Kako izgraditi pozitivan odnos sa šefom i kolegama?

odnos

Uzajamno poštovanje čini međuljudske odnose u uredu mnogo ugodnijima. Donosimo nekoliko savjeta kako izgraditi takve odnose.

Pripremila: Lina Malek
Foto: Unsplash

U prošlosti je odnos zaposlenika s nadređenim bio jedan od ključnih čimbenika u tome hoće li zaposlenik uživati u svom poslu ili ne. S vremenom se ta dinamika donekle promijenila. Zato je Paul White dao je savjete kako izgraditi pozitivan odnos sa šefom i kolegama.

Promjene u odnosima

Odnosi s kolegama sve više utječu na percepciju zadovoljstva poslom. Jedan je od razloga taj što pripadnici mlađih generacija visoko cijene kolegijalnost i zajednički rad. Oni su više skloni timskom radu od starijih generacija. Također, u mnogim okruženjima postoji veća količina suradnje među odjelima nego prije. Na primjer, član tima u službi za korisnike može raditi s marketingom kako bi dao ulazne informacije o tome kako se plasirati na tržište postojećim klijentima.

Načini za izgradnju pozitivnog odnosa

Zdrav, pozitivan odnos međusobnog poštovanja dovest će do bolje komunikacije, sposobnosti za rješavanje nesuglasica i može izgraditi partnerstvo u kojem možete podržavati jedni druge u teškim trenucima. Evo 4 savjeta kako uspjeti u tome:

1. Budite zahvalni

Nadređeni ne čuju često zahvale. Čuju mnogo pritužbi i problema od kojih se očekuje da ih riješe. Povremeno zahvaljivanje nekome – i preciznost u vezi s razlogom zahvalnosti – može uvelike pomoći u izgradnji pozitivnog odnosa.

2. Imajte poštovanja

Jedna od najčešćih pritužbi nadređenih, posebno u međugeneracijskim odnosima, jest da se osjećaju nepoštivano. Većina nas nije sigurna zbog čega se osjećamo poštovano, ali jasno znamo kada to osjećamo. Ne bi bilo loše porazgovarati razgovor sa šefom o postupcima koji ga dovode do toga da se osjeća poštovanim ili nepoštovanim.

odnos3. Iskažite zabrinutost

Ako namjeravate izraziti zabrinutost, pobrinite se da bude specifična, a ne nejasna i općenita. Važno je da je to ponašanje ili problem koji vaš šef može riješiti. Nemojte kukati o menadžmentu ili kolegi u drugom odjelu, na koji vaš nadređeni nema utjecaja.

4. Odradite svoj posao

Odradite svoj posao i budite spremni težiti višim i većim ciljevima. Zapamtite, vi ste tu da izvršite zadatke i dobro ih obavite. Kada radite kvalitetno i barem povremeno radite više nego što je potrebno, to se odražava i na vašeg šefa i kolege. Takav stav doprinosi pozitivnim odnosima u uredu.

Tags:

  • Show Comments (0)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

neuspjeh

Što nam strah od neuspjeha donosi u životu?

“Tko radi, taj i griješi”, poznata je uzrečica. Pogreške činimo svi, no važno je ...

Poduzetnička motivacija – kako je održavati?

Motivacija na osobnoj razini povezana je s poslovnom. No, nije uvijek na istom nivou. ...

kritiku

Što čine emocionalno inteligentni ljudi kada prime kritiku?

Jednostavna fraza od 3 riječi mijenja način na koji se nosimo s kritikom i ...

zaposlenika

Kako od nezadovoljnog napraviti zadovoljnog zaposlenika?

Biti poduzetnik i lider nije jednostavna uloga i pozicija. Promišljanja, brige i planiranja svakodnevno ...