Bojana Božanić Ivanović: Za Lider nema predaje

Bojana Božanić Ivanović

Kako su se Bojana Božanić Ivanović i njezin tim snašli u ovoj izazovnoj prvoj polovici 2020., jesu li im promjene naškodile te što je najvažnije za prevladati krizne periode, pitali smo direktoricu koju su pandemija i kriza zatekle tek godinu dana nakon preuzimanja pozicije CEO-a.

Pripremila: Dijana Kopjar Mucak

Foto: Ratko Mavar i Dražen Lapić

Početkom 2019. na čelo poslovnog tjednika Lider došla je nova direktorica Bojana Božanić Ivanović. Nije to bilo neko čudo jer Bojana je od prvog broja daleke 2005. godine gradila ovaj uspješni tjednik. Najprije kao novinarka, potom kao urednica, direktorica marketinga i članica Uprave te finale – CEO. Kako su se ona sama i njezin tim snašli u ovoj izazovnoj prvoj polovici 2020., jesu li im promjene naškodile te što je najvažnije za prevladati krizne periode? Pitali smo direktoricu koju su pandemija i kriza zatekle tek godinu dana nakon preuzimanja pozicije CEO-a.

Bojana Božanić Ivanović

„Novi početak je uvijek prilika. Naravno da je prihvaćanje pozitivnih promjena puno lakše od prilagodbe ne tako lijepim novonastalim okolnostima. S godinama sam naučila konstruktivno pristupiti promjenama i prvo potražiti ono dobro koje može proizaći iz promjene. Koliko god u svakome od nas prirodno postoji otpor prema promjeni, u poslu je važno čim prije proći standardne faze šoka, ljutnje i žalovanja za starim navikama te izvući maksimum iz nove situacije“, ističe Bojana.

S godinama sam naučila konstruktivno pristupiti promjenama i prvo potražiti ono dobro koje može proizaći iz promjene.

Iskrenost i otvorena komunikacija

U tome joj pomaže vrlo fleksibilan tim s kojim dijeli svakodnevicu i radne izazove. Za njih kaže da su se vrlo brzo snašli i u promjeni poslovne adrese koja je uključivala i svima mrsko preseljenje, ali i u novim okolnostima oko korone i krize. „Iskrenost i otvorena komunikacija najbolji su lijek. Ukoliko timu jasno i argumentirano objasnite situaciju, prednosti i nedostatke promjene, lakše će ju prihvatiti. Liderov tim njeguje na neki način obiteljsku atmosferu i cijeni iskrenost. Ako zna da su mu dostupne sve informacije, da nema fige u džepu, dat će sve od sebe da pridonese kompanijskim ciljevima“, otkriva Bojana.

Zahtjevno je održati motiviranost, pronaći nešto pozitivno u svakom danu. Svaki član tima ima svoju specifičnu situaciju, koju morate znati i razumjeti, poslušati probleme, pronaći rješenje.

No Lider nije imun na loše posljedice pandemije, baš kao gotovo svaka tvrtka u zemlji i svijetu. Promjene su znatne i sveobuhvatne, ali i u toj je situaciji Lider na čelu s Bojanom Božanić Ivanović isplivao na površinu: „Otkazali smo ili odgodili velik broj projekata. Morali smo osmisliti nove ili prilagoditi postojeće. Svi planovi za ovu godinu su izmijenjeni. Uz to, morali smo se prilagoditi radu od kuće, novoj normali u kojoj komuniciramo isključivo putem ekrana, što nam nije bilo lako. Naviknuli smo se na brzu i neposrednu komunikaciju. Koliko god nam nove tehnologije donose puno dobroga, nedostaju nam kolegiji uživo, druženja u zajedničkim prostorijama gdje se nestrukturirano razmjenjuju ideje i informacije, bruse detalji projekata.”

Bojana Božanić Ivanović

“Pozitivno je što smo prije više od godinu dana pokrenuli digitalnu pretplatu. Riječ je o aplikaciji uz pomoć koje pretplatnici mogu čitati kompletno tiskano izdanje Lidera i sve njegove specijale u digitalnom obliku. Tako smo mogli ponuditi koristan sadržaj neovisno o tome što su mnogima uredi bili zatvoreni, radili su od kuće i možda nisu bili u mogućnosti doći do ‘fizičkog’ izdanja Lidera.”, naglašava Bojana.

Iskrenost i otvorena komunikacija najbolji su lijek. Ukoliko timu jasno i argumentirano objasnite situaciju, prednosti i nedostatke promjene, lakše će ju prihvatiti.

“Uz to, redakcija je brzo odgovorila na povećanu potražnju za informacijama. Primjerice, o mjerama koje su tvrtkama na raspolaganju, rješenjima u doba koronakrize koje im mogu pomoći u poslovanju, tako da portal lider.media bilježi velik rast čitanosti. Marketing je na izazov odgovorio novim prilozima i specijalima, a konferencije i prodaja online edukacijama i virtualnim druženjima. U kratkom roku smo puno toga naučili i dokazali da se možemo brzo prilagoditi“, ističe Bojana.

Neizvjesnost je svakodnevica

Vrlo brzo nakon useljenja u nove urede i redakcije, Liderovci su ponovno mijenjali adrese ureda i navikavali se na rad od kuće, koliko zbog pandemije, toliko i zbog potresa. „Nismo uspjeli napraviti ni tulum useljenja“, kroz smijeh kaže Bojana. Dodaje: „Fizička razdvojenost teško nam je pala. Posebno nas je pogodilo otkazivanje konferencija koje smo planirali ovog proljeća. Uz financijske izazove koje je to donijelo, stvarno nam nedostaju gužva i networking“.

Iako znamo da neće biti lako u izazovnim vremenima pred nama, istovremeno se i veselimo nekim novim pričama.

Ipak najteži teret koji svaki CEO sad nosi je neizvjesnost: „Svakog dana stižu nove informacije, nove mjere, novi izazovi. Teško je planirati kada se situacija iz dana u dan mijenja i ono što je vrijedilo prošlog tjedna, više ne vrijedi. Zahtjevno je održati motiviranost, pronaći nešto pozitivno u svakom danu. Svaki član tima ima svoju specifičnu situaciju, koju morate znati i razumjeti, poslušati probleme, pronaći rješenje. Istovremeno i sama imam svoje poslovne i privatne izazove, tako da razina energije brzo pada i do sljedećeg dana moraš pokušati ponovno napuniti baterije. Mantra koju si ponavljam je: kada se umoriš, nemoj odustati, već nađi način da se odmoriš“, otkriva Bojana.

Bojana Božanić Ivanović, Lider mediaNova vremena nose i svoje radosti

Od budućnosti očekuje velike promjene, ali s optimizmom gleda u nju: „Svjesni smo da ništa neće biti isto, da nas očekuju i dalje velike promjene. Uspostavlja se novi poslovni model, osmišljavamo nove projekte, razrađujemo nekoliko mogućih scenarija za budućnost. Puno učimo i istražujemo. Iako znamo da neće biti lako u izazovnim vremenima pred nama, istovremeno se i veselimo nekim novim pričama. Vjerujem da će Liderovci prepreke uspješno svladati te da će i dalje uz nas biti ekosustav koji smo 15 godina stvarali. To su naši čitatelji, partneri, dobavljači, suradnici“, zaključuje Bojana. Mi Lideru želimo još puno uspješnih godina i kvalitetno savladanih izazova.

Tags:

  • Show Comments (1)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ads