Tko ima najviše dana godišnjeg odmora?

Tko ima najviše dana godišnjeg odmora?

U prosjeku, radnici u Hrvatskoj imaju pravo na 23,8 dana godišnjeg odmora, što je 1,8 dana više nego prošle godine.

Pripremila: Josipa Celinić
Foto: Unsplash

Kao i svake godine, mjesec lipanj obilježen je planiranjem ljetnog godišnjeg odmora. Želja za predahom od posla i radne svakodnevice raste s približavanjem kraja mjeseca lipnja. Otputovati na neku novu destinaciju ili se otisnuti na ljetovanje na dobro poznatu lokaciju? To nerijetko nije samo pitanje financijske naravi, već i broja dana godišnjeg odmora na raspolaganju.

Tu se često nameće pitanje koliko je dana odmora potrebno da bismo se istinski odmorili od posla? Tko i u kojim tvrtkama i institucijama ima najviše dana godišnjeg odmora?

Provođenjem istraživanja o navikama građana kada je u pitanju korištenje godišnjeg odmora, u kojem je sudjelovalo preko 1.000 ispitanika, MojPosao je doznao odgovore na ova pitanja.

 

Tko ima najviše dana godišnjeg odmora?

Najduže odmaraju zaposlenici hrvatskih institucija, poput ministarstava, zavoda, agencija i slično, u prosjeku čak 28 dana. Djelatnici stranih institucija imaju pravo na 25 dana godišnjeg odmora, a zaposleni u državnim tvrtkama na 26 dana. Privatne tvrtke u pretežno stranom vlasništvu svojim radnicima prosječno omogućuju 24 dana godišnjeg odmora. Najmanji predah od posla mogu uzeti zaposleni u privatnim tvrtkama u pretežno domaćem vlasništvu, 23 dana.

U prosjeku, sudionici istraživanja imaju 23,8 dana godišnjeg odmora, što je 1,8 dana više nego prošle godine. 

Ako gledamo iz kuta veličine tvrtke, najbolje je raditi u velikim tvrtkama jer tamo zaposlenici u pravilu odmaraju najduže – 25 dana godišnje. Prosječno trajanje godišnjeg odmora zaposlenika tvrtki srednje veličine iznosi 24 dana, a u malim tvrtkama i godišnji odmori su ‘najmanji’, odnosno najkraći i obično je riječ o 22 dana.

Ono nama najzanimljivije je da je gotovo polovica ispitanika(48%) zadovoljna brojem dana godišnjeg odmora, dok 52% ipak priželjkuje više dana. Oni koji bi htjeli duže odmarati smatraju da je 30 idealan broj dana godišnjeg odmora.

Ipak, treba naglasiti da ispitanici koji bi željeli više dana godišnjeg odmora, u prosjeku trenutačno imaju 4 dana manje godišnjeg odmora (22) od onih koji smatraju da imaju dovoljno dana godišnjeg odmora (26). Ima i onih ispitanika (4%), koji smatraju da imaju previše godišnjeg te da im to loše utječe na produktivnost.

 

Financije i godišnji odmor

Kada se pripremamo na godišnji odmor, bez obzira na to koliko dana imamo na raspolaganju, dolazimo do pitanja financija. Što je prihvatljivo i koliko ćemo se zadržati na odabranoj lokaciji? Tu često brojnima dobro dođe regres.

Prošle godine isplatu regresa očekivao je tek svaki četvrti zaposlenik u Hrvatskoj, taj postotak je ove godine znatno viši i iznosi 39%. To svjedoči i o postepenoj normalizaciji tržišta rada.  Došlo je i do rasta očekivanog iznosa regresa pa tako građani očekuju isplatu u prosječnom iznosu od 1.863 kune. Za razliku i usporedbu, prošle godine su ‘predviđali’ primitak regresa od 1.805 kuna.

Najizdašnijim regresima nadaju se zaposlenici stranih institucija (2.456), privatnih tvrtki u pretežno stranom vlasništvu (2.148 kuna) i domaćih privatnih tvrtki (1.853 kune). S druge strane, najmanje regrese primit će osobe zaposlene u državnim tvrtkama (1.467 kuna) i institucijama (1.463 kune).

Promatrajući veličinu tvrtke, najviše se isplati raditi u malim tvrtkama gdje zaposlenici očekuju regres u prosječnom iznosu od 2.312 kuna te u velikim tvrtkama (1.858 kuna). Ispitanici zaposleni u srednje velikim tvrtkama u prosjeku očekuju najniži regres, u iznosu od 1.597 kuna.

 

Tko ide na ljetovanje?

Onoliko koliko nam financije i ostale mogućnosti i želje dozvole, pakiramo se na odabranu lokaciju. Ove godine tako na ljetovanje namjerava otići 71% građana, što je znatno više nego pandemijske 2020., kada je putovanje planiralo svega 44% ljudi. Zanimljivo je da čak 86% onih koji su odlučili putovati, planira ljetovati unutar granica Hrvatske. Samo 14% ispitanih svoj odmor ipak namjerava provesti negdje u inozemstvu.

Ispitanici koji će ove godine preskočiti ljetovanje, kao glavni razlog istaknuli su nedostatak financijskih mogućnosti. Tek manji broj ispitanika na ljetovanje ove godine ne ide zbog situacije s epidemijom koronavirusa.

Tags:

  • Show Comments (0)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ads