Hijerarhija i organizacijska kultura

Hijerarhija i organizacijska kultura

Organizacijska kultura, njezin razvoj i njegovanje razlikuju se od poduzeća do poduzeća, razlikuju se u koracima i načinima primjene i usvajanja, no cilj je isti.

Piše: Josipa Celinić
Foto: Unsplash

Oblikovanje organizacijske kulture počinje prilikom osnivanja organizacije, kada osnivači postavljaju misiju tvrtke te ideje o tome kakva će njihova organizacija biti i čemu mora težiti.

Kompleksan sadržaj nekog poduzeća koji se krije iza pojma organizacijske kulture, važno je konstantno razvijati kako bi djelatnici bili zadovoljni obavljanjem svojeg posla, a direktor zadovoljan radom svojih djelatnika. Jer, uspješna firma je, osim pozitivne financijske strane, ona u kojoj rade sretni zaposlenici.

Veza nezadovoljstva i produktivnosti

Čak 1/3 života ili više provedemo upravo na radnom mjestu, na poslu koji nas možda uopće ne ispunjava. Koji ne mijenjamo jer se bojimo promjene ili možda u uvjerenju da moramo biti sretni što uopće radimo i imamo posao. Ako se, naravno, ne ubrajamo u one sretnije koji na posao odlaze sa žarom i poletom u nova iskustva i izazove.

Da je ulaganje u zaposlenike nužno zbog konačnog uspjeha tvrtke, nisu svjesni svi pojedinci. Neki i dalje negiraju ikakvu povezanost između nezadovoljstva i produktivnosti. S nadom da ih ne brojimo puno, a jasnom poveznicom da je za uspjeh dijelom zaslužan zaposlenik svojim radom, okrećemo se organizacijskoj kulturi koja se sve češće spominje.

Važnost kulture organizacije

Između brojnih tumačenja – što je to organizacijska kultura – izdvajamo jedno od najjasnijih.

”Kulturu organizacije predstavljaju pravila ponašanja, uvjerenja i vrijednosti koje vrijede u nekoj organizaciji.”

I što je tu najvažnije? Upravo činjenica da je kultura podjednako važna i za pojedinca u organizaciji kao i za poslovnu strategiju. O poslovnoj strategiji ovisi uspjeh tvrtke, kao i o zaposleniku. Zato je iznimno važno da se pojedinac može prilagoditi kulturi poduzeća u kojem radi i da može u njoj biti uspješan. U konačnici, vrijednost poduzeća je u zadovoljstvu radnika, jednako kao i u financijskoj stabilnosti tvrtke.

Treba istaknuti da se gotovo svaki zaposlenik želi osjećati motivirano i pozitivno na svom radnom mjestu obavljajući radne zadatke. Sigurna sam da se svatko od nas želi buditi svako jutro i ići na posao koji voli, koji ga motivira i inspirira.

S druge strane zaposlenika tu je poslodavac koji treba svom timu osigurati sigurnu i podržavajuću okolinu. Ponuditi mjesto gdje će svaki zaposlenik moći iznijeti svoje prijedloge oko odrađivanja radnih zadataka. Zaposlenik koji će slobodno moći izraziti svoje stavove i mišljenja, te zbog istih neće trpjeti „posljedice”.

Organizacijska kultura poduzeća utječe na međuljudske odnose i na produktivnost rada. Zato je neizmjerno važno stvoriti odnos povjerenja, uključenosti i prosperiteta. Davanjem veće uloge i smisla zaposlenicima stvaraju se pozitivni pojedinci koji će ne samo lakše postići uspjeh, već i ostvariti viziju vaše tvrtke.

No tko tu ima najveću ulogu? Upravo osnivači, kreatori organizacije imaju najveći utjecaj na kulturu tvrtke. Oni imaju viziju kakva bi organizacija trebala biti. A ostvariti ju mogu tako da zapošljavaju zaposlenike koji razmišljaju na isti način kao i oni. Drugi način je da socijaliziraju svoje postojeće zaposlenike kako bi mislili kao oni, ili da svojim vlastitim ponašanjem djeluju kao uzor svim zaposlenicima. Ti isti zaposlenici će se možda poželjeti s vama identificirati i usvojiti iste stavove i vrijednosti.

A poslije slijedi samo održavanje tako postavljene organizacije, pazeći na motiviranost djelatnika jer u suprotnom organizacija neće biti uspješna.

Održivost organizacijske kulture

Organizacijska kultura je postala ključni čimbenik za uspjeh svake organizacije. Njezino mjerenje je vrlo teško izvedivo, no ona se mora održavati kako bi organizacija mogla normalno i uspješno raditi.

U većini slučajeva zaposlenici i njihov rad su vrlo prilagodljivi različitim većim i manjim promjenama. Direktor je taj koji bi trebao biti glavni uzor svim zaposlenicima, i trebao bi se ponašati onako kako želi da se ponašaju i njegovi djelatnici. Zato, ako ne znate kako dalje, oči usmjerite hijerarhijski gore i kopirajte.

Tags:

  • Show Comments (2)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.