Kako od nezadovoljnog napraviti zadovoljnog zaposlenika?

zaposlenika

Biti poduzetnik i lider nije jednostavna uloga i pozicija. Promišljanja, brige i planiranja svakodnevno su na repertoaru, no kada imate dobar tim zaposlenika oko sebe, puno je lakše i jednostavnije raditi.

Piše: Lina Malek

Foto: Pexels

Kvalitetan odnos lidera i zaposlenika izrazito je važan za funkcioniranje tvrtke, a podrazumijeva uspone, padove, povišene tonove, ponekad i buku u komunikacijskom kanalu. I, naravno, taj se odnos gradi, ne stvara se preko noći.

Kao nadređenoj osobi vaš bi komunikacijski stil trebao biti takav da vam vaši zaposlenici vjeruju, da vam se u bilo kojem trenutku mogu obratiti, bez straha i nelagode od toga da će biti neugodnih riječi i tonova, gledanja s visoka, lažnih obraćanja i obećanja. Takav komunikacijski stil dolazi s vašom opuštenošću, sigurnošću u sebe i vlastita znanja i sposobnosti.

Neki ljudi lakše i brže kliknu, neki ne, no to ne znači da će takvo stanje potrajati. Ono što treba postojati jest međusobno uvažavanje, poštovanje i tolerancija, a u tome nam ključnu ulogu igra razgovor, komunikacija. Svatko od nas može imati dobre i loše dane, no kada se nečiji loši dani pretvore u tjedne ili neke duže periode, svakako treba reagirati. Kako zbog zaposlenika tako i zbog tima i cjelokupnog okruženja.

1. Promatrajte svoje zaposlenike

zaposlenikaZaposlenik može biti nezadovoljan, nervozan ili odsutan iz više razloga i ne moraju svi biti povezani s poslom, ali i mogu. Takva se stanja mogu iščitati u različitim situacijama i na različite načine. Netko će biti tmurnijeg raspoloženja, neće razgovarati s kolegama u jednakoj mjeri kao i inače. Drugi će biti manje produktivan, neće redovito izvršavati svoje zadatke. Treći će učestalo biti na bolovanju, dok će se neki možda žaliti drugim kolegama. Osim verbalnih, ne valja zanemariti neverbalne znakove pa će tako izraz lica pokazati koje emocije prevladavaju.

2. Razgovarajte s njima

Čovjek ne može ne komunicirati. Komuniciramo sami sa sobom, s drugima. Važno je pratiti bilo zaposlenika – dobro bi bilo barem jednom mjesečno neformalno se podružiti i pitati ga, jedan-na-jedan, kako je, kako se osjeća, je li zadovoljan poslom, muči li ga što, kako mu se može pomoći. Iako jednostavna, pitanja su to koja zaposleniku pokazuju da ga se percipira, da se o njemu misli, da je dio kolektiva.

A kad je zaposlenik svjestan toga da ga kolektiv prihvaća, a nadređeni vidi, s pozitivnijim stavom i emocijama dolazi na posao. I posao mu, k tomu, predstavlja i više od samog posla. Posao postaje zadovoljstvo, a radna okolina motor za dalje.

3. Smijte se zajedno, „otvorite se“

Naše psihofizičko stanje odražava se u našoj verbalnoj i neverbalnoj komunikaciji. Ne nose se svi na jednak način sa stresom, problemima, srećom, stoga je važno stvoriti ugodnu radnu atmosferu. Takva atmosfera omogućuje opuštenost, vedrinu i svojevrsnu lakoću izvršenja zadataka. Humoristične dosjetke, smijeh i otvoren pristup doprinose tome da okolina postane još ugodnija.

Smijte se sa svojim timom, pričajte im dogodovštine, recite im ako ste ljuti, pokažite svoje emocije. Time ćete stvoriti odnos u kojem pokazujete da ste i vi osoba od krvi i mesa, koja osjeća. No, dakako, postavite granice. Doza strahopoštovanja je poželjna, i to ona obostrana – kako od zaposlenika prema lideru tako i obrnuto.

zaposlenikaImajte na umu – zadovoljan i sretan zaposlenik dobitak je za tvrtku, a takav je onaj radnik koji se osjeća prihvaćeno, koji zna da se može opušteno nasmijati, da ne mora kalkulirati svaku svoju riječ i koji s veseljem dolazi na posao. Nadređena osoba treba voditi brigu o zaposlenicima, o poslu i samome sebi jer time podiže raspoloženje i motivaciju svima.

Radno okruženje bez grča u želucu i knedle u grlu iznimno utječe na tvrtku, a onaj lider koji to prepozna i ostvaruje iz dana u dan, onaj je koji razumije važnost organizacijske kulture svoje tvrtke.

Tags:

  • Show Comments (0)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ads