Kako hodanje utječe na vašu kreativnost?

hodanje

Uvijek recite “da” hodanju jer ima višestruke dobrobiti za organizam, osobito za vašu kreativnost.

Pripremila: Lina Malek

Foto: Unsplash

Nekad sam bila na toliko strana da mi je hodanje bila svakodnevna aktivnost. Trebalo je izdržati tempo, odraditi sve zadatke, ostvariti planove. Hodala sam, trčala, plesala – kretala sam, i to redovito. No, onda je došlo vrijeme od sjedenja koje je povezano s nečim što se zove (uredski) posao. I to ono dugotrajno sjedenje koje je često bilo praćeno lošim stolcima. A to je, poznato je svima, podloga za bolna leđa, trticu, noge, lošu cirkulaciju – nastavite niz sami.

Sjećam se da sam prije dvije godine opet bila uvela hodanje u svoj dnevni ritam i da sam jednu večer stala na sred ceste, izvadila mobitel i počela zapisivati sve ideje koje su mi se nakupile u tih 20-ak minuta điranja po kvartu. Taj adrenalin i nalet pozitivne energije i dalje mi je jedan od najboljih trenutaka u posljednjih nekoliko godina. Želim vam da doživite barem jedan takav trenutak. Zato – put pod noge! Ako vam nedostaje ideja, inspiracije, ako se osjećate “low” iako smo na početku godine i od nas se očekuje da smo odmorni, friški, puni energije i elana, nek’ vam ovaj tekst bude poguranac. Bit će podsjetnik i meni, svečano obećajem, da protežem noge na češćoj bazi.

U nastavku pročitajte koje su 3 veze, prema Tracy Tilson, između hodanja i kreativnosti.

1. Hodanje dokazano potiče kreativnost

Studija Sveučilišta Stanford otkrila je da se kreativni rezultat povećao za nevjerojatnih 60 % kada su sudionici hodali, donosi Tilson. Ona je na temelju vlastite avanture hodanja stvorila Walkitate, platformu koja poštuje ulogu hodanja u kreativnom procesu:

Znam da sam bolja “idejna osoba” dok hodam i u trenucima poslije. Gotovo kao da ti koraci uklanjaju suprotstavljene i proturječne misli i stavljaju me u stanje uma koje ima jasnoću i suosjećanje. Pokušavam iskoristiti to koliko god mogu jer znam da to može biti prolazno dok se ostatak dana počinje gomilati sa zahtjevima, frustracijama i obvezama.

2. Neki od najvećih mislilaca bili su hodači

Ako hodate zbog inspiracije, u dobrom ste društvu. Charles Dickens je izjavio da je hodao oko 30 milja dnevno dok je razmišljao o svom pisanju. Charles Darwin, Steve Jobs i Winston Churchill također su bili strastveni hodači. Čudo hodanja datira još iz antičke Grčke, kada je Aristotel stvorio školu hodanja (peripatetičku školu). Slavni filozof, Friedrich Nietzsche to je najbolje sažeo: “Sve istinski velike misli začete su u hodu.”

3. Hodanje eliminira distrakcije

Kad hodamo, fizički se osjećamo bolje i počinjemo jasnije vidjeti svoje misli. Zato obavezno utišajte svoje uređaje kako biste dobili potpuni doživljaj šetnje. Nakon što se vanjske smetnje uklone, stres i tjeskoba počinju nestajati i naši se umovi mogu opustiti. Ovo opušteno stanje je mjesto gdje se događa čarolija.

Da bismo pristupili briljantnosti u sebi, trebamo provoditi vrijeme razmišljajući o svojim idejama, razumijevajući svoje emocije i motivacije i usklađujući se sa svojim pravim ja. Hodanje olakšava ovaj proces, a ti će se rezultati zauzvrat pokazati u našem radu. Kad završite svoju šetnju, odvojite nekoliko sekundi da sagledate svoje kreativne misli i koliko ste daleko stigli od početka šetnje do trenutka kad ste je završili.

Kretanje i i ono malo vremena u kojem puštate mislima da dolaze i odlaze mogu biti najbolja terapija koja postoji. Ako ste sami sa sobom, misli vam plove različitim morima, opuštate se. Ako hodate s prijateljicom ili prijateljem, razmišljanje se ubrzava pa vam se čini da idejama nema kraja! Bilo da su vaše ideje izvedive, neizvedive, manje ili više praktične, dobro je da vam naviru.

Imajte na umu da je jedina prepreka svakodnevnom hodanju, osim solidnog para tenisica, disciplina.

Tags:

  • Show Comments (0)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

strast

Održite svoju poduzetničku strast ovim jednostavnim trikom

Što može narušiti poduzetničku strast? Strah od neuspjeha, strah od nepoznatog i strah da ...

kreativnost

5 načina da potaknete kreativnost svojih zaposlenika

Kreativnost nas tjera dalje i gura izvan naših okvira. Jeste li razmišljali o slikama ...

lgbtq+

Istraživanje: Iskustva LGBTQ+ zaposlenika

Podaci Glassdoora pokazuju da još uvijek postoji mnogo mjesta za napredak kada je u ...

sastanci

Poslovni sastanci – kako ih pripremiti i uspješno voditi?

Sjediti na sastancima koji predugo traju, a ne iznjedre konkretne zaključke, zahtjeve i upute, ...