5 savjeta za optimizaciju vašeg fleksibilnog radnog sustava

5 savjeta za optimizaciju vašeg fleksibilnog radnog sustava

U ne tako davnoj prošlosti fleksibilno radno vrijeme nije bilo baš uobičajeno. Implementirale su ga samo vrlo moderne tvrtke, dok je većina drugih vjerovala da im jednostavno ne bi odgovaralo. Danas je ono norma i većina zaposlenika neće niti uzeti u obzir tvrtku ako nema neku vrstu fleksibilne politike rada.

Pripremila: Vedrana Prevendar
Foto: Envalo elements

Prema studiji Harvard Business School, 81% ispitanih stručnjaka ili se ne želi vratiti u ured ili bi izabralo kombinirani raspored nakon pandemije. Međutim, postavljanje izvrsnog kombiniranog radnog plana nije tako jednostavno. Da biste bili sigurni da postižete najbolje rezultate za tvrtku, a uz to i održavate zaposlenike sretnima, evo nekoliko koraka koje možete poduzeti za optimizaciju fleksibilne strategije rada.

  1. Uključite svoje zaposlenike

Prvo što morate učiniti prilikom uspostavljanja fleksibilne politike rada jest uključiti svoje zaposlenike u proces donošenja odluka. Na primjer, iako je najpopularnija vrsta fleksibilnog radnog odnosa omogućavanje zaposlenicima da rade od kuće u određene dane (poznatiji kao rad na daljinu), postoje i druge vrste – fleksibilno radno vrijeme, dijeljenje posla i smanjeno radno vrijeme.

Razgovarajte sa svojim zaposlenicima i prikupite njihova mišljenja prije nego što primijenite bilo koji plan. To će im osigurati osjećaj vlasništva nad planom i vjerojatno će biti motiviraniji nego da odluku donosi uprava.

  1. Testirajte i pratite

Kada ste odlučili koju ćete vrstu fleksibilnog radnog sustava primijeniti, važno je da ne budete previše kruti u provedbi. Odradite testno razdoblje u kojem isprobavate različite nijanse glavnog plana kako biste vidjeli koji od njih najbolje uravnotežuje produktivnost i zadovoljstvo zaposlenika. Možete čak i napraviti A/B test s različitim skupinama zaposlenika da biste vidjeli rezultate različitih dogovora.

Važno je pratiti rezultate ovih ispitivanja i nastaviti kontinuirano pratiti uspješnost. To vam pomaže u donošenju točnih i na činjenicama utemeljenih odluka o tome kako promijeniti plan u budućnosti. A time i olakšati angažiranje zaposlenika te ostalih dionika kako biste dobili njihov ulog za te promjene.

  1. Educirajte svoje zaposlenike

Zaposlenici moraju biti educirani za učinkovit rad u novom radnom sustavu. Ovisno o vrsti posla koji obavlja vaša tvrtka, skup vještina potrebnih za rad u uredu možda se neće razlikovati od vještina potrebnih za produktivan rad od kuće. No, to ne znači da nema potrebe za educiranjem vašeg tima.

Mnogi menadžeri koji preuzimaju odgovornost za timove koje svakodnevno viđaju, mogli bi posustati kada je riječ o vođenju timova na daljinu. Osposobljavanje tih menadžera za nijanse koje trebaju implementirati u svoje strategije vođenja, vjerojatno će značajno povećati produktivnost njihovih timova i njih samih.

  1. Osigurajte prave alate

Prema Dreamshali, broj tvrtki koje posluju na daljinu narastao je za 159% tijekom protekle godine. Zajedno s tim usponom, zabilježen je odgovarajući porast raznolikosti softverskih i hardverskih rješenja. Tvrtke svojim zaposlenicima žele pružiti najbolje alate za izvrsno izvršavanje njihovih uloga čak i u izazovnim okolnostima.

Tvrtke moraju osigurati prave alate za specifičnu namjenu poput kreiranja planova tvrtki i postizanja zadovoljstva zaposlenika. Oni trebaju pokrivati sve – od ergonomskog namještaja do softvera za sigurnost. Iako bi moglo zahtijevati ulaganje znatnih sredstava uz malo vremena, ulaganje će se sigurno dugoročno isplatiti.

  1. Omogućite povratne informacije

Kako bi uprava i zaposlenici bili usklađeni s fleksibilnim radnim vremenom, tvrtke trebaju omogućiti dosljednost u takvom sustavu i u hodu uvoditi promjene ako je potrebno. Tako ćete moći izgraditi zdravu organizacijsku kulturu tvrtke koja će fleksibilni radni sustav učiniti učinkovitim, promicati zadovoljstvo zaposlenika i povećati produktivnost.

Tags:

  • Show Comments (0)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.