Važnost dobre infrastrukture za zdravo radno okruženje

zdravo

Zdravo radno okruženje daje pozitivnu energiju zaposlenicima što rezultira većim profitom poduzeća

Pripremila: Lina Malek

Foto: Unsplash

Učestale promjene vremena utječu na naše zdravlje. A, kakvo je zdravstveno stanje u vašem uredu? Žale li se vaši zaposlenici često na nadraženost grla ili glavobolje tijekom radnog vremena? Borite li se s porastom izostanaka s posla u tvrtki? Imate li posla s e-mailovima i SMS porukama svojih suigrača koji su bolesni svaki drugi dan?

Ako je odgovor potvrdan, vaši zaposlenici vjerojatno pate od sindroma bolesne zgrade, piše Rohit Bansal za Entrepreneur. To je uobičajeni izraz za niz simptoma koji se samo tijekom radnog vremena javljaju kod 2 od svakih 10 zaposlenika. SBS (sindrom bolesne zgrade) rezultat je loše infrastrukture koja se izravno pripisuje slaboj ventilaciji – uzrokuje lošu kvalitetu unutarnjeg zraka u radnom okruženju.

Kada osoba pati od sindroma bolesne zgrade koji je uzrokovan udisanjem loše kvalitete zraka, može doživjeti jake glavobolje, osjećati mučninu ili čak imati poteškoće s normalnim disanjem. U radnom okruženju tvrtka si ne može priuštiti gubitak posla zbog zdravlja zaposlenika i obrnuto.

Što čini zdravu radnu okolinu?

Osoba u prosjeku provede oko 9, 10 sati dnevno u uredu. To je jedino okruženje u kojem ostaje najbliže nakon svog doma. Ako ovo okruženje nije zdravo, ono je definitivna prepreka kada je u pitanju pravilna funkcionalnost. Ovo ne samo da dovodi u pitanje nečiju egzistenciju već ruši cijeli moral osobe. Izazovan radni ambijent koji ima prekrasan pogled izvana nikada se ne može nazvati izvrsnim radnim prostorom.

Evo 3 razloga koji nam govore o važnosti velike infrastrukture za zdravo radno okruženje.

Zaposlenici učinkovito rade

Zaposlenik je najbolji onda kada uživa u radu u uredu. Nije važno je li osoba vezana za radni stol ili mora biti pokretna u svakom trenutku, sve dok uredsko okruženje zrači energijom, radno mjesto će uvijek biti živo i aktivno. Energija zdravog radnog okruženja može doći samo iz sjajne infrastrukture. Radno okruženje ima izravan utjecaj na ljudski um. Bansal smatra kako ne samo da povećava produktivnost već i pomaže zaposlenicima da rade učinkovito. Također ih drži usredotočenima i više zainteresiranima za obavljanje njihovih uloga kako bi posao nastavio rasti.

Tvrtke ostvaruju više profita

Zdravo okruženje daje zaposlenicima pozitivnu energiju koja samo povećava volju za radom. Zajednička osobina koja se nalazi u uredskim prostorima je da se zaposlenici umaraju zbog stalnog sjedenja na istom mjestu i udisanja zraka koji je sklon lošim predodžbama o AQI-u. To predstavlja ozbiljne probleme kada zaposlenici stalno uzimaju pauze za kavu i cigarete. Pozitivno okruženje koje ima svaki aspekt na pravom mjestu također potiče duh preuzimanja rizika. To daje prostor za kreativniji rad koji automatski povećava profit tvrtke.

Timsko povezivanje i komunikacija

Poboljšanje ukupnog radnog okruženja učinkovit je način da zaposlenici budu zdravi za procvat poslovanja. Komunikacija, koja je jedan od ključnih čimbenika svake tvrtke, također može biti oštećena ako tim ne udiše dobar zrak. Instalacija monitora Indeksa kvalitete zraka (AQI) u uredskim zgradama pomaže u praćenju unutarnje i vanjske kvalitete zraka. Može isto pomoći osoblju da shvati da su trendovi onečišćenja glavni razlog za nezdrav okoliš.

Važno je – i za poslodavca i za zaposlenike – osigurati rad u sigurnom okruženju. Ako u vašem radnom prostoru prevladava sindrom bolesne zgrade, važno je da obavijestite odgovornu osobu da je potrebno popraviti kvalitetu zraka na radnom mjestu. Rad u okolnostima koje vas održavaju zdravim je najvažnija stvar. Ako infrastruktura na vašem radnom mjestu neprestano utječe na vaš posao, najbolje je da se stvari preurede.

Tags:

  • Show Comments (0)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.