Steve Jobs i Albert Einstein primijenili su koncept ‘nemam vremena’ kako bi potaknuli svoju kreativnost. Što to podrazumijeva?

Steve Jobs i Albert Einstein primijenili su koncept 'nemam vremena' kako bi potaknuli svoju kreativnost. Što to podrazumijeva?

Albert Einstein je prihvatio da su mu mnogo puta najvrednije ideje pale na pamet dok nije radio ništa i dok je uživao u vlastitom „nemam vremena“. Steve Jobs je također bio „slavni klošar“.

Foto: Unsplash

Prema neuroznanosti, odmoriti se od naših užurbanih rasporeda i provesti neko vrijeme ne radeći apsolutno ništa, ključno je za poticanje kreativnosti, piše entrepreneur.com.

Bitan element za postizanje uspjeha je provođenje pravilne rutine na dnevnoj bazi, kako ističu znanost i povijest.

Iako bi vaša dnevna rutina mogla biti zdrava i produktivna, ona također može biti užurbana i može ubiti kreativnost, piše u članku u časopisu Inc. Časopis također ističe da su mnogi uspješni ljudi veliki dio svog života posvetili uzrečici „nemam vremena“.

Steven Kotler, autor knjige „The Art of the Impossible“ i govornik TED-a, istaknuo je da „nemam vremena“ ima veze s mirnim trenutkom u kojem se osoba može izolirati od buke i zahtjeva svijeta. Nije ni čudo što je internet prepun članaka vezanih uz jutarnje rutine važnih i poznatih osoba, koji daju prijedloge kako u svoj svakodnevni život dodati pozitivne aktivnosti.

Kako biste imali koristan i zadovoljavajući život, poželjno je voditi računa o praksama zahvalnosti, šetnji prirodom i povezanosti sa samim sobom, budući da su te aktivnosti potkrijepljene istraživanjima koja potvrđuju da su dobre za ljude. Isto tako, znanost ukazuje da koncept „nemam vremena“ nije prijeko potreban u takvoj rutini, jer ako veći dio dana provedete sa svim ovim postojećim navikama, malo je vjerojatno da ćete imati vremena za sebe.

 

Nemate dovoljno vremena za koncept „nemam vremena“ u svom rasporedu

“Nemam vremena” je također poznato kao „mirno vrijeme koje provodimo sami, izolirani od buke i zahtjeva svijeta“, kako Kotler opisuje. „’Nemam vremena’ izraz je za taj ogroman dio praznine između 4 ujutro (kada počinjem jutarnju sesiju pisanja) i 7:30 (kada se ostatak svijeta budi). Ovo ‘bez vremena’ potpuni je mrak koji ne pripada nikome osim meni“, piše. „Hitne brige tog dana još nisu stigle, tako da ima vremena za taj vrhunski luksuz: strpljenje. Ako fraza treba dva sata da se ispravi, koga briga?“

Kotler kaže da neuroznanost pokazuje da vrijeme za isključivanje ima velik utjecaj na kreativnost.

„Pritisak tjera mozak da se usredotoči na detalje, aktivirajući lijevu hemisferu i blokirajući cijelu sliku. Što je još gore, kada smo pod pritiskom, često smo pod stresom. Nezadovoljni smo žurbom koja nam zagorčava raspoloženje i dodatno ograničava fokus. Biti vremenski ograničen, dakle, može biti kriptonit za kreativnost“, objašnjava on.

Drugim riječima, „nemam vremena“ pomaže nam da se dovoljno opustimo kako bismo vidjeli širu sliku i omogućili inovativnim idejama da izađu na vidjelo. Užurbanost koju donosi svakodnevni život, čak i vaš dobronamjerni jutarnji sat joge, može otjerati plahe i nezgrapne ideje novonastalih misli.

 

Steve Jobs i Albert Einstein slažu se s frazom „nemam vremena“

Unatoč činjenici da Kotler sebe smatra stručnjakom za neuroznanost kreativnosti, mnoge uspješne ličnosti također su shvatile istu istinu. Albert Einstein je prihvatio da su mu mnogo puta najvrednije ideje pale na pamet dok nije radio ništa i dok je uživao u vlastitom „nemam vremena“. Steve Jobs je također bio „slavni klošar“.

„Vrijeme kada je Steve Jobs odugovlačio i razmišljao o mogućnostima, bilo je dobro utrošeno na dopuštanje da se pojave različite ideje“, rekao je jednom za Business Insider profesor iz Whartona Adam Grant o Jobsovim dugim razdobljima besciljne neaktivnosti. Vrijedi spomenuti da su oba genijalca — Einstein i Jobs — uspjeli napraviti sjajan posao provedbe svojih ideja u praksi.

Ne samo da je fraza „nemam vremena“ dovoljna da se može promijeniti svijet, ona je bitan sastojak i dio cjeline. Kada planirate savršenu jutarnju rutinu, lako je onom „nemam vremena“ ne posvetiti pažnju koju zaslužuje, ali svakako to uvijek trebate uključiti u svoj svakodnevni život. Vidjet ćete promjenu u načinu na koji razmišljate i stvarate, te postići uspješniju verziju sebe.

Tags:

  • Show Comments (0)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Zaposlite svoj savršeni tim u 5 koraka

Zaposlite svoj savršeni tim u 5 koraka

Zaposlite svoj savršen tim u 5 koraka! Ovih pet savjeta koji mijenjaju igru učinit ...

superprodavač

AWT, Posao.hr i Hitra produkcija dokumenata imaju najbolje B2B prodavače

Održana konferencija i dodijeljene nagrade „B2B Superprodavač 2022. godine“ Poslovni savjetnik Foto: Poslovni savjetnik  ...

sastanci

Poslovni sastanci – kako ih pripremiti i uspješno voditi?

Sjediti na sastancima koji predugo traju, a ne iznjedre konkretne zaključke, zahtjeve i upute, ...

zdravo

Važnost dobre infrastrukture za zdravo radno okruženje

Zdravo radno okruženje daje pozitivnu energiju zaposlenicima što rezultira većim profitom poduzeća Pripremila: Lina ...