Lideri moraju ojačati svoju ulogu influencera organizacijske kulture

Lideri moraju ojačati svoju ulogu influencera organizacijske kulture

Mnoge tvrtke smatraju da organizacijska kultura uopće nije bitna za poslovanje. Budući da se kultura ne može mjeriti, one vjeruju da nema mnogo smisla u njezinom razvoju. Misle da će se zaposlenicima posao ili svidjeti ili neće, a također vjeruju da ne može svatko uživati svakodnevno se pojavljujući na poslu – neki su poslovi samo poslovi. Upravo je suprotno.

Pripremila: Vedrana Prevendar

Foto: Unsplash

Organizacijska kultura igra veliku ulogu kako u privlačenju kvalificiranih kandidata u vašu tvrtku, tako i u uvjeravanju da ostanu u njoj. Svi su jednom imali posao koji su prije mrzili. Kad ste u otrovnom okruženju, odlazak na posao je svakidašnja muka i borba sa samim sobom što sve na kraju utječe i na radne rezultate. Organizacijska kultura također igra veliku ulogu u produktivnosti i jedan je od najčešćih korelacijskih čimbenika sa srećom zaposlenika. Što su vaši zaposlenici sretniji, bit će produktivniji, a također će lakše pružati pomoć svojim kolegama kad god ju zatraže.

Dobro definirana, inkluzivna i pozitivna organizacijska kultura povezuje tvrtku i njezine zaposlenike

Treba joj se posvetiti više nego ikad, osobito ako tvrtka i njezini lideri:

  • nisu se dovoljno ili dosljedno usredotočili na jačanje i promicanje inkluzivne organizacijske kulture;
  • gledaju na organizacijsku kulturu kao nešto čemu se zaposlenici moraju prilagoditi, a ne pomoći joj u stvaranju;
  • ne slušaju brige zaposlenika, njihova mišljenja i očekivanja;
  • misle da je jaka kultura u velikoj mjeri izgrađena na posebnim pogodnostima i ugodnostima u uredu – poput PlayStation igraonica, stolnog tenisa ili besplatnih grickalica.

Mnogi i dalje podrazumijevaju posebne pogodnosti kao opis organizacijske kulture, no broj onih tvrtki koje razumiju i primjenjuju kulturu organizacije polako, ali sigurno se povećava. Gdje je vlasnicima i direktorima prioritet stvaranje okruženja u kojem timovi mogu učinkovito surađivati ​​ako se podijele između rada na daljinu ili u uredu i gdje se svi osjećaju dobrodošli i cijenjeni.

Čak i ako smatrate da već imate zdravu organizacijsku kulturu, nudimo vam pet savjeta koje biste trebali razmotriti:

1. Prepoznajte i potvrdite što čini vašu organizaciju sjajnim mjestom za rad

Razmislite što privlači ljude za rad u vašoj tvrtki. Možda se vaša organizacija posebno fokusira na inovacije, ravnotežu između poslovnog i privatnog života ili učenja i profesionalnog razvoja. Ili je možda vaša tvrtka okrenuta promicanju različitosti, uključivanja i pripadnosti na radnom mjestu. U ovom trenutku kada je većina tvrtki nastavila s radom od kuće ili je tu mogućnost ostavila kao izbor svojim zaposlenicima, ravnoteža između posla i privatnog života može se činiti kao manji problem jer su neki zaposlenici neprestano kod kuće. No, blizina supružnika i djece iz dana u dan može otežati njihovo zajednički provedeno dragocjeno vrijeme. To znači da ćete morati prilagoditi svoju politiku koja će odgovarati „novom normalnom“. Na primjer, potaknite članove svog tima da održavaju strukturu rada tijekom dana i pružite im fleksibilnost pazeći da ih ne opterećujete poslom. Zaposlenici će cijeniti posao u tvrtki koja razumije kako se situacija promijenila.

