Dva načina za poboljšanje mentalne i emocionalne dobrobiti svakog lidera

lider

Ako ste u ulozi lidera, ne znači da ste otporni na nedaće. Zaslužujete podršku kao i bilo tko drugi pa poduzmite potrebne korake da je dobijete.

Piše: Daniel Todd za Entrepreneur

Foto: Unsplash 

Proteklih godina nikome nije bilo lako, piše Daniel Todd, pa tako niti lideri niti zaposlenici nisu ostali imuni na izazove. Poduzetnici čest lako daju prednost zdravlju tvrtke ispred vlastite dobrobiti. No, istina je da poduzeće ne može napredovati ako čelnici nisu fizički i psihički zdravi.

I sam Daniel Todd, kao rukovoditelj, imao je uspone i padove s vlastitim emocionalnim zdravljem. Uz pokušaje i pogreške pronašao je dvije ključne prakse koje sprječavaju pad emocionalnog zdravlja: biti transparentan i biti odgovoran.

1. Transparentnost: dobro, loše i ružno

Na društvenim je mrežama nekako postalo uobičajeno dijeliti dobre vijesti i izostaviti loše, smatra Todd. Priče na internetu obiluju novim i uzbudljivim startupima u kojima se čini da sve ide kao po sebi. Ali onda, iznenađenje, tvrtka bankrotira, a zaposlenici i investitori pitaju se što se dogodilo.

Nalazite li se na poziciji lidera, vrlo je važno biti transparentan prema članovima tima i investitorima o dobrom i lošem, ističe Todd. Nedostatak toga nije samo nepravedan prema onima s kojima radite već vas i izolira kao lidera, što otežava traženje pomoći. U dijeljenju okolnosti gradite povjerenje s timom i dajete si priliku učiti od drugih i identificirati kreativna rješenja.

Kako započeti

Ne morate odmah sve podijeliti s cijelim osobljem ili članovima odbora. Možete započeti samo s jednom osobom — bliskim savjetnikom ili dugogodišnjim kolegom. S vremenom se ta brojke može povećati pa ćete početi uviđati koliko su povratne informacije i podrška izvana vrijedni za uspjeh. Naravno, može doći do trenutaka kada ne možete biti potpuno transparentni (na primjer, iz pravnih razloga), ali to je iznimka, a ne pravilo.

Prepreke su ulozi na putu do uspjeha i kao lideru trebat će vam tim koji vas podržava ako se namjeravate uhvatiti u koštac s njima. Takav pristup ne može se izgraditi bez povjerenja, a povjerenje se ne može izgraditi bez transparentnosti. Dakle, nemojte se izolirati. Posao je pun uspona i padova, a ako dijelite samo stvari koje ste uspješno obavili, naći ćete se sami bez ikakvih stvari za podijeliti, piše Todd.

2. Vaše su greške vaše – preuzmite odgovornost

Drugi ključ za održavanje dobrog mentalnog zdravlja kao lidera je preuzimanje odgovornosti. Kad stvari krenu loše, često želimo uprijeti prstom u nekoga drugoga. Međutim, uspješni lideri su oni koji preuzimaju odgovornost.

U svojoj sam prvoj tvrtki napravio grešku angažiravši lokalni prodajni tim koji nije napravio dobar posao – obrađivali su lažne podatke o prodaji kako bi poboljšali svoje brojke i imali su napuhan ego. Na kraju sam shvatio da je krivnja u mojim rukama. Ja sam bio taj koji ih je unajmio i ignorirao provjere preporuka koje su nam govorile da taj tim možda nije najbolje rješenje. Kako bih krenuo naprijed, morao sam sagledati ovu grešku i priznati je. Pritom sam naučio koliko je važno angažirati ljude s integritetom i koji inspiriraju druge da marljivo rade, a to sam znanje iskoristio za izgradnju uspješnih tvrtki koje osvajaju nagrade za najbolja mjesta za rad. Ovo je lekcija koju možda nikad ne bih usvojio da nisam preuzeo odgovornost za svoj neuspjeh.
Promijenite svoju perspektivu

Kao vođa, griješit ćete, ali ono što je važnije od same greške jest kako ćete na nju odgovoriti. Upirete li prstom u nekog drugog? Skrivate greške i dopuštate da se sram nakuplja u vama? Ili hrabro pogledate, naučite što možete i idete naprijed?

Pravi pristup zahtijeva promjenu perspektive. Umjesto da uzviknete “Zašto ja?” i okrivite druge kad nešto pođe po zlu, trebate se okrenuti unutra i preuzeti odgovornost za ono gdje ste možda napravili pogrešan korak ili pogrešno protumačili situaciju. Takvim pristupom oslobađate se paralizirajućih negativnih misli i dajete si prostor za rast i izradu poslovnih planova. I zaposlenici će slijediti taj trag — vidjet će da je vaša tvrtka mjesto gdje se greške mogu dogoditi ako ste spremni priznati ih i riješiti ih.

Zdrava tvrtka počinje sa zdravim vođom

Kad ne vodite s transparentnošću i odgovornošću, velika je šansa da ćete postati izolirani, frustrirani i preopterećeni, a patit će vaše mentalno zdravlje i zdravlje tvrtke. Negativni rezultati mogu uključivati povećanje fluktuacije zaposlenika, nedostatak motivacije, gubitak povjerenja osoblja u vas kao lidera.

Ako se trenutno borite s problemima mentalnog zdravlja, znajte da niste sami i da su mnogi lideri prije vas dijelili tu borbu. Rješenja mogu biti mala pa razmislite o tome s čime se suočavate, obratite se pouzdanom savjetniku. Preuzmite odgovornost za pogreške koje ste možda učinili i nemojte se bojati ostaviti ego po strani i zatražiti pomoć.

Tags:

  • Show Comments (0)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.