Je li vaše radno okruženje toksično, bez da ste toga svjesni?

Toksično radno okruženje razvija se unutar mjehurića kada on zatvori svoje granice

U engleskom jeziku postoji fraza koja opisuje one koji su se okružili isključivo ljudima koji dijele njihova razmišljanja, norme i ponašanja, a da toga uopće nisu svjesni – to live in a bubble.

Piše: Stella Ćaleta
Foto: Unsplash

Naša radna okruženja često postaju svojevrsni mjehurići – zatvorene biosfere čije su granice iznutra nevidljive, ali su učinkovite u zaustavljanju ulaska novih informacija. To postaje problem kada je kultura koja se razvila toksična.

Rutina i mjehurići

Posao često traži da se potpuno uložimo. Što više vremena provodimo s istim timom, što duže ostajemo uronjeni u istu organizacijsku kulturu, sve više gubimo doticaj s time kako je drugdje. Bez reference za usporedbu lako dolazi do normalizacije svega što se događa unutar našeg mjehurića.

Normalizirat će se i ono dobro – zajednički ručkovi, otvorena komunikacija bez straha od pogreške, primerice, ali i ono loše. Dugi i česti prekovremeni, stres, suparništvo i interna kompetitivnost, trom sustav koji koči inovaciju – iako su u početku možda bili očiti, s vremenom su postali samo svakodnevica. Kako do toga dođe?

Umna gimnastika

Odgovor se, djelomično, krije u činjenici da naš um voli imati dobre razloge za sve što radimo. Pri tome, ako ne može naći razlog za, primjerice, to što često trpimo izljeve bijesa svog šefa, našem umu nije problem izmisliti razlog i uvjeriti se u njegovu istinitost.

Iako bismo mogli pronaći različite strategije za suočavanje s onime što nas muči, svoju inerciju opravdat ćemo različitim nesvjesnim racionalizacijama i uvjeriti se u njihovu istinitost. Drugim riječima, iako smo svjesni znakova upozorenja (“Hej, ovo je toksična radna kultura!”), iz različitih (opravdanih) razloga ih prihvaćamo kao nešto što je jednostavno tako. Uskoro status quo postaje mjehurić kojeg više niti ne primjećujemo. Navika je moćan saveznik – ili neprijatelj.

Povratna sprega iz pakla

Blog The Startup piše kako mjehurić nastaje kada postupno prihvatimo nepisana pravila ponašanja tvrtke. Društvena pravila ponašanja, jednom kada nastanu, imaju tendenciju zaživjeti i ukorijeniti se. Tome su podložne i organizacije gdje pravila snažno utječu na ponašanje zaposlenika. Uskoro se stvara feedback loop gdje ponašanja drugih utječu na naš sustav vjerovanja.

Američko sveučilište Berkley objavilo je rezultate istraživanja koje je pokazalo kako povratna informacija ljudi oko nas najviše utječe na naše ponašanje, stavove i vjerovanja. Drugim riječima, od drugih tražimo upute o tome što je primjereno ponašanje, posebno ako nismo sigurni što je ispravno. Ako od drugih dobivamo informaciju da je nešto što se protivi našem unutarnjem moralnom kompasu (primjerice, preuzeti zasluge za posao koji je obavio kolega) zapravo u redu, velike su šanse da će ponašanje drugih nadglasati naš sustav vjerovanja.

Ne tako očiti znakovi

Važno je reći da su mjehurići sasvim normalna stvar – kada su zdravi i dovoljno fleksibilni da dozvoljavaju nove informacije i promjene. No, koji su znakovi da je vaša tvrtka razvila negativnu kulturu koja se s vremenom pretvorila u mjehurić? One očite, vjerojatno, prepoznajete. Business Insider navodi neke suptilnije koji nisu toliko očiti na prvu.

Saznajete li pravo mišljenje svojih kolega na “sastanku” nakon sastanka? Slažu li se svi prečesto o svemu – nema li nikakvih nesuglasica? Je li šefova desna ruka njegova “kopija” koja promiče iste vrijednosti kao on? Je li šef u redu s onima koji se “švercaju”, dok se drugi zaposlenici ubijaju od posla? Jeste li među onima koje nitko ne pita za mišljenje? Priča li se u tvrtki isključivo o ciljevima i zadacima, te posljedicama njihovog neostvarivanja?

Ako je odgovor na sva ili većinu ovih pitanja bio da, možda bi bilo vrijeme da razmotrite radite li u okruženju koje je toksično.

Tags:

  • Show Comments (0)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.