Kako unaprijediti svoju komunikaciju na radnom mjestu?

Kako unaprijediti svoju komunikaciju na radnom mjestu?

Želite li unaprijediti svoju komunikaciju na radnom mjestu i unaprijediti svoje poslovanje te biti zadovoljni na radnom mjestu, posvetite vrijeme upravo razvijanju dobre komunikacije, razgovarajte i slušajte.

Piše: Josipa Celinić
Foto: Unsplash

 

Sveukupna komunikacija na poslu, između radnih kolega, uvelike utječe na produktivnost i konačan uspjeh svih zaposlenika. Bilo da ured dijelite s jednom ili nekoliko desetaka osoba, na ovaj ili onaj način vi međusobno utječete jedni na druge. A ono što želite je završiti posao na vrijeme, sjajne rezultate i zdravu komunikaciju na poslu.

Želite li unaprijediti svoju komunikaciju na radnom mjestu i unaprijediti svoje poslovanje te biti zadovoljni na radnom mjestu, posvetite vrijeme upravo razvijanju dobre komunikacije, razgovarajte i slušajte. Povežite se sa svojim kolegama i nadređenima, bolje se upoznajte i radite na zajedničkoj komunikaciji jer tako ne samo da će vam biti ugodnije na radnom mjestu već ćete biti bolje upoznati i biti upućeni u projekte firme i daljnja planiranja.

Ključ različitih uspjeha na poslovnoj ali i privatnoj sferi upravo je dobra komunikacija. Saslušajte svoje kolege, podijelite što je vama na umu, diskutirajte s nadređenima i razvijajte odnos koji će vam dugoročno biti od koristi.

 

1. Pitajte: Kako si?

Bez obzira na to što je vaš raspored pretrpan, što je posla i više nego dovoljno da ispuni radni dan, ponekad udahnite, stanite i primijetite svoje kolege i suradnike oko sebe. Pitajte: Kako si? Cijenit će to ponekad više od ikakve pomoći s radnim zadatkom, a vi ćete steći novog ili još boljeg prijatelja na radnom mjestu.

2. Razgovarajte o jučer.

Novih projekta uvijek će biti, zadaci će se gomilati, i ako ne budete vješto baratali i rješavali prošle zadatke, samo ćete se naći u problemu. Prođite s kolegama jučerašnji sastanak, porazgovarajte o novim projektima koji su predstavljeni i olakšajte si na način da čujete i mišljenje drugih. Utvrdite dobre zaključke sastanka i uskladite se s ciljevima tvrtke kako biste lakše prionuli na nove poslovne izazove.

3. Pokažite suosjećanje.

Nismo svi isti. Neki od nas bolje se nose s izazovnim radnim zadacima, dok drugima treba nešto lakši posao. Pokažite kolegama da ih razumijete kako bi i oni vas sutra bolje razumjeli. Savjetujte ih kako bi lakše ostali fokusirani i lakše zajedničkim snagama opravdali očekivanja i priveli projekt uspješnom kraju.

4. Budite pozitivni.

Nitko ne voli gunđala. Nitko ne voli provoditi vrijeme uz osobu koja vidi samo neuspjeh, samo negativne ishode nekog rada i širenje negativne energije uredom. Umjesto straha koji ćete prikriti pesimizmom, razvijajte plan B za svaki radni zadatak ili izazov od kojeg strepite. Pokušajte razmišljati pozitivno i truditi se biti profesionalni u svakom trenutku.

5. Ne miješajte privatno i poslovno.

Zlatno pravilo uspješnog radnog dana je da pokušate koristiti isključivo pauze za komunikaciju s najbližima. Budite oprezni i pokušajte ne zlorabiti vrijeme tijekom radnog dana za obavljanje privatnih poslova jer to će utjecati na vaš performans. Kao i kod sitnih razgovora s kolegama – pokušajte ne pokretati teme o tuđim životima, odlukama i sličnom. Ogovaranju ne samo da nije mjesto u uredu već unosi osjećaj neprofesionalnosti i nezrelosti na vaše radno mjesto.

 

Tags:

  • Show Comments (3)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.