Poduzetnička motivacija – kako je održavati?

Motivacija na osobnoj razini povezana je s poslovnom. No, nije uvijek na istom nivou. Evo nekoliko načina kako ostati motiviran poduzetnik

Foto: Unsplash

Bilo da ste poduzetnik koji već godinama pliva u tom poslu, bilo da ste tek započeli svoj poduzetnički put, motivacija je vrlo važan čimbenik u svakodnevnom funkcioniranju. Ponekad je na visokom nivou, ponekad je imamo manje. Važno je ne odustati i pronaći načine na koje se možete “podići” u tim napornijim danima. Zato Murray Newlands donosi 6 savjeta kako ostati motiviran kao poduzetnik.

1. Postavite osobne ciljeve

Mnogi koji započinju vlastiti posao zaboravljaju postaviti osobne ciljeve. Ključno je da na prvom mjestu zapišete svoje razloge zašto ste postali poduzetnik. Željeli ste biti sam svoj gazda, željeli ste kreirati vlastite projekte i raditi posao koji volite? Gdje god da ih zapisali – na računalu, komadu papira ili na mobitelu, neka vam budu pri ruci. Pa kad osjetite gubitak motivacije, pročitajte ih i podsjetite se zašto ste tu gdje jeste.

2. Inspirirajte se poduzetničkim pričama

Postoje tisuće i tisuće uspješnih priča o poduzetnicima svih vrsta. Iskoristite ih kao izvor motivacije, i što je najvažnije, učite od njih. Ako imate konkretan problem koji trebate prevladati, pogledajte načine na koje su to drugi radili.

3. Postavite si podsjetnike

Čak i ako imate popis ciljeva ispred sebe, lako je izgubiti fokus. To vas može dovesti do razdražljivog ponašanja i gubitka motivacije.

motivacijaStoga ne zaboravite postaviti podsjetnike. Alarmi na telefonu mogu vas podsjetiti da:

 • završite određene zadatke u određeno vrijeme
 • smanjite vrijeme koje provodite na društvenim mrežama
 • usredotočite se na svoj posao
 • objavljujte blogove ili sadržaj na društvenim mrežama
 • pošaljete e-mailove prema dogovoru.
4. Stvorite jutarnju rutinu

Dobar početak dana znači produktivan dan, u kojem je motivacija na razini. Nakon što ste se probudili i doručkovali, sjednite i napravite dnevni popis ciljeva. Pokušajte tri četvrtine svojih ciljeva učiniti poslovnim, a jednu četvrtinu osobnim. Na primjer, poslovni mogu biti:

 • kontaktiranje potencijalnih investitora
 • sastavljanje strategije društvenih medija
 • pisanje novog sadržaja za svoj blog.

Na privatnom planu, večer provedite s partnerom ili prijateljima. To će vam pomoći da ostanete usredotočeni i organizirani.

5. Mislite na svoje zdravlje

Stres je neizbježan, ali je važno naučiti kako se nositi s njim. Ljudi često zaborave paziti na sebe fizički ako se emocionalno ne osjećaju dobro. Međutim, tjelesna dobrobit može imati vrlo pozitivan utjecaj na vaše mentalno zdravlje. Ne zaboravite:

 • održavati zdravu prehranu
 • redovito vježbati
 • odvojiti malo vremena za sebe (izvan posla)
 • dovoljno spavati.
motivacija6. Opustite se i inspirirajte

Prepuštanje drugim aktivnostima koje smatrate motivirajućim također može potaknuti vaš poduzetnički uspjeh. U slobodno vrijeme mogli biste gledati inspirativne filmove, slušati motivirajuće podcaste ili glazbu koja vas ohrabruje. Sve to možete raditi kod kuće, tijekom pripreme obroka ili na putovanju.

Zapamtite, ključ vašeg uspjeha leži u vama, ali uvijek tražite mudrost drugih kako biste dosegli svoj pravi potencijal. I sjetite se zašto ste danas tu gdje jeste. Ako radite na sebi i ulažete trud, motivacija će vas pratiti.

Tags:

 • Show Comments (1)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ads