Što čine emocionalno inteligentni ljudi kada prime kritiku?

kritiku

Jednostavna fraza od 3 riječi mijenja način na koji se nosimo s kritikom i povezana je s načinom na koji naš mozak obrađuje negativne povratne informacije. 

Pripremila: Lina Malek

Foto: Unsplash

Kako odgovarate na kritiku? Ako ste u poziciji u kojoj morate voditi druge, zasigurno se susrećete s kritikama. Ponekad su one opravdane, a ponekad neopravdane. No, u svakom slučaju, kritika je vrijedna jer vam daje uvid u to kako drugi vide vas i vaš stil vođenja. Međutim, problem je u tome što obično kad primimo kritiku to procesuiramo kao napad. Takav stav vodi do borbe, bijega ili „zamrzavanja“, nereagiranja. Osim toga, uz različite pritiske i stalnu žurbu, teško je usporiti i obraditi sve kritične povratne informacije koje primamo. Zato je opravdano pitati se kako steći kontrolu nad svojim emocijama i transformirati kritiku u pozitivno.

Justin Bariso podijelio je neprocjenjivu tehniku koju mu je otkrio njegov prijatelj. Kad god bi osjetio da se brani zbog onoga što je netko rekao ili učinio, u sebi bi ponavljao sljedeću frazu od tri riječi

NEMOJTE SE OSJEĆATI NAPADNUTO.

Ova fraza je jednostavna, ali može zaista povećati vašu sposobnost da iskoristite kritiku na pozitivan način.

Zašto su te tri riječi tako vrijedne?

Ove tri riječi mogu poboljšati vašu emocionalnu inteligenciju, vašu sposobnost razumijevanja i upravljanja emocionalnim ponašanjem. Glavni razlog leži u o tome što fraza ima veze s načinom na koji naš mozak obrađuje negativne povratne informacije. Kada vas netko kritizira, vaš rad ili stil vođenja, vaša prva reakcija je emocionalna. Znanstvenici kažu da većinu ove reakcije kontrolira amigdala, dio vašeg mozga u obliku badema koji „skače u akciju“ kada se osjećate napadnuto. Zato je dobro da se prisilite na pauzu i ponovite te tri riječi jer tako usporavate i uključujete druge, racionalnije dijelove svog mozga, poput frontalnog režnja. To je dio koji je odgovoran za kognitivne odluke na višoj razini, poput analiziranja i rješavanja problema. Naravno, to ne ide lako. Ali uz napor, možete se istrenirati. Na primjer, nakon što si kažete da se ne osjećate napadnuto, svom sugovorniku možete reći nešto poput ovoga:

U redu, hvala što ste ovo podijelili sa mnom. Nije mi lako čuti, stoga mi dajte jedan dan da to obradim i javit ću vam se.

Stvar je perspektive

Samo jedan dan da obradite povratne informacije pomoći će vam da to vidite puno drugačije. Također vam omogućuje da to promatrate iz uravnoteženije, razumnije perspektive. Sada ste spremni vratiti se i imati racionalniji razgovor o kritici te osobe. Pokušajte započeti razgovor pozitivnim tonom. Mogli biste reći nešto poput ovoga:

Još jednom hvala što ste neki dan podijelili svoja razmišljanja. Zapravo nisam imao pojma da se tako osjećate. Mogu li pitati, iz vaše perspektive, što bi poboljšalo situaciju?

Može se dogoditi da iz nekog razgovora saznate kako je vaša starija kolegica s gomilom iskustva nezadovoljna jer je nikada nitko ne pita za njezino mišljenje i savjet. U tom slučaju, slijedite nešto poput ovoga:

Sve je ovo tako vrijedno. Mislio sam da tim i ja dobro odrađujemo zadatke, no razgovori jedan na jedan, poput ovog, pomažu mi da vidim širu sliku. Organizirajmo naknadni sastanak da vidimo kako možemo implementirati neke od vaših ideja. Hvala što ste progovorili i podijelili ovo sa mnom.

Primijetite kako jednostavna promjena reakcije, podsjetnik da se “ne osjećate napadnuto”, pomaže prebaciti razgovor iz suparničkog u suradnički.

Promjena pristupa

I tako ste emocionalno inteligentnijim pristupom učinili četiri stvari. Vi ste:

  • dali sebi vremena da smirite svoje emocije i razmišljate racionalnije
  • dali svom kolegi istu priliku
  • pomogli vrijednom kolegi/kolegici da se osjeti saslušanim
  • zaustavili ciklus destruktivnog ponašanja i započeli suradnju na stvarnom rješenju.

Upamtite, kao šef ili vođa tima imate ovlast za donošenje odluka. Ali uspjeh vaših odluka ovisit će o onima od kojih se očekuje da ih provedu. Dakle, sljedeći put kad vas netko optuži nemojte se osjećati napadnuto. Umjesto toga, dajte si vremena da obradite ono što su rekli. Zatim se usredotočite na postavljanje pitanja, slušanje i razumijevanje. Ako to učinite, koristit ćete emocionalnu inteligenciju da povećate svoje šanse za uspjeh… I svima ostalima također.

Ključne su stvari, možemo reći, percepcija koju vi imate i komunikacija, odnosno razgovor. Važno je čuti i slušati i sebe i druge.

Tags:

  • Show Comments (0)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.