Mindfulness – program mentalnog razvoja i emocionalne inteligencije

Mindfulness - program mentalnog razvoja i emocionalne inteligencije

Znanstveno potvrđena metoda mentalnog treninga, odnosno vježbanja svjesne pažnje – da, to je mindfulness. Briga za naš um, emocije i osjećaje, s ciljem smanjenja stresa, povećavanja osjećaja sreće, fokusa, koncentracije.

Razgovarala: Josipa Celinić
Foto: privatna arhiva

Stručnjakinja za neuroedukaciju i mindfulness curriculum developer, moja sugovornica dr.sc. Branka Novosel, educirala se u različitim mindfulness metodama nakon čega je i osmislila program mindfulness Mind Body Lab, koji počiva na znanstvenim istraživanjima.

”Mi smo ti koji odlučujemo na što ćemo usmjeriti svoju pažnju. Ako svjesno ne biramo cilj svoje pažnje, onda živimo na “autopilotu” – upravo tu nam pomaže mindfulness”, ističe.

Kako prestati pokušavati promijeniti prošlost, prestati strepiti za budućnost i početi živjeti ”sada i ovdje”, otkriva u nastavku.

Mindfulness je vještina za bolji život. Slažete li se?

Definitivno, imamo tisuće istraživanja i osobnih iskustava koja to potvrđuju.

Zašto je mindfulness Vaš profesionalni odabir; ili je tehnika odabrala Vas?

I jedno i drugo. Kao znanstvenika praktičara zanima me neuroedukacija – kako u kontekstu podučavanja primijeniti najnovije znanstvene spoznaje o funkcioniranju mozga. U puno škola održala sam treninge o neuroedukaciji. Ovo je toliko uzbudljivo i zanimljivo polje, u strelovitom razvoju – u zadnjih petnaestak godina doznali smo preko 95% onoga što znamo o funkcioniranju ljudskog mozga.

Kako sam izvorno profesorica engleskog i njemačkog jezika i već 25 godina vodim školu stranih jezika Littera, osmislila sam pristup poduci Brain Targeted Language Teaching koji te principe uključuje. Nastava je učinkovitija i opuštenija.

Prije 8 godina u Hrvatsku sam dovela program ALOHA Mental Arithmetic, mentalni razvoj za djecu temeljen na abakusu. Rekla bih da se on više usredotočuje na IQ. Kad sam na jednom stručnom skupu prvi put čula za mindfulness i njegov potencijal u edukaciji, doživjela sam „aha trenutak“ i počela se educirati, istraživati, uspoređivati programe i tako je nastao moj program Mind Body Lab Mindfulness.

U mojem „portfelju“ nedostajao je taj EQ, emocionalna inteligencija – um i tijelo povezani su i jedan na drugog utječu. Primjenjujem mindfulness u svakodnevnom životu već godinama i mogu pouzdano reći da ta tehnika ima potencijal da nam stubokom promijeni život, na bolje, naravno.

Osmislili ste program mindfulnessa Mind Body Lab za polaznike od predškolske dobi do programa za menadžere. Možete li nam reći kako to znanost osigurava bolji život u svakoj životnoj dobi?

Svi mi, bez obzira na to što radimo i čime se bavimo, u životu težimo istome – zadovoljstvu, sreći, balansu. Koristeći tisućljetna iskustva i primjenu i moderne znanstvene spoznaje, mindfulness tehnika može nam donijeti upravo to – zadovoljstvo i sreću, bez obzira na to što se događa oko nas. Postoji jedna izreka koja kaže „happiness is an inside job“. Sreća je u nama, trebamo znati kako joj u svakom trenutku pristupiti.

Biti sada i ovdje

Koje je prvo i osnovno pravilo mindfulnessa? Što je u fokusu, a što se izostavlja?

U mindfulnessu je ključan pojam sadašnjeg trenutka – biti sad i ovdje. Nažalost, preko 70% budnog vremena mi nismo tu, nego u prošlosti ili budućnosti – pokušavamo promijeniti prošlost ili strepimo od budućnosti. Jednostavno je pojmiti da to nije moguće, svi to na racionalnoj razini znamo. No, to postići zahtijeva vježbu. U mindfulnessu razlikujemo svjesnost i fokus. Možemo se poslužiti metaforom svjetiljke na stropu koja nam omogućuje da vidimo i primijetimo sve oko sebe – to bi bila svjesnost.

