Kako zaraditi prvih 6 znamenki radeći kao konzultant?

Kako zaraditi prvih 6 znamenki radeći kao konzultant?

”Živi sam dokaz da svatko može zaraditi svojih prvih 200 000 USD radeći kao konzultant”, Haseeb Tariq za Entrepreneur piše kako.

Pripremila: Josipa Celinić
Foto: Unsplash

Postanite konzultant, nećete pogriješiti. Konzultantska industrija cvjeta, ali što je potrebno da bi uspjeli?

Tražite novu karijeru, ali ne znate odakle početi? U tekstu koji slijedi, Haseeb daje poduku kako razvijati svoj brend, kako pronaći klijente putem marketinga na društvenim mrežama na Linkedinu i Twitteru.

1.Definirajte svoje ciljno tržište

Iznimno je važno odlučiti s kim želite surađivati. Važno je znati da vaš posao ne može uključivati bilo koga, od rukovoditelja marketinga ili poduzetnika koji traže usluge konzultanta u svojoj industriji.

Pretpostavimo da su vaše ciljno tržište poduzetnici koji traže konzultantske usluge specijalizirane za marketing na društvenim mrežama. U tom slučaju, treba započeti s istraživanjem tvrtki koje su prisutne na Linkedinu ili Instagramu. Također, možete se pridružiti LinkedIn i Facebook grupama povezanim s tematskim područjem poput “Marketing društvenih medija”.

U ovom trenutku sve ovisi o tome koliko daleko želite ići s pronalaženjem potencijalnih klijenata. Ključno je da znate koje je vaše ciljno tržište i u kojem su području kako biste im se mogli obratiti.

 

2.Gradite odnose

Javni govori su izvrstan način za izgradnju odnosa s potencijalnim klijentima. Mnogi uspješni konzultanti pronašli su brojne poslovne veze na događajima poput TEDx-a i drugim marketinškim konferencijama.

Neophodno je odlučiti s kim želite surađivati, a zatim usmjeriti svoje napore na njihovo pronalaženje. To može potrajati, ali ako su to ljudi za koje ste najstrastveniji u radu, vrijedit će svake minute.

Želite dobru poslovnu spajalicu? Nemojte trošiti vrijeme na predstavljanje na neiskren ili samopromotivan način. Korisnije je uvijek imati neke statistike pