Greške nas čine jačima i iz grešaka učimo

Greške nas čine jačima i iz njih učimo

Čak dvanaest izdavača odbilo je objaviti Harryja Pottera. Što mislite, čitaju li danas malo pažljivije rukopise koje im dostavljaju mladi nepoznati autori? Kao što je u doba kad je tražila izdavača bila J.K. Rowling? Ne mogu tvrditi, ali pretpostavljam da su iz ove pogreške, koja ih je koštala milijune, dotični izdavači nešto naučili.

Piše: Dijana Kopjar Mucak
Foto: Envato elements

Ljudski je griješiti, pa čak i u poslu

Teško da ste u svojoj karijeri napravili pogrešku tešku milijune dolara (ako jeste, pošaljite nam mail – želimo interview s Vama). No, sigurno je da se nekih poslovnih poteza ne sjećate s oduševljenjem.

Možda su Vas koštali radnog mjesta, novca ili ponosa. Ili ste možda izgubili posao koji je Vašu tvrtku mogao lansirati među veće igrače. Moguće je da ste izgubili priliku za promaknuće. Možda ste ostali bez bonusa ili dijela plaće. A možda ste se sljedećeg jutra probudili nešto pametniji.

Ne budite prestrogi prema sebi

Još su stari Rimljani znali da je ljudski griješiti. Prihvatite njihovu mudrost i ne budite prestrogi prema sebi. Lako je reći, zar ne? Pripadate li skupini odgovornih pojedinaca, vjerojatno je da će Vas poslovna greška proganjati danima, ako ne i godinama.

Pokušajte ne biti prestrogi prema sebi. Zamislite sebe u ulozi djeteta koje je palo pokušavajući naučiti hodati. Ako ga obaspete uvredama kojima obasipate sami sebe (nesposoban si, kako si to mogao napraviti, glup(a) si, kako ti se to moglo dogoditi?), zaslužili ste uputnicu za psihijatriju. Zašto se onda tako ponašate prema sebi?

Umjesto toga, bolje bi bilo ohrabriti se, naučiti nešto i krenuti dalje. Jedna lasta ne čini proljeće, a jedna pogreška ne definira Vašu kvalitetu. Zato glavu gore i u nove radne pobjede, ojačani novim iskustvom.

Dobar lider pomoći će vam popraviti štetu

Imate li sreće da radite u tvrtki koja njeguje kvalitetne poslovne odnose, naići ćete i na potporu nadređenih. Ne očekujte tapšanje po ramenu, ali kvalitetan lider će prepoznati da Vam je dovoljno teško i bez njegovih prodika. Umjesto da Vas jače pritisne o tlo, pokušat će Vas podići da zajedno popravite štetu (koliko je moguće) i da ojačani novim spoznajama krenete dalje.

Možda ne želite to čuti, ali bit će još grešaka. I bit će štete. I osjećat ćete se loše. Zato se pripremite da nije svaki dan posut laticama i da nekad morate stati i na trn. Neće Vas ubiti, samo će malo peckati i podsjećati Vas da idući put koračate opreznije. Sretno na poslovnom putu!

Tags:

  • Show Comments (0)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ads

You May Also Like

4 strategije za donošenje teških odluka

Stjecanje veće perspektive pomoći će vam da se direktno suočite s nesigurnostima i pojednostavite ...

Mentalno jaki ljudi: 13 stvari koje izbjegavaju

Mentalno jaki ljudi: 13 stvari koje izbjegavaju

Što to mentalno jaki ljudi izbjegavaju? Brojni članci govore o kritičnim karakteristikama mentalne snage ...

lgbtq+

Istraživanje: Iskustva LGBTQ+ zaposlenika

Podaci Glassdoora pokazuju da još uvijek postoji mnogo mjesta za napredak kada je u ...

Promjena karijere – kada i kako?

Promjena karijere – kada i kako?

Promjena karijere nije nemoguća. Čak ni nakon 40-e ili 50-e. Ako ste već proslavili ...

kultura

Kultura se ne kupuje. Ona se gradi. Danima, mjesecima, godinama.

Možete kolektivu reći da je komunikacija važna, da su povratne informacije ključne, da su ...