Promjena karijere – kada i kako?

Promjena karijere – kada i kako?

Promjena karijere nije nemoguća. Čak ni nakon 40-e ili 50-e. Ako ste već proslavili rođendan s nekim od viših dvoznamenkastih brojeva, a ne vidite ni osobni ni profesionalni napredak na poslu na kojem trenutno radite, promijenite karijeru, nije kasno.

Piše: Josipa Celinić
Foto: Unsplash

 

Čak i ako imate stalno i sigurno zaposlenje, osjećate strah od neuspjeha, muči vas negativno mišljenje okoline i promjena karijere nakon 40-e vam je zastrašujuća, nemojte odustati. Ako se osjećate neispunjeno na poslu koji svakodnevno radite, a san o vlastitom poslu je jasniji nego ikad, vrijeme je da preuzmete rizik i promijenite karijeru.

Za sve vas koji se ne bojite donijeti odluku o promjeni karijere donosimo nekoliko savjeta:

 

1. Razmislite zašto želite promijeniti karijeru

Prije bilo kakve odluke dobro razmislite zašto se odlučujete na taj korak i budite sigurni da to stvarno i doista želite. Najlakši način je da si napišete nekoliko ZA i PROTIV (promjene karijere) natuknica. Tako ćete postati svjesni što vas sve navodi na promjenu karijere i što vam je potrebno da budete sretni, na bilo kojem radnom mjestu.

 

2. Negirajte strah

Najlakši način da ne osjećate strah kod donošenja velike odluke poput promjene karijere jest da se suočite s tim strahom. Inspirirajte se osobama koje su već prošle slične životne promjene. Ili pronađite osobu koja će vam biti podrška i ohrabriti vas kad vas strah obuzme. Ohrabrujte se pričama i zaključcima poput onih da za promjenu karijere nikad nije kasno i da ćete se, u konačnici, ako budete radili nešto za što osjećate strast, osjećati ispunjenije i sretnije.

 

3. Usredotočite se na svoje prednosti i vještine

Razmišljate li o poslu kojim se želite baviti, istražite koje sve prednosti, znanja, iskustva i vještine posjedujete kako biste bili i uspješni u tom poslu. Planirajte unaprijed. Sve ono za što smatrate da bi vam moglo koristiti u novoj karijeri, naučite i istražite na vrijeme. Budete li posjedovali vještine i znanja koja su potrebna za vaš novi posao, vi ćete se osjećati sigurnije u odluci da krenete u solo vode. Tako će i uspjeh biti izgledniji.

 

4. Osvježite svoju vještinu ”prodaje”

Ako se pitate što će vas istaknuti pored svih drugih kandidata i tvrtki, ako se odlučujete krenuti u solo vode, odgovor je prodaja. Vještina da se predstavite na najbolji mogući način, da uvjerite sugovornike da ste vi ili vaš posao najbolji izbor ili jednostavno da je promjena karijere vaša najveća prednost, sposobnost je koja će vas ”prodati”. Usredotočite se na ono što vas izdvaja, na ono što radite bolje od drugih i imate osiguran uspjeh.

 

5. Isprobajte svoj posao iz snova

Ako ipak želite biti u potpunosti sigurni da ste vi prava osoba za željeni posao, da ćete se snaći u odabranoj karijeri te da ćete biti sretni s promjenom radnog mjesta, pokušajte pronaći način da se okušate u odabranom poslu. Pokušajte pronaći honoraran posao željenog zanimanja ili volonterstvo. Ili čitajte o iskustvima drugih koji su radili taj posao, neovisno jesu li uspjeli ili ne. Cilj je provjeriti odgovara li vam karijera kojoj se planirate okrenuti.

 

Tags:

  • Show Comments (1)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ads