8 načina kako zaposlenici mogu održati zdravlje na poslu

Neka zdravlje zaposlenika bude prioritet i mnoge druge stvari će postati puno lakše.

Pripremila: Lina Malek
Foto: Unsplash

Poznata je izreka da je zdravlje pravo bogatstvo. Bez dobrog zdravlja ne bismo mogli ništa. Da se cijelo vrijeme borimo sa zdravstvenim problemima, briga o djeci, poslu i kućnim poslovima postala bi nemoguća.

Jedna od najčešćih izlika koju ljudi koriste kad govore o tome da nisu u dobroj formi, odnosi se na to da nemaju dovoljno vremena ili energije učiniti ono što je potrebno da bi bili zdravi. Mansi Dhorda za Entrepreneur donosi 8 stvari koje zaposlenici mogu redovito raditi kako bi (p)ostali zdravi.

  1. Jedite razumno

Obratite pozornost na ono što jedete za svoje glavne obroke. Umjerenost i samokontrola su ključne. Ujutro pojedite dobar, zasitan doručak. Ručak neka se bazira na salatama i voću. Izbjegavajte jesti ručak za svojim uredskim stolom. Također, održavajte raspored zdrave prehrane navečer. Grickajte zdrave alternative, kao što su voće, orašasti plodovi ili zdravi smoothieji, koji će vam omogućiti da se osjećate zadovoljno, a ne tromo.

  1. Pijte puno vode

Kad smo uronjeni u posao, često izgubimo pojam o tome koliko smo vode popili u danu. No, važno je piti dovoljno kako bismo ostali hidrirani i aktivni. Čak je i vrapcima na granama poznato da je dobro popiti između šest i osam čaša vode dnevno, ovisno o vašoj razini tjelesne aktivnosti.

  1. Ograničite unos kofeina

Nastojte ograničiti konzumaciju kofeina na jednu šalicu kave svako jutro kako biste spriječili pad kofeina kasnije tijekom dana. Isto tako, možete izostaviti šećer i vrhnje u kavi i na taj način smanjiti kalorije. Mislite na svoje zdravlje!

  1. Održavajte dobro držanje

Pravilno držanje tijekom cijelog dana iziskuje napor. Velik broj zaposlenika koji koriste računala satima su pred ekranima i polako se u njega „uvlače“. To znači da istežu vrat prema naprijed, što vrši pritisak na vrat i kralježnicu. Izbjegnite to uz pomoć određenih vježbi za stolom. Najpopularnija uključuje povlačenje brade ili izradu lažne dvostruke brade za podupiranje vrata i gornjeg dijela leđa.

  1. Uzmite kratke pauze

Kad smo u poslu, želimo ga završiti kako bismo mogli izići iz ureda na vrijeme. Ali to ne znači da biste trebali satima sjediti i ne dopuštati si pauzu. Naprotiv, dobro je povremeno se udaljiti od stola na nekoliko minuta – prošetati, protegnuti se, udahnuti friškog zraka, promijeniti okolinu. Po povratku ćete se osjećati produktivniji i svježiji.

  1. Neka vaše radno mjesto bude uredno

Iznimno je važno održavati svoje radno mjesto čistim i urednim. Pospremite ga pet minuta prije odlaska kako biste sljedeće jutro došli u uredan radni prostor. Nek’ su vam dezinfekcijske maramice pri ruci – koristite ih za brisanje površine svog stola.

  1. Čistoća je pola zdravlja

Poštivanje higijene pomaže za zdravlje. I na poslu možete poduzeti potrebne korake. Možda nije uvijek moguće odmaknuti se od svog stola svaki put kada želite oprati ruke. No, kada vam je dezinfekcijsko sredstvo blizu, možete se nositi sa situacijama koje uključuju kašalj ili kihanje te ostati zdravi i bez bakterija. Ne zaboravite – ako tko od kolega pokazuje simptome bolesti, izbjegavajte kontakt, a ako ste bolesti, najbolje je ostati kod kuće i oporaviti se.

  1. Naučite kako se nositi sa stresom

Svakodnevno žongliranje s nekoliko uloga i odgovornosti može nas iscrpiti, što je normalno. Uostalom, mi smo samo ljudi. No, možemo si olakšati učenjem kako upravljati stresom. Jedan sjajan način da pobijedite stres? Radite ugodne stvari. To može uključivati provođenje vremena s obitelji ili prijateljima, gledanje filmova, čitanje knjiga i odlazak u teretanu ili toplice. Ideja je da opustite svoj um brinući se o sebi.

Tags:

  • Show Comments (2)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.