Što nas rad od kuće može naučiti o leadershipu?

Što nas rad od kuće može naučiti o leadershipu?

Rad od kuće prije bio je više-manje uobičajen u pojedinim branšama poput IT-a. Uglavnom su ga prakticirali mikropoduzetnici bez drugih zaposlenih i honorarci koji nemaju stalno zaposlenje. Nismo ni sanjali da će većina tvrtki svoje urede zamijeniti dnevnim boravcima, radnim sobama i kuhinjama i da će nam to postati novo normalno.

Piše: Vedrana Prevendar

Foto: Unsplash

Pojedine kompanije prilagodile su svoje poslovanje na rad od kuće i zaposlenicima dale na izbor žele li raditi iz ureda. Neke od njih su u potpunosti donijele odluku da cijeli kolektiv radi od doma.

Rad od kuće ili život na poslu?

No, što je s onima koji to ne žele ili misle da ne mogu? Svaka medalja ima dvije strane, pa tako i rad od kuće sa sobom nosi brojne prednosti i nedostatke. Na primjer, jedna od prednosti je ta da ćete uštedjeti vrijeme na putovanju na posao i s posla. Imat ćete ogromnu fleksibilnost u raspodjeli radnog vremena kroz dan. Žongliranje između poslovnog i privatnog nekima može odmah poći za rukom, a nekima to jako teško pada, pogotovo kada se oni događaju u istoj prostoriji.

Organizacija je ključ uspjeha, kako općenito u poslu i radnim zadacima, tako i u vođenju svoje radne okoline. Ako ste voditelj tima, također ćete morati jako dobro organizirati posao „na daljinu“ i brinuti o svojim članovima tima. Uz puno međusobne komunikacije, razmjene informacija, online sastanaka i prije svega povjerenja, olakšat ćete si ulogu lidera od kuće. A kada se osvrnete nakon određenog perioda, uvidjet ćete da su neki od najboljih poslova sklopljeni upravo iz vašeg dnevnog boravka.

Zaposlenici žude za fleksibilnošću

Nakon više mjeseci rada od kuće (ili života na poslu), mnogim zaposlenicima počinje nedostajati ured – i to s dobrim razlogom. Dobivamo veliku vrijednost zajedničkim boravkom u uredu. Suradnja je lakša kad se svi mogu okupiti oko konferencijskog stola, a neobavezna druženja mogu potaknuti velike ideje. No, ispostavilo se da su ljudi kojima nedostaje ured u manjini.

Istraživanje tvrtke Inspired Capital među stotinama profesionalaca iz SAD-a, pokazalo je da će njih 66 posto željeti raditi kod kuće i nakon pandemije. Velike tvrtke poput Facebooka, Googlea i drugih odavno su dale zaposlenicima da rade od kuće i nakon lockdowna.

Bez obzira u kojem vam je stanju poslovanje trenutno, nije prekasno da počnete razmišljati o svojim dugoročnim politikama za rad od kuće. Jeste li otvoreni za trajnu opciju na daljinu? Ili barem na pola radnog vremena? Možda vaši zaposlenici to i očekuju – ali što je još važnije, možda je to jedini siguran način za napredak.

Zaposlenici se brzo prilagođavaju uz visoku produktivnost

Jeste li znali da treba najmanje 28 dana da svoj mozak naučite novoj navici? Iako nove studije pokazuju da to može potrajati i više od 66 dana.

Tijekom pandemije morali smo stvoriti nove navike praktički preko noći. Minute koje smo koristili za putovanje na posao, vožnju liftom do ureda i ispijanje kave promijenjene su. Tvrtka za obrazovne tehnologije Chegg anketirala je svoje zaposlenike i otkrila da je njih 86 posto izjavilo da je njihova produktivnost jednako dobra ili bolja od razine prije karantene.

Lideri trebaju biti ranjivi i autentični

Kad vođa tima poziva zaposlenike da budu svoji, onakvi kakvi jesu, oni često dugoročno imaju bolji učinak. Studije pokazuju da kad zaposlenici mogu imati svoje autentično ja, zadovoljniji su poslom i daju veći angažman. Prilikom rada od kuće kroz prozore različitih aplikacija zavirujemo u dom i živote naših kolega i shvaćamo da smo svi u istoj situaciji. Utišavamo lavež pasa iz pozadine, smirujemo uplakane bebe i odgovaramo djeci na 101. postavljeno pitanje.

Kao lider, u redu je priznati da ste imali težak dan i pružite vašim zaposlenicima osjećaj da mogu učiniti isto.

Timovi se ujedinjuju oko smisla

Svi znamo što su “IQ” (kvocijent inteligencije) i “EQ” (emocionalni kvocijent), ali ne zaboravite na “MQ” (meaning quotient ili kvocijent smisla). Visok MQ može potaknuti motivaciju i stvoriti produktivnije organizacije.

Stvaranje motivacije započinje jasnim upoznavanjem temeljne misije vaše tvrtke i osiguravanjem da svaki zaposlenik bude usklađen s tom misijom. Rad od kuće može vas naučiti mnogim lekcijama. Vođenje s osjećajem svrhe, fleksibilnosti, autentičnosti i ranjivosti pripremit će vas i vašu tvrtku za sve što nam donosi 2021.

Tags:

  • Show Comments (4)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ads