Tri puta do poslovnog uspjeha koji ne uključuju profit

Poslovni uspjeh

Jeste li uspješni? Vaš odgovor ovisit će o tome kako definirate uspjeh. Brojni su nenovčani pokazatelji toga da je vaš biznis na pravom putu, no svi se svode na isto – kulturu organizacije. Donosimo tri (nebrojčana) cilja prema kojima možete mjeriti uspjeh svoje tvrtke.

Pripremila: Stella Ćaleta
Foto: Freepik

Puno je lakše identificirati zašto je tvrtka propala nego zašto je uspješna, a jednoznačan “recept” za uspjeh nemoguće je postaviti. Ono što svi imaju zajedničko je da na svoj način unapređuju organizaciju kulture tvrtke. Zašto je to važno?

Kako mjeriti uspjeh?

“Sve sretne obitelji nalik su jedna na drugu, svaka nesretna obitelj nesretna je na svoj način”, napisao je Tolstoj. Zamijenite “obitelj” sa “biznis”, a “sretan” sa “uspješan”, i opet ćete biti u pravu. Puno je lakše identificirati zašto je tvrtka propala nego zašto je uspješna, a jednoznačan “recept” za uspjeh nemoguće je postaviti.

Ako vam je čaša polu-puna, to je dobra vijest – puno je putova koji vode do uspjeha. Ono što svi imaju zajedničko je da na svoj način unapređuju organizaciju kulture tvrtke. Zašto je to važno?

Prema istraživanju koje je u državama Sjeverne Amerike proveo Achievers, u 2020. godini  do 64% zaposlenih moglo bi napustiti svoje mjesto rada. Manje od jednog od svakih pet zaposlenika smatra da je vrlo angažiran na poslu, a 82% svih ispitanih smatra da menadžment ne prepoznaje njihov angažman.  Slično istraživanje provedeno u Europi pokazalo je kako je tek 17% zaposlenika vrlo posvećeno tvrtki u kojoj rade i dugoročno se vide u njoj.

Poslovni uspjeh, bez obzira na novčani profit, garantirano će izostati ako velik broj zaposlenika osjeća kako njihov doprinos nije cijenjen, te samim time, ako nisu predani poslu. Iznenađujuće je i, kako navodi Achievers, to što je zadovoljstvo zaposlenika manje motivirano plaćom nego što je za očekivati. Kako onda povećati zadovoljstvo zaposlenika?

Cilj 1: angažirani zaposlenici

Vraćamo se organizacijskoj kulturi. Achievers je otkrio kako su uvažavanje angažmana zaposlenika, ravnoteža između posla i privatnog života, te mogućnosti razvoja karijere ključni. Nude nekoliko savjeta kako to postići: formalizirajte proces evaluacije postignuća zaposlenika, omogućite svojim zaposlenicima preuzimanje novih obveza i zadataka koji će nadograditi njihovu karijeru, iskoristite tehnike za poboljšavanje produktivnosti na radu kako biste poticali ravnotežu između privatnog i poslovnog.

Cilj 2: transparentnost

Zaposlenici koji se osjećaju uključeno u poslovanje tvrtke, koji razumiju kako njihov posao doprinosi ostvarenju vizije tvrtke, sretniji su, a time i produktivniji. Jednostavno je – nitko ne želi raditi u mraku. Transparentna komunikacija omogućuje radnicima da razumiju smisao onoga što rade. Želite li zaposlenike sposobne rješavati izazove, moraju razumjeti kako tvrtka funkcionira kako bi na njih odgovorili adekvatno.

Redovni statusni sastanci koji uključuju različite odjele i razine menadžmenta, formaliziran sustav feedbacka i otvorena komunikacija o poslovanju tvrtke neki su od načina kako to postići.

Cilj 3: društvena odgovornost

Osim što želimo da je naš rad unutar tvrtke prepoznat, sve više želimo osjećati kako naš posao doprinosi općem dobru, prenosi Harvard Business Review. Želimo da su naše vrijednosti u skladu s vrijednostima koje zagovara tvrtka.

Puno je načina na koji tvrtka može pozitivno utjecati na zajednicu u kojoj djeluje. Na najosnovnijoj razini, tvrtka koja brine o zadovoljstvu svojih zaposlenika već ima pozitivan utjecaj. Osim toga, tvrtke mogu preuzimati kampanje koje otvaraju važna pitanja u društvu, organizirati dobrotvorne akcije, poslovati u skladu s etičkim normama, obvezati se na očuvanje ekologije… Najveći uspjeh doživjet će one tvrtke koje su u društvenoj odgovornosti autentične i nepokolebljive.

Izvori: Achievers, Harvard Business Review 

Tags:

  • Show Comments (2)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ads