S druge pak strane, reflektor ili džepna svjetiljka omogućuju nam da pomno promotrimo neki detalj sa svim njegovim karakteristikama – to bi bio fokus, pažnja. Sami „palimo i gasimo“ obje svjetiljke i prema našim trenutnim potrebama „upijamo“ ono što nam u tom trenutku treba. Rekla bih da se u mindfulnessu učimo prihvatiti stvarnost takvu kakva je, sa svim njezinim željenim i neželjenim aspektima, bez nekog „poliranja“ i bijega od stvarnosti ili pak vlastitih emocija.

Ono što ne možemo promijeniti, trebamo prihvatiti – opiranje realnosti samo pojačava naše neželjene senzacije. Da, sad je korona. Da, bili su potresi. Da, posljedice su velike i teške. Ali, tako je kako je. Idemo učiniti ono što možemo, a to je u prvom redu pobrinuti se za svoju reakciju na to. Ne možemo zatvoriti oči i praviti se da toga nema.

Mindfulness - program mentalnog razvoja i emocionalne inteligencije

Koje su sve minfulness vještine? Kako i kada su nastale?

Ključna mindfulness vještina je svjesna pažnja na sadašnji trenutak, sad i ovdje. To nam daje moć da sami odabiremo kako ćemo reagirati na događaje oko nas. Mindfulness nas uči da zastanemo i pametno iskoristimo prostor između podražaja ireakcije. Ta supermoć daje nam slobodu da odreagiramo onako kako mi želimo.

Iako je mindfulness potpuno sekularan i nema nikakve veze s religijom, svoje korijene vuče iz istočnih kontemplativnih tradicija. Meditacija znači razmatranje,  promišljanje i kao aktivnost postoji već tisućama godina u svim velikim svjetskim religijama.

Prostor između podražaja i reakcije

Zanimljivo je da se minfulness vještine uče praksom, ne teorijom.

Mi smo ono što opetovano činimo. A kako vježbamo mindfulness – jednostavno: zastanemo, promatramo, razmislimo, odaberemo reakciju, pa opet: zastanemo, promatramo, razmislimo, pa opet… Pa to je lako, reći ćete. Slažem se, djelomično. Bolje rečeno – jednostavno je, ne baš lako. Ali, dobra je vijest: svatko to može naučiti, i sve što nam treba već imamo u sebi.

Ili, kako je to Viktor Frankl rekao: „Između podražaja i reakcije, postoji prostor. U tom prostoru leži naša moć da odaberemo svoju reakciju. I u našoj reakciji sadržan je naš rast i razvoj, kao i naša sloboda.“

Često možemo čuti da način na koji doživljavamo i živimo sadašnji trenutak utječe na sve aspekte našeg života. Koliko je to zapravo istina?

Naša pažnja određuje kako doživljavamo stvarnost. Ne postoji objektivna stvarnost, samo subjektivna. Ja ne volim kad pada snijeg jer mi je hladno, a vi možda volite jer obožavate skijanje. Ista stvarnost – snijeg – za mene je nešto loše, za vas dobro. Naš osobni doživljaj stvarnosti zapravo jest naš život, onako kako ga živimo iz trenutka u trenutak. Ako želimo upravljati svojim životom, trebamo znati upravljati svojom pažnjom. To znači, svjesno odrediti kome i čemu ćemo je pokloniti.

Vještine možemo koristiti u gotovo svakom aspektu naših života. Kako mindfulness koju prevodimo kao tehniku usredotočene svjesnosti može pomoći u poslovnom svijetu? Koja je korporativna primjena ove tehnike?

Učinci mindfulnessa pozitivno utječu na organizacijsku kulturu i učinkovitost organizacija. Mindfulness razvija vještine vodstva i emocionalnu inteligenciju, pojačava pažnju, doprinosi kreativnosti te pomaže u nošenju sa stresom i izazovima suvremenog poslovnog i privatnog života.

Mindfulness aktivnosti utječu na samosvjesnost, poboljšavaju komunikacijske vještine i razvijaju potencijale potrebne liderima. Time postaju zadovoljnije, zdravije i sretnije osobe. Zahvaljujući tome menadžeri i djelatnici ostvaruju ugodnije radno okruženje, bolje suradnje i izvrsne poslovne rezultate.

Mindfulness – gamechanger

Mindfulness je koncept koji se brzo razvija i sve više koristi u Zapadnoj Europi kao trening za razvoj liderstva, čak i u kompanijama poput Googlea i Applea. Očekujete li znatan porast korištenja vještina i određenu ”popularnost” te tehnike i kod nas?

U većini kompanija danas rame uz rame radi pet generacija, različitih po uvjerenjima, radnim i ostalim navikama, motivaciji. Tako imamo tradicionaliste (one rođene prije 1946.), baby boomere (rođene od 1946. do 1964.), generaciju X (rođeni od 1965. do 1976.), milenijalce (rođene od 1977. do 1997.), i napokon generaciju 2020. Nije lako biti zaposlenik, a niti manager, leader, vlasnik.

