Kako stvoriti radno okruženje koje potiče produktivnost?

produktivnost

Donosimo vam nekoliko savjeta koje možete uključiti u rad vašeg ureda kako biste potaknuli produktivnost svojih zaposlenika.

Pripremila: Lina Malek

Foto: Pexels 

Ljudi napuštaju posao iz mnogo razloga, ali u srži, odlaze jer njihovo radno okruženje nije inspirativno ili je moguće potpuno destruktivno. Jedna od najvažnijih stvari koje možete učiniti kao vođa jest uspostaviti pravu atmosferu u svojoj tvrtki, donosi Tom Popomaronis. To će rezultirati boljim zadovoljstvom zaposlenika i, zauzvrat, većom produktivnošću. Razmislite o implementaciji ove četiri ideje kako biste nadahnuli i potaknuli produktivnost svojeg tima.

1. Ponudite dosljedne prilike za učenje

Kako biste svoje zaposlenike održali motiviranim, ponudite im priliku da neprestano uče nove stvari ili usavršavaju svoje postojeće vještine dodavanjem raznolikosti i kvalitete vaših programa obuke. To može uključivati team building, razvoj menadžmenta, tehničku obuku ili ručak i učenje. Zakažite ih u redovitim intervalima. Što je bolje okruženje za učenje koje stvarate za svoje zaposlenike, to će oni više dobiti. A samim time i biti produktivniji!

2. Održavajte otvorenu komunikaciju sa svojim timom

Komunikacija je ključna za bolje razumijevanje ciljeva vaših zaposlenika i u konačnici vitalna u svakom konstruktivnom radnom odnosu. Ne samo da je važno da vaši zaposlenici prepoznaju što želite da postignu, već je također ključno da ste svjesni što očekuju od vas. Ključ obostrano učinkovite komunikacije je uvijek biti izravan i jasan. Nemojte ignorirati ili izbjegavati problematične probleme – otvoreno ih raspravite i razjasnite. Ako zaposlenici imaju jasnu viziju i razumiju se s nadređenima, i njihova će radna produktivnost porasti.

produktivnost3. Cijenite naporan rad i nove ideje

Vaši zaposlenici marljivo rade kako bi ostvarili postavljene zadatke i taj trud zaslužuje priznanje i poštovanje. Zauzvrat, to će potaknuti druge zaposlenike da ulože sličan trud. Potaknite svoje zaposlenike da podijele svoje zaključke o projektu, naučene lekcije i nove ideje. Kultura rada koja prepoznaje svačiji utjecaj najprikladnija je za održavanje motivacije zaposlenika.

4. Stvorite vizualno ugodno radno mjesto

Malo profesionalaca napreduje u dosadnom okruženju. Studije pokazuju da se produktivnost značajno povećava na gostoljubivom i vizualno privlačnom radnom mjestu. Boje poput plave, zelene i žute mogu poboljšati fokus i povećati kreativnost, a k tome i produktivnost. U najmanju ruku, trebali biste svojim zaposlenicima osigurati osnovni uredski materijal i opremu te im omogućiti da personaliziraju svoj radni prostor i učine ga vlastitim.

Ne zaboravite, odgovorni ste za postavljanje tona svojim zaposlenicima. Pobrinite se da im bude ugodno, ohrabrite ih i slušajte ih – to je vrlo važno. Pozitivno radno okruženje koristit će vašem poslovanju godinama koje dolaze.

Tags:

  • Show Comments (1)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.