Kako unaprijediti svoju komunikaciju na radnom mjestu?

Kako unaprijediti svoju komunikaciju na radnom mjestu?

Želite li unaprijediti svoju komunikaciju na radnom mjestu i unaprijediti svoje poslovanje te biti zadovoljni na radnom mjestu, posvetite vrijeme upravo razvijanju dobre komunikacije, razgovarajte i slušajte.

Piše: Josipa Celinić
Foto: Unsplash

 

Sveukupna komunikacija na poslu, između radnih kolega, uvelike utječe na produktivnost i konačan uspjeh svih zaposlenika. Bilo da ured dijelite s jednom ili nekoliko desetaka osoba, na ovaj ili onaj način vi međusobno utječete jedni na druge. A ono što želite je završiti posao na vrijeme, sjajne rezultate i zdravu komunikaciju na poslu.

Želite li unaprijediti svoju komunikaciju na radnom mjestu i unaprijediti svoje poslovanje te biti zadovoljni na radnom mjestu, posvetite vrijeme upravo razvijanju dobre komunikacije, razgovarajte i slušajte. Povežite se sa svojim kolegama i nadređenima, bolje se upoznajte i radite na zajedničkoj komunikaciji jer tako ne samo da će vam biti ugodnije na radnom mjestu već ćete biti bolje upoznati i biti upućeni u projekte firme i daljnja planiranja.

Ključ različitih uspjeha na poslovnoj ali i privatnoj sferi upravo je dobra komunikacija. Saslušajte svoje kolege, podijelite što je vama na umu, diskutirajte s nadređenima i razvijajte odnos koji će vam dugoročno biti od koristi.

 

1. Pitajte: Kako si?

Bez obzira na to što je vaš raspored pretrpan, što je posla i više nego dovoljno da ispuni radni dan, ponekad udahnite, stanite i primijetite svoje kolege i suradnike oko sebe. Pitajte: Kako si? Cijenit će to ponekad više od ikakve pomoći s radnim zadatkom, a vi ćete steći novog ili još boljeg prijatelja na radnom mjestu.

2. Razgovarajte o jučer.

Novih projekta uvijek će biti, zadaci će se gomilati, i ako ne budete vješto baratali i rješavali prošle zadatke, samo ćete se naći u problemu. Prođite s kolegama jučerašnji sastanak, porazgovarajte o novim projektima koji su predstavljeni i olakšajte si na način da čujete i mišljenje drugih. Utvrdite dobre zaključke sastanka i uskladite se s ciljevima tvrtke kako biste lakše prionuli na nove poslovne izazove.

3. Pokažite suosjećanje.

Nismo svi isti. Neki od nas bolje se nose s izazovnim radnim zadacima, dok drugima treba nešto lakši posao. Pokažite kolegama da ih razumijete kako bi i oni vas sutra bolje razumjeli. Savjetujte ih kako bi lakše ostali fokusirani i lakše zajedničkim snagama opravdali očekivanja i priveli projekt uspješnom kraju.

4. Budite pozitivni.

Nitko ne voli gunđala. Nitko ne voli provoditi vrijeme uz osobu koja vidi samo neuspjeh, samo negativne ishode nekog rada i širenje negativne energije uredom. Umjesto straha koji ćete prikriti pesimizmom, razvijajte plan B za svaki radni zadatak ili izazov od kojeg strepite. Pokušajte razmišljati pozitivno i truditi se biti profesionalni u svakom trenutku.

5. Ne miješajte privatno i poslovno.

Zlatno pravilo uspješnog radnog dana je da pokušate koristiti isključivo pauze za komunikaciju s najbližima. Budite oprezni i pokušajte ne zlorabiti vrijeme tijekom radnog dana za obavljanje privatnih poslova jer to će utjecati na vaš performans. Kao i kod sitnih razgovora s kolegama – pokušajte ne pokretati teme o tuđim životima, odlukama i sličnom. Ogovaranju ne samo da nije mjesto u uredu već unosi osjećaj neprofesionalnosti i nezrelosti na vaše radno mjesto.

 

Tags:

  • Show Comments (3)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

produktivnost

Što najviše utječe na našu produktivnost na poslu?

Saznajte kako se nositi sa sitnim, a ponekad tako velikim smetanjama koje utječu na ...

zadovoljstvo zaposlenika

Što utječe na zadovoljstvo zaposlenika u svijetu?

Što zaposlenike diljem svijeta čini zadovoljnima na poslu? Cijene li zaposlenici iste stvari? I ...

4 strategije za donošenje teških odluka

Stjecanje veće perspektive pomoći će vam da se direktno suočite s nesigurnostima i pojednostavite ...

lideri

Novi lideri – što je potrebno sljedećim generacijama?

Veliki lideri oblikuju budućnost. Nove generacije dolaze, no što će sve biti potrebno kako ...