Mindfulness i emocionalna inteligencija pomažu izgraditi međugeneracijske mostove i povećati zadovoljstvo na radnom mjestu.

Znanstvenici se slažu: Mindfulness je gamechanger, revolucionaran alat. Omogućuje nam upravljanje stresom, bolje komunikacijske vještine, učinkovitost, razvoj sposobnosti leadershipa, emocionalne inteligencije, suradnje u timu, veću sposobnost fokusiranja i koncentracije.

Partner smo Search Inside Yourself Leadership Instituta, Googleovog mindfulness programa, i prije dvije godine održali smo prvu konferenciju u Zagrebu. Reakcije polaznika bile su fenomenalne, tako da vjerujem da će kompanije i pojedinci prepoznati mindfulness kao nužnost u današnje vrijeme.

Centar svijeta svakog roditelja su njegova djeca, a digitalna tehnologija i stres modernog doba sve više imaju utjecaj na njih. Koji su benefiti tehnika mindfulnessa za djecu te koje sve vještine imate namijenjene njima?

Jedno istraživanje pokazalo je da se sposobnost koncentracije ljudi smanjila s 12 sekundi u 2000. godini na samo 8 sekundi pet godina kasnije, dakle za više od 30%, u samo pet godina.

Sposobnost koncentracije je nulta točka učenja – bez toga učenje nije moguće. Digitalna distrakcija pa i demencija su se razmahale, ovisnost o „ekranima“ je eskalirala. K tome, kad su pod stresom, djeca jednostavno ne mogu učiti, jer je njihov „misleći“ dio mozga „isključen“, nedostupan. Koristi od mindfulnessa su sljedeće:

• povećava sposobnost fokusiranja i koncentracije,
• ubrzava proces učenja jer povećava kapacitet radne memorije,
• potiče razvoj mozga u područjima koja su presudna za intelektualni i emocionalni život djece,
• doprinosi općem mentalnom zdravlju djece jer povećava optimizam i smanjuje stres,
• povećava kreativnost djece, ali i njihovu ustrajnost i samodisciplinu.

Kao što Anne Marie Rossi kaže: „Mogu vam dati najnovije iPade, učitelj matematike može vam biti sam Stephen Hawking, no ako se ne možete fokusirati i nemate sposobnost pažnje, kakve ćete koristi imati od toga?“

Mindfulness je osnova svakog učenja, a bez pretjerivanja možemo reći i da za djecu predstavlja temelj uspjeha u životu. Meni osobno, kao edukatoru, djeca su na prvom mjestu i smatram da bi mindfulness trebao biti zastupljen na svim razinama obrazovanja, od vrtića do fakulteta. Stoga smo i pokrenuli verifikaciju Mind Body Lab Mindfulness programa pri Ministarstvu, kako bismo roditeljima koji to prepoznaju omogućili da uključe svoju djecu u mindfulness program.

Mindful living

Mindfulness nam poručuje – duboko udahnite i budite svjesni osjećaja koji vas je obuzeo, budite ovdje i sada. Koliko je to lako ili teško postići, i koliki je zapravo benefit prisutnosti u sadašnjem trenutku?

  1. godine u svojoj knjizi Načela psihologije, William James je napisao: „Moj doživljaj stvarnosti je ono čemu sam dobrovoljno poklonio pažnju”. Ključne su dvije riječi: dobrovoljno i pažnja. Mi smo ti koji odlučujemo na što ćemo usmjeriti svoju pažnju. Ako svjesno ne biramo cilj svoje pažnje, onda živimo na “autopilotu” – upravo tu nam pomaže mindfulness. Mindfulness je jednostavan alat, no njegovo usvajanje kao načina života, mindful living, zahtijeva trud i vježbu. No, 5-10 minuta dnevno donijet će vam nevjerojatne rezultate već nakon par tjedana. Što možete izgubiti?

Mindfulness tehnika ima veliki broj poklonika u cijelom svijetu kojima pomaže u različitim područjima života. Što biste poručili ili savjetovali početnicima koji žele isprobati ovu tehniku?

Jednostavno a moćno. Najvažnije što ćete ikad naučiti u životu. Nemojte čekati, krenite odmah. Vjerujte mi, u ovo izazovno vrijeme ne možete si priuštiti nepoznavanje mindfulnessa, najjednostavnije i najučinkovitije tehnike emocionalne regulacije.

Tags:

  • Show Comments (0)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ads