Kako lideri mogu njegovati inovacijsku kulturu rada

Kako lideri mogu njegovati inovacijsku organizacijsku kulturu

Ako postoji jedna stvar koja izdvaja uspješnu organizaciju, to je sposobnost ostajanja na vrhuncu inovacija i tehnologije

Pripremila: Vedrana Prevendar
Foto: Envato elements

Stvaranje radnog okruženja pogodnog za inovacije bio je jedan od glavnih prioriteta poduzetničkog puta Vadyma Rogovskog, suosnivača i CEO tvrtke 3DLOOK. Taktike koje je koristio za stvaranje inovacijskog radnog okruženja pokazale su se plodnim tlom za uspjeh, a naučene lekcije podijelo je s čitateljima Entrepreneura.

Što je inovacijska kultura rada?

Kultura pogodna za inovacije vrsta je radnog okruženja koje potiče zaposlenike da prihvate neortodoksno razmišljanje. Njegovati kulturu pogodnu za inovacije znači osnažiti vaše zaposlenike da pružaju vrijednost vašoj tvrtki na druge načine, osim računanja i ažuriranja proračunskih tablica na svom radnom mjestu.

Zaposlenici će od vas tražiti vodstvo i mentorstvo, pa je važno da ih vodite kreativnijim putem i pokažete im što je zdrava radna kultura usmjerena na kreativne ideje. Naprotiv, strogo upravljanje pogubno je za kreativnost. Mnoge organizacije imaju radnu kulturu u kojoj kažnjavaju umjesto da nagrađuju smjelost, a istovremeno ne uspijevaju njegovati okruženje koje promiče kreativnost i inovacije. Tako uklanjaju sve šanse za prodor ideja i obećavajući uspjeh.

Važnost inovacijske kulture rada

Uključivanje kulture inovacija znači riskirati i biti nepredvidljiv, jer postoji šansa da uberemo ogromne nagrade. Da bi se stvari odvijale bez problema, većina tvrtki favorizira ono što zna, standardizaciju i jednostavno obavljanje stvari. Inovacija je, međutim, puno manje  zastupljena. Kako racionalnost ne odabire inovaciju, može se smatrati rizičnom, ali praćenje sigurne rute s malim rizikom neće vam pomoći da izgradite tvrtku jednoroga i promijenite status quo.

Organizacija s kulturom inovacija spoj je kulture, metodologija, infrastrukture i zdravih radnih praksi. Potiče zaposlenike da razmišljaju izvan okvira od devet do pet, dajući stvarnu vrijednost njihovim ulogama. Čelnici organizacije koja podupire ovu vrstu kulture razumiju da inovacije potiču rast, a radna snaga to može postići samo pozitivnim stavom i zajedničkom strašću za djelovanjem izvan norme.

Kako stvoriti kulturu inovacija?

S tehnološkim napretkom koji se pojavio u svim sektorima industrije, nikada nije bilo boljeg vremena i hitnije potrebe da se u vašu organizaciju uvrsti kultura pogodna za inovacije. Morate razviti kulturu koja rasplamsava strast za novim znanjima i hrabrim idejama, otvarajući put za više kreativnosti. Neka kultura inovacija bude važan dio DNK vaše tvrtke i neka djeluje kao okvir za svaku korporativnu aktivnost.

Evo nekoliko načina na koje možete potaknuti kulturu rada pogodnu za inovacije:

Potaknite nove ideje

Da biste njegovali kulturu inovacija, morate poticati djelovanje na kreativne ideje. Neka se vaši zaposlenici osjećaju cijenjenima, kao da imaju određenu autonomiju u procesu stvaranja ideja. Trebaju se osjećati sigurno dijeliti hrabre ili lude ideje koje im padnu na pamet. Vjerujte svom timu da će pronaći nove načine za rješavanje problema.

Stvorite sigurno mjesto za neuspjeh

Ako nikada niste zakazali, nikada niste riskirali. Preuzimanje rizika velik je dio inovacije. Morate podsjetiti svoje zaposlenike da je neuspjeh neizbježan i da svaka ideja ima određeni stupanj nesigurnosti. To možete učiniti stvaranjem sigurnog okruženja u kojem potičete svoj tim da testira svoje inovativne ideje, pa čak i čine pogreške koje tvrtku ne koštaju ogromno bogatstvo. Važno je učiti na svojim pogreškama kako biste osigurali da dva puta ne propadnete na isti način.

Ako se suzdržite od ideja zbog straha od neuspjeha, ostat ćete ograničeni na monotoniju statusa quo i vaše poslovanje nikada neće napraviti značajne skokove. Važno je upamtiti da se oporavite i pokušate ponovno.

Potaknite zdravu konkurenciju

Možete održati natjecanja za svoje zaposlenike u kojima će oni razvijati nove ideje i predstaviti ih pred upravom. To će im uliti osjećaj samopouzdanja bez obzira na to pobjeđuju li ili ne. Zdrava konkurencija zanimljiv je način kako osposobiti svoje zaposlenike za sastanke s klijentima. Pobjednička ideja može se također nagraditi, ali prava nagrada su im vještine koje su usput usvojili.

Radionice

Kroz radionice zaposlenici mogu biti izravno uključeni u kreativan proces i raditi u timovima kako bi razvili nove ideje i rješenja. Ne samo da će to njegovati timski duh, već će i potaknuti zaposlenike da budu u svojem najboljem izdanju i obvežu se na postizanje rezultata.

Učenje metodom pokušaja i pogrešaka

Jedan od najkorisnijih oblika učenja – pokušaji i pogreške, omogućuju nam da analiziramo svoje neuspjehe i shvatimo što je potrebno za tu potrebnu promjenu. Zatim pokušajte ponovno s boljim načinom razmišljanja, znajući što djeluje, a što ne.

Ne bojte se izvršiti svoju ideju

Inovacija se ne prepoznaje dok ne provedete svoje ideje u djela. Da biste ostvarili ideje, trebate osnažiti svoje zaposlenike jačanjem morala, korektnim budžetom i alatima posvećenim oživljavanju takvih inovativnih ideja. Strategizirajte jasan akcijski plan za izvršenje.

Prihvatite pozitivno razmišljanje

Kroz pokušaje i pogreške prihvaćajte pozitivne izglede u očekivanju da svijet učinite boljim mjestom i transformirate industriju u kojoj radite. Uronite u inovacije s pozitivnim stavom što će vam omogućiti da preuzmete nove izazove i uzdignete se iznad svih samoograničavajućih uvjerenja.

Inovacija je temelj rasta. Uz to, inovacije se ne zaustavljaju s jednom dobrom idejom. Puno je napornog rada na uspostavljanju inovacijskog okruženja. Za uspješnu provedbu kreativnih ideja potreban je doprinos lidera i zaposlenika te jasan plan izvršenja. Cilj bi trebao biti stvaranje atmosfere orijentirane na budućnost sa zaposlenicima gladnim prilika za rast i poboljšanje unutar organizacije. To će u konačnici pomoći poslu da uspije.

Dajte primjer svom timu. Pripremite ih da uvijek riskiraju i da nikada ne bježe pred nevoljama. Potaknite svoj tim na hrabrost sa svojim idejama i plovite neistraženim vodama. Izgradite apetit za boljim idejama i nikada se ne zadovoljite nečim manje odvažnim.

Tags:

  • Show Comments (2)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.