Izađite iz sjene i komunicirajte svoje vrijednosti

Izađite iz sjene i komunicirajte svoje vrijednosti

Znaju li vaši nadređeni što i koliko radite? Mislite li da će sami primijetiti da ste odlično raspetljali kaos od papirologije u fasciklu naziva ‘Ugovori’? Ili da ste smirili nervoznog klijenta?

Piše: Dijana Kopjar Mucak

Foto: Envato elements

Ako je “radi i šuti” vaš moto, to je divno i zaslužuje sve pohvale – na račun vaših roditelja i kućnog odgoja. No, za uspjeh u poslu ipak bi bilo bolje da izađete iz sjene.

Pokažite nadređenom koga ima u timu

Da se bolje razumijemo, samopromocija i komunikacija svojih zasluga i/ili vrijednosti nije isto što i hvalisanje. Nije nužno da cijeli kat zgrade u kojoj radite zna da ste s odličnim uspjehom završili tečaj lončarstva i da vaš profil ‘Moji lonci’ na Instagramu prati već 28 ljudi. Ali nužno je da vama nadređena osoba zna koga ima u timu.

Činjenice i primjeri u kojima ste izašli kao pobjednik iz poslovnih bitki, bit će korisne informacije vašim nadređenima, pogotovo ako je riječ o osobama koje sjede u drugom gradu ili državi. Ne očekujte da će se nekim čudom te informacije same stvoriti pred njima. Za bajke smo prestari.

Bez preuveličavanja, molim

Zasigurno ste u prilici da s nadređenima komunicirate putem nekog oblika izvještaja. Neka vam to bude prilika da spomenete problem koji ste uspješno razriješili. Iznesite činjenice, preskočite epitete i ne prozivajte se sami stručnjakom za takve situacije. Prvo, mogli biste skočiti sami sebi u usta već u idućoj takvoj situaciji, a drugo, to je zaključak koji vaš nadređeni treba donijeti sam.

Kad biste sad zastali i pokušali se sjetiti svojih uspjeha zadnjih deset dana, biste li nešto izostavili? Vrlo vjerojatno. Zato ne budite lijeni napraviti taj mali korak za samog sebe i zapišite svoje uspjehe. Koristit će vam u komunikaciji s nadređenima.

Pomoći će vam pomaganje drugima

Osim direktnog komuniciranja vlastitih uspjeha i sposobnosti, u izgradnji osobnog brenda pomoći će vam – pomaganje drugima. Primijetite li da se kolega muči s društvenim mrežama, a vi ste u tome majstor, neka vam ne bude teško dati savjet. Malo po malo – pročut će se da ste dobri u tome. Dodatni argument u korist vaše bolje poslovne budućnosti.

Skromnost ostavite za razgovore sa susjedima, a u poslovnom svijetu progutajte tu knedlu i progovorite da ste, eto, zahvaljujući okolnostima imali priliku usavršiti znanje španjolskog jezika. Možda vaša tvrtka planira širenje na tamošnje tržište, a vi ćete to doznati tek kad se otvore uredi i zaposli netko tko se javio na oglas u kojem se tražilo znanje španjolskog. I ostat ćete na niže rangiranoj poziciji.

Informacije o vašim vještinama i sposobnostima jednostavno moraju biti dio vaše komunikacije u tvrtki; ako vam je i dalje teško prihvatiti to i provoditi u djelo, sjetite se da na taj način pomažete svom nadređenom – lakše će riješiti neke situacije ako zna da za njih u timu već ima stručnjaka.

Tags:

  • Show Comments (1)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ads