Razgovor o povišici? Donosimo 3 savjeta!

Razgovor o povišici? Donosimo 3 savjeta!

Ako postavimo pitanje – Koji je najneugodniji razgovor koji si ikad morao/la voditi? – kladimo se da će se većina prisjetiti razgovora o povišici sa svojim nadređenim. Evo nama se i sad malo okrenulo u želucu.

Piše: Josipa Celinić
Foto: Unsplash

 

Tema je sama po sebi neugodna pa često mnogi odustanu u pohodu borbe za sebe. Ne želite zvučati nezahvalno ili grubo, a želite dati do znanja da vaš trud i rad treba nagraditi. Često ne znate kako započeti razgovor o povišici, kada je pravi trenutak ili što reći kako biste opravdali svoju zamolbu? Pročitajte naša 3 osnovna savjeta i olakšajte si pomisao na razgovor s nadređenim.

1. Odradite razgovor sami sa sobom.

Prije nego što se zaputite u ured svog nadređenog, odradite razgovor sa sobom. Kako biste proveli uspješniji razgovor sa šefom, odgovorite sami sebi na pitanja o povišici koja se mogu pojaviti u razgovoru. Pitanja poput – zašto smatrate da zaslužujete povišicu, koji iznos povišice ste imali u planu i što ako vas nadređeni odbije?

2. Kada je pravi trenutak za razgovor?

Najpametnije je da unaprijed dogovorite 15-ak minuta ili više kod svog nadređenog. Tako ćete si osigurati da nadređeni doista i osigura vrijeme za razgovor s vama, o povišici ili nečem trećem. Izbjeći ćete odgodu ili negativne emocije koje sam upit može izazvati pri upitu u hodu.

3. Kompromis.

Budite spremni na kompromis. Drugim riječima, možda tvrtka u kojoj radite nema mogućnosti da vam odobri zahtjev za povišicu. Ili očekuje, ako dobijete potvrdan odgovor na upit za povišicu da to može rezultirati i nekim dodatnim radnim zadacima. Nemojte se obeshrabriti već se vratite na prvu točku ovog teksta – i sami sa sobom dogovorite što vam je prihvatljivo, a što ne.

Tags:

  • Show Comments (0)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.