Loši dani na poslu – što i kako s njima?

loši dani

Nisu svi dani isti, ima uspješnijih i onih malo manje takvih. Saznajte kako lakše prebroditi one loše dane, kad vam se čini kao da vam ništa ne ide od ruke.

Piše: Lina Malek

Foto: Pexels 

Loši dani na poslu, odnosno oni kad niste u punoj snazi i dobra raspoloženja, dio su života. Nisu najugodniji dani, ali i oni su dani.

Bilo da ste se prerano ustali, bilo da ste lošijeg raspoloženja ili proživljavate tešku privatnu situaciju, sve to utječe na vaše svakodnevno funkcioniranje u uredu. Ponekad nam se čini da nam sve ide kao od šale, a ponekad kao da sve što napravimo nema smisla. Stvar je, rekla bih, kako ćemo se u tom trenutku postaviti i kako ćemo se nositi s takvim stanjima i danima.

1. Loši dani uzrokovanima nama samima

Od osjećaja i emocija ne možemo pobjeći, one su dio nas. Ono u čemu se razlikujemo je i način kako se nosimo s njima. Netko je od nas takve prirode da će se lakše i jednostavnije nositi sa svojim raspoloženjem, a nekome teže jer stvari uzima k srcu i izraženijeg je senzibiliteta.

Ako imate kakvu izvanrednu situaciju, neki zadatak ste napravili krivo ili ste možda nešto previdjeli ili ste preskočili neki korak, obavijestite druge i nastojte ispraviti pogrešku. Naravno da griješimo i da nam ne sjaji sunce svakoga dana i da ne možemo uvijek biti dobre volje. Važno je dati si prostora i vremena da vas emocije prođu.

2. Loši dani uzrokovani drugima

Neke od nas će tuđi loši dani i promjene raspoloženja jako pogađati, neke ne. Ali kolektiv je šarolik, em zbog naših karaktera, em zbog emocija i stanja koje svatko od nas prolazi. Stoga je dobro ljudima dati prostora, ne osuđivati, nastojati ostati smiren kako biste mogli uskočiti i ohrabriti osobu.

Naravno, mislite na sebe. Pustite si omiljenu pjesmu, protegnite noge, malo se maknite. Udahnite svježi zrak. Tuđe raspoloženje utječe na cjelokupni kolektiv, a koliko dugo će trajati loše raspoloženje, ovisi samo o nama samima. I naravno, ponekoj empatičnoj riječi i osmijehu. Humor je najbolji lijek!

3. “Danas jednostavno nije moj dan”

Imamo i one dane koji nam započnu tako da smo ustali na lijevu nogu i sve što primimo i čega se primimo, ima neku negativnu notu. To je ono poznato „danas mi ništa ne ide“ ili „danas jednostavno nije moj dan“. Ili je ujutro toplo i sunčano, a onda dođe sivo, tmurno, kišno i vjetrovito vrijeme pa sivilo oko nas utječe na to kako se osjećamo i kako radimo. Sjetite se da nakon kiše uvijek dolazi sunce, zar ne?

Naravno da bi bilo idealno kad bismo svi bili dobre volje stalno i orni za rad, no ljudi smo. Na neke stvari jednostavno ne možemo utjecati i to tako treba prihvatiti. Naša su raspoloženja promjenjiva. Treba svakako imati na umu da se svi na drugačiji način nosimo s njima. Da bi vam i u radnom okruženju takvi dani bili lakši, sjetite se da će i oni proći.

Zato si skuhajte omiljenu kavu, gricnite štogod slatko ili slano, ono što vas u trenutku može „oživjeti“. Pronađite neki dobar vic ili skeč i dobro se nasmijte, a ovdje saznajte kako si još pomoći kad vas uhvate ne tako dobri dani.

Tags:

  • Show Comments (0)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.