Kako odabrati prave investitore?

Kako odabrati prave investitore?

Trebate investitore za startup? Kada je riječ o financiranju isplati se biti izbirljiv. Evo nekoliko ključnih razmatranja koja morate uzeti u obzir prilikom odabira investitora.

Pripremila: Josipa Celinić
Foto: Unsplash

U prvim danima startupa osiguravanje financijskih sredstava najvažniji je zadatak. U početku, gotovo svakom startupu potrebni su investitori, kako bi mogli financirati razvoj proizvoda, rane marketinške napore i svoj rastući tim. Zbog toga je često primamljivo prihvatiti prvi ili najveći posao s rizičnim kapitalom koji uspijete pronaći. Ali u stvarnosti se često isplati biti izbirljiv.

Poznato je da investitoti puno provjeravaju kako bi bili sigurni da ulažu u prave tvrtke s najjačim potencijalom. Vi odabirete investitore onoliko koliko i oni biraju vas, a važno je odabrati prave ako se želite postaviti za optimalan rast.

Postoji nekoliko ključnih razmatranja koja biste trebali uzeti u obzir prije odabira investitora, navodi Entrepreneur.

Istaknut ćemo pet pitanja koje bi svi poduzetnici trebali postaviti novim investitorima prije sastanka.
1. Koji su vaši ciljevi?

Svaki poduzetnik je jedinstven. Dok ne shvatite zašto radite to što radite, bit će nemoguće pronaći pravo podudaranje. Prije nego što započnete razgovor s investitorima, morate jasno razumjeti vlastite ciljeve.

Je li vam zarada glavna motivacija? Pokušavate li izgraditi dugoročno poslovanje? Želite li pod svaku cijenu biti na čelu tvrtke? Ukratko, zašto gradite svoju tvrtku?

Važno je biti svjestan da neće svaki investitor savršeno odgovarati vašim potrebama.

 

2. Možete li im vjerovati?

Bez obzira na vaše dugoročne ciljeve, važno je pronaći pouzdanog investitora koji želi najbolje za vas i koji će uspjehu vaše tvrtke dati prednost u odnosu na sve ostalo. Kad vremena postanu teška, trebaju vam investitori da rade s vama i podržavaju vas u donošenju ispravnih odluka za tvrtku. U teškim situacijama morat ćete voditi ključne i transparentne razgovore s investitorima.

Prolazak kroz teška vremena zahtijeva povjerenje izgrađeno tijekom dobrih vremena.

 

3. Jesu li podržali druge uspješne tvrtke?

Pronalaženje investitora s pobjedničkim rezultatima važno je jer uspjeh pokreće više uspjeha. Ako vaš investitor ima mrežu uspješnih suradnji, bit ćete okruženi i drugim uspješnim liderima. Jer, budući da vaš investitor s vremenom i brojem suradnji uči, to sve može prenijeti i vama.

Dobro pravilo: Uvijek je bolje biti u pričuvnom timu pobjedničkog portfelja nego u primarnom timu gubitničkog.

Razmislite o naporu koji ulažu ti investitori u razgovor i posao s vama. Ako vas ne impresioniraju, to bi trebao biti razlog za crvenu zastavicu. Ako ulažu minimalan napor u razgovor s vama, to bi trebalo dovoljno govoriti o načinu na koji oni vode ovaj postupak, i sutra posao. To vam govori da oni ne biraju pobjednike, a vi želite biti u timu pobjednika.

 

4. Koji postotak njihovog portfelja dobiva daljnje financiranje?

Ako lansirate svoju seriju proizvoda A, nemojte se prebrzo prepustiti slavlju. Trebate razmišljati o lansiranju svojih B i C serija. Tko investira u vas i zadovoljan je, proširit će vijest i ostalim budućim investitorima.

I što je najvažnije, vaši trenutačni ulagači također će biti presudni za pomoć u pronalaženju budućih financijskih sredstava putem njihove mreže. Kada vas odabere ulagač s liste najboljih, mnogi drugi ulagači pružit će vam priliku da se dokažete. To je izuzetno važno kada budete morali napredovati.

Trebali biste tražiti investitora koji će imati koristi i od drugih investitora. Ako budu imali, moći će pozvati druge investitore u vaše ime i obrazložiti im zašto bi trebali uložiti više novca u vašu tvrtku. Jer od vašeg uspješnog poslovanja i oni će imati koristi.

 

5. Slažu li se s vama kao osobom?

Želite ulagače sa sličnim pogledom na svijet. Bez obzira znači li to da dijele istu perspektivu na društvo i život ili se podudaraju s poslovnim ciljevima, ishodom i strategijom izgradnje dobre tvrtke.

Kada se udružite s investitorima, birate ljude koje ćete povesti sa sobom na to putovanje, zato trebate odabrati ljude koji reflektiraju vaše vrijednosti. To ne samo da putovanje čini lakšim, već i osigurava da na kraju, kada budete uspješni, vaši investitori budu uspješni s vama.

Odabir pravih investitora za startup gotovo je jednako važno kao i dobivanje financijskih sredstava. Kada započinjete postupak prikupljanja sredstava, potražite partnere s dobrim iskustvom koji se usklađuju s vašom vizijom. Takav investitor će vam pomoći u izgradnji poslovne mreže i slagati se s vašom perspektivom života. To će vam stvoriti dugoročan uspjeh i olakšati putovanje zvano startup.

Tags:

  • Show Comments (0)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.