Zašto i kako uspješno delegirati?

Zašto i kako uspješno delegirati?

Pametni poduzetnici brzo nauče da ne mogu sve sami. Pročitajte sljedeće savjete i naučite kako učinkovitije delegirati.

Pripremila: Josipa Celinić
Foto: Unsplash

Za svakog poduzetnika, posebno onog koji započinje novi posao, postoji opasnost da sve pokuša učiniti sam. U želji da sve bude baš onako kako ste htjeli, često mislite da sve imate pod kontrolom, no stvarnost je drugačija. Vrlo brzo javit će se potreba da prepustite dio posla drugima i poboljšate vještine delegiranja.

Osim smanjenog obima dnevnih zadataka, delegiranje poduzetnicima daje priliku da smanje stres dijeljenjem odgovornosti među timom.

Savjete kako postati bolji u delegiranju, kao i koje sve ono prednosti sa sobom nosi, predstavlja Entrepreneur:

Upoznajte svoj tim.

Ako imate novi tim – pažljivo s delegiranjem. Prvo upoznajte svoj tim, dajte si vremena da spoznate načine rada svakog pojedinog zaposlenika. Dajte si vremena da uvidite nedostatke i preferirane stilove komunikacije i rada općenito. Tako ćete moći uhvatiti se u koštac s njihovim rezultatima i eventualnim izazovima radnog mjesta. Ti se mali koraci u trenutku delegiranja mogu uveliko isplatiti.

Podijelite svoju viziju.

Budite zaista jasni kada su vizija i misija tvrtke u pitanju i podijelite ju sa svojim timom. Ako svi razumiju smjer u kojem tim ide i ciljeve koje treba postići, počet će razmišljati o tome kako mogu doprinijeti.

Zatražite pomoć.

Nema mjesta nesigurnosti ako želite biti učinkovit lider koji lako delegira. Neka vaši zaposlenici dobiju uvid i u vašu ranjivu stranu, tamo gdje niste savršeni, gdje griješite i u situacije kada nemate sve odgovore. Tako će znati da vam je drago savjetovati se s njima i iskoristiti njihovo znanje i iskustvo prilikom rješavanja problema. U konačnici će se osjećati korisno i cijenjeno.

Dijelite i razvijajte vještine.

Osigurajte da u svom timu nemate pojedince s posebnim skupinama vještina koji su potencijalni neuspjeh u slučaju njihove odsutnosti. Delegiranje zadataka u timu poboljšat će i osigurati da nitko, kad se vrati s odmora ili drugog odsustva, ne bude suočen s gomilom posla. To se postiže stvaranjem skladnog timskog radnog okruženja u kojem svi svima čuvaju leđa.

Pružajte korisne povratne informacije.

Ako, primjerice, za neki projekt ne možete pružiti povratnu informaciju koja je korisna, bit će vam vrlo izazovno drugi put ju uspješno delegirati. Trebate pružiti konkretne primjere gdje su stvari dobro prošle i zašto je to bilo sjajno. Ako stvari nisu tekle dobro, pomozite im da artikuliraju kako se to može ublažiti u budućnosti, kako bi se problemi ”otopili”.

Potaknite kreiranje novih ideja.

Možete stvoriti kulturu rješavanja problema tako da budete pristupačni i laki za surađivati. Ako ne želite da vam zaposlenici donose probleme za rješavanje – zamolite svoj tim da vam predstavljaju rješenja i ideje. Vjerojatno će se osjećati dobro pokušavajući osmisliti nove ideje i rješenja nekog problema. Samim time obeshrabrujete kukanje o problemima koje oni očekuju od vas da riješite.

Budite precizni i recite “zašto” prije “kako”.

Ljudi nisu roboti – oni moraju razumjeti zašto se zadatak mora obaviti da bi razumjeli vrijednost koju donosi.

Kada dajete upute za zadatak – započnite s ciljem na umu i budite precizni u pogledu željenog krajnjeg rezultata. Jasno odredite razine odgovornosti i ovlasti. Budite jasni u izražavanju onoga što želite. Organizirajte pregled nakon završetka rada kako biste mogli dati povratne informacije. Nemojte biti u iskušenju i usredotočiti se na to kako su tamo stigli – usredotočite se na postignute rezultate.

Igrajte na njihovu snagu.

Upoznavanje vašeg tima pomoći će vam da izgradite međusobne odnose, povjerenje i poštovanje. To će vam pomoći da odlučite na koga ćete delegirati koje zadatke jer ćete znati jesu li sposobni nositi se s poslom ili je to previše za njih. Odvojite vrijeme da saznate kako pojedinci vole biti nagrađivani i zašto svakodnevno dolaze na posao. Tako ćete bolje razumjeti ograničenja svojih zaposlenika, kako biste ih mogli ponekad malo pogurati, ali ne i utopiti u obvezama.

Poboljšajte samosvijest.

Kao poduzetniku važno je da razumijete svoj utjecaj na druge. To će poboljšati vašu sposobnost učinkovitog delegiranja kao i vještinu slušanja. Slušanje je najkorisnija vještina koju možete njegovati. Tako potvrđujete osobu koja govori dajući joj na znanje da je saslušana. Svakako zatražite povratnu informaciju od svog tima (to nije jednosmjerna ulica) i odgovorite na te povratne informacije kako bi znali da obraćate pažnju i usvajate njihova mišljenja.

Kao poduzetniku vaša je uloga voditi tim dok gradite posao. Ne možete sve, pa vam učenje o vašem timu i delegiranje mogu pomoći u izbjegavanju izgaranja i bržem postizanju uspjeha.

Tags:

  • Show Comments (0)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Promjena karijere – kada i kako?

Promjena karijere – kada i kako?

Promjena karijere nije nemoguća. Čak ni nakon 40-e ili 50-e. Ako ste već proslavili ...

rast

Što je ključno za rast i razvoj u 2023. godini?

Dođite tamo gdje stvarno želite biti dok prihvaćate putovanje i neizbježne uspone i padove ...

loši dani

Loši dani na poslu – što i kako s njima?

Nisu svi dani isti, ima uspješnijih i onih malo manje takvih. Saznajte kako lakše ...

integritet

3 ključna savjeta za postati lider s integritetom

Učinite ove stvari kako biste obavili važan posao za svoju tvrtku i izgradili svoj ...