Organizacijska kultura kakvu vole najučinkovitiji zaposlenici

Organizacijska kultura koja privlači najučinkovitije zaposlenike

Kad menadžeri zaduženi za oblikovanje korporativne kulture razmišljaju o tome kakvu žele za svoju tvrtku, često zamišljaju radno mjesto s prijateljskom, opuštenom atmosferom. Kulturu gdje su granice između profesionalnih i osobnih odnosa pomalo nejasne. Važno im je da zaposlenici osjećaju kako njihovi kolege brinu jedni o drugima – da su na radnom mjestu sretni.

Pripremila: Stella Ćaleta
Foto: Unsplash

No, možda će vas iznenaditi da to nije vrsta organizacijske kulture koja potiče najveći angažman zaposlenika. Samim time, tvrtke s takvom kulturom neće privući najučinkovitije zaposlenike. Mark Murphy za Forbes otkriva koje korporativne kulture postoje i kako se razlikuju s obzirom na učinkovitost i angažman zaposlenika.

Socijalna organizacijska kultura

Tvrtke s ovom kulturom razvijaju visok stupanj suradnje, potiču timski rad i fleksibilnost. Atmosfera je često opuštena i ležerna, no granica između profesionalnih odnosa i prijateljstva može biti nejasna. Radnicima se često daje fleksibilnost i sloboda da rade stvari na svoj način i donose vlastite odluke. Ako ih pitate, zaposlenici u takvim tvrtkama reći će vam da na poslu sklapaju bliska prijateljstva i da rade s ljudima do kojih im je stalo.

Upravljačka organizacijska kultura

Ove tvrtke njeguju jasnu hijerarhiju i formalnu strukturu izgrađenu na tradiciji. Zaposlenicima dodjeljuju jasno definirane uloge unutar čvrsto razgraničenih odjela, stoga nečiju ulogu i mjesto u “lancu” možete uvijek lako pretpostaviti. Zaposlenici se često natječu za moć, međusobno kao i između različitih odjela. Vođe ovakvih tvrtki teže ostvariti moć, red i strukturu dok pomno organiziraju i nadziru one ispod sebe.

Pouzdana organizacijska kultura

Pouzdane kulture usredotočene su na proces, a sam posao koji zaposlenici obavljaju iz dana u dan predvidljiv je. Tvrtke s ovom kulturom visoko vrednuju slijeđenje protokola, a promjenama se pristupa polako i strateški. Važna je i međusobna suradnja – slobodno se razmjenjuju povratne informacije, uvidi i ideje. U tvrtkama s ovim tipom kulture malo je eksplicitne konkurencije među zaposlenicima.

Poduzetnička organizacijska kultura

Poduzetničke kulture su meritokracija u kojima su postignuća i talent temelj uspjeha. Zaposlenici se dokazuju kroz kreativnost i pametna rješenja, a uvijek pobjeđuju najbolje ideje – bez obzira na status zaposlenika. U ovakvim tvrtkama jedino stalno je promjena. Vođe ovakvih tvrtki motivirani su osjećajem izazova i avanture, a cijene kreativnost zaposlenika. Konkurenciju održavaju visokom što utječe na produktivnost zaposlenika i stvaranje novih ideja.

Koliko ste učinkoviti?

Dakle, koju kulturu preferiraju najučinkovitiji zaposlenici? Stranica LeadershipIQ provela je istraživanje s više od 20 tisuća sudionika koje je pokazalo kako to nije socijalna organizacijska kultura, već poduzetnička.

Zaposlenici u poduzetničkim kulturama ulažu oko 10% više truda u posao od svojih kolega koji rade u socijalnim kulturama. Pouzdana i upravljačka kultura imaju najniži angažman zaposlenika – oko 30% niži nego u tvrtkama s poduzetničkom kulturom.

Kulture koje njeguju uspjeh prema zaslugama i konkurentnosti, dakle, imaju najveći angažman zaposlenika. Iako se na prvu čini da će kulture koje njeguju tople odnose i suradnju biti one s najvećim angažmanom, ovakav nalaz zapravo je logičan ako promotrite osobine najučinkovitijih zaposlenika.

Ukratko, oni žele zablistati. Bez obzira na njihov položaj u hijerarhiji, žele da je njihov trud prepoznat. Vrednujete li učinkovitost i visok angažman, ovo je tip kulture čijom ćete izgradnjom privući prave ljude.

Tags:

Ads