Ponovno potvrđujući svoju organizacijsku kulturu i pokazujući spremnost za stvaranje kreativnih načina podrške, šaljete snažnu poruku da vaša tvrtka ima najbolje interese za svoje zaposlenike.

2. Dokumentirajte viziju tvrtke i podijelite je svojim zaposlenicima

Neke tvrtke već imaju sastavljenu izjavu o organizacijskoj kulturi koja direktno opisuje ciljeve i vrijednosti kompanije te način na koji će se postupati prema zaposlenicima i kakvo ponašanje se od njih očekuje. Pregledajte i prepravite dokument kako bi poruke bile relevantne za period u kojem živimo.

Govorite o organizacijskoj kulturi kao o živom organizmu, a ne samo kao apstraktnom konceptu. Istaknite načine na koje se neke vaše politike mijenjaju, no ostaju istinite izvornim aspektima vaše organizacijske kulture. Na primjer, možda je potrebno dodatno naglasiti važnost timskog rada.

Objasnite kako je tim višeg vodstva i dalje fokusiran na vaše temeljne vrijednosti jer djeluje kako bi se prilagodio „novom normalnom“. Istaknite kako temeljna uvjerenja i organizacijska kultura tvrtke pružaju temelj za promjene i teške odluke koje je posao donio, ali i dalje donosi.

3. Stvorite mogućnosti za promicanje povezanosti među zaposlenicima

Zaposlenici sada više nego ikad prije komuniciraju sa svojim kolegama putem elektroničke pošte, telefona, videokonferencija i drugih alata, no to ne znači da pronalaze vrijeme za međusobnu interakciju kao ljudi – uključeni u opuštene razgovore o svom životu i interesima koje bi inače imali u uredu. Ipak su to vrste međusobnih veza koje pomažu u stvaranju prijateljstava između suradnika i kohezivnije organizacijske kulture.

Zakažite vrijeme prije, za vrijeme ili nakon sastanaka tima kako bi zaposlenici mogli podijeliti osobna iskustva ako to žele. Videokonferencije su idealne za to jer se svi mogu vidjeti. Organizacijski alati za društveno umrežavanje još su jedan sjajan način dijeljenja osobnih priča poput kreiranja kućnog ureda, sjajnih novih pročitanih knjiga, vježbi za opuštanje, pa čak i recepata. Ove vrste interakcija mogu pomoći timovima da ostanu iskreno povezani; mogu se pokazati i učinkovitim za nove zaposlenike koji se nadaju stvaranju odnosa sa svojim novim, ali često udaljenim kolegama.

4. Preispitajte svoje težnje ka različitosti i uključivanju

Ovo se najviše odnosi na tvrtke koje zapošljavaju i strance različitih narodnosti i rasa. Uvijek budite u potrazi za novim mogućnostima povećanja kulturne raznolikosti u vašoj organizaciji i omogućite zaposlenicima osobni i profesionalni rast.

Kreirajte programe za promicanje različitosti i inkluzije, posebno načine kako pomoći članovima vašeg tima da prihvate razlike i cijene jedinstven doprinos koji svaka osoba donosi na posao. Također, razmislite o malim događajima na svom radnom mjestu koji omogućuju zaposlenicima da podijele svoje priče i iskustva.

5. Nemojte postaviti organizacijsku kulturu i na nju zaboraviti

Kao što je spomenuto ranije, organizacijsku kulturu potrebno je tretirati kao živi organizam i ne smije ga se zanemariti. Iako zvuči kao naporan i dugotrajan posao, itekako je vrijedno toga. Izradit ćete i održavati inkluzivnu kulturu koja ne samo da motivira i angažira zaposlenike, već i pomaže kompaniji da ostane fleksibilna u budućnosti. Uspješne tvrtke razumiju da se njihova organizacijska kultura mora neprestano razvijati kao odgovor na promjene.

Izvor: Forbes

Tags:

  • Show Comments (2)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ads