Pola štruce kreativnosti, molim

Pola štruce kreativnosti, molim

Kreativnost je jedna od najpopularnijih riječi i vrlina koja vas može krasiti u 21. stoljeću. 

Piše: Josipa Celinić
Foto: Unsplash

Svi su kreativni i kreativniji, ili bar tako misle. Bilo da je riječ o prijateljicama koje na kavi razgovaraju o odjevnim kombinacijama prolaznika, brojnim oglasima za posao u kojima se ističe poželjna kreativna crta ili društvenim mrežama koje nas okružuju.

Često se ističe da je u današnjici najvažnije biti kreativan, važnije od klasičnog obrazovanja i sposobnosti nošenja s kompetitivnim okruženjem u kojem živimo.

Većina poslodavaca, u svijetu i Hrvatskoj, uviđaju da su ljudi prava vrijednost njihovih firmi, i najvredniji resursi koje posjeduju. Kreativnost se u sve više poduzeća potiče na različite načine. Ono što je postalo primjetnije posljednjih godina su neformalnije komu­nikacije među zaposlenicima i nadređenima. Sve su češći open space uredi, home-offices, friendly odnos s nadređenima, zajednička druženja i sl.

Zato nerijetko čujemo: ”Razmišljaj izvan kutije. Razmišljaj da nema kutije. Razmišljaj da imaš 3 kutije…” Kreativnost…sposobnost jedinstvenog promišljanja i kreiranja ideja sve više dobiva na cijeni. No je li precijenjena?

”Kreativnost je nešto što će ti koristiti u svakodnevnom životu, pomoći ti da se istakneš, radit ćeš zanimljivije poslove i bit ćeš bolje plaćen/a. U suprotnom ćeš raditi neki dosadan posao i nećeš se istaknuti u masi.” No je li to doista tako? Cijeni li se ta ista kreativnost uopće u poslovnom svijetu? Koristimo li ju?

 

Koliko nam koristi kreativnost?

Čak i kada vidimo oglas za posao u kojem je jasno istaknuta kreativnost kao jedna od najpoželjnijih osobina, nije na odmet zapitati se koliko je to zaista kreativan posao. Posao dizajnera, copywritera ili marketing managera – sve su to zanimanja u kojima svakako trebamo imati osjećaj za kreiranje nečeg novoga ili nove načine za implementiranje postojećega i sl.

No koliko doista radnog vremena provodimo u osmišljavanju i kreiranju? A koliko vremena u odgovaranju na mailove, popunjavanju tablica, organizacijskim poslovima i uobičajenim radnim zadacima, postavljanju rokova, budgeta,…

Koliko nam vremena ostaje za istinski proces stvaranja? Je li kreativnost, ako gledamo na vremensku raspodjelu radnog vremena, precijenjena?

Koliko je kreativnost idealna osobna kvaliteta zbog koje ćete dobiti onaj super posao?

 

Kreativnost je subjektivna

Ako se smatrate kreativnom osobom, znači li to da se vaše ideje razlikuju od ostalih pojedinaca u sobi? Smatra li vas vaš šef kreativnim zaposlenikom, osobom koja ideje sipa kao iz rukava? Važno je napomenuti da se kreativnost razlikuje ovisno o različitim granama djelatnosti, pa možda i ona u kojoj radite do one u kojoj se želite zaposliti.

Zasigurno nisu iste vrijednosti za osobu koja će raditi u dizajnu i kreirati vizualna rješenja i osobu koja se bavi plesanjem, kiparstvom i slično.

 

Koliko ste kreativni?

Kreativnost je jedna od onih vrijednosti koja se ne može izmjeriti. Ne postoji mjerna jedinica niti pravilnik ponašanja unutar kojih bi se trebala pronaći kreativna osoba. Kako bi trebala biti postavljena tablica s razinama kreativnosti? Koga biste vi smatrali kreativnim – osobu koja će na vaš zahtjev u trenu ponuditi 10 rješenja od kojih vam se ni jedno neće svidjeti ili pojedinca koji će nakon nekoliko dana ponuditi jedno rješenje koje će za vaš projekt biti pun pogodak?

 

Strah od kreativnosti?

Jedan manje popularan podatak govori da još uvijek u mnogim firmama zaposlenici ”strahuju” od izražavanja kreativnosti. Razlog su pretpostavljeni, ali i kolege koji se boje novih ideja jer one donose promjene. Mišljenje je da je bolje da ostane ovako kako je, jer na to smo ionako naviknuli… I bez obzira na to što uvođenjem nekih novih obrazaca posao može prosperirati i bolje funkcionirati, tko zna što nam promjena može donijeti…

 

Kreativnost ili inovativnost?

Jedna iznimno važna razlika je granica koju mnogi često ne raspoznaju, ona između kreativnosti i inovativnosti. Baš kao što je kreativnost ograničena brojnim faktorima, u različitim granama djelatnosti, ograničen je i broj varijacija na temu kreativnih rješenja postavljenog zadatka. Kad-tad dolazimo do inovativnosti. Potpuno novi pojam za novi proces, proizvod ili brend.

Inovativnost zahtijeva neko predznanje o temi kojom se bavite, o potrebama i željama ciljne skupine kojoj je proizvod namijenjen, provedbi budžeta itd.

Pa iako ih često miješaju, riječ je o potpuno različitim pojmovima. Tako neki kažu da je kreativnost tek osmišljavanje ideja, a inovativnost proizvod koji će donijeti profit i moći se naplatiti. Jer iako je kreativnost subjektivna stvar, inovativnost je potpuno suprotno.

Pa ipak, na kraju ćemo spojiti ta dva pojma i zaključiti da je – za uspjeh kreativnosti potreban inovativan način promišljanja i kreiranja.

Tags:

  • Show Comments (2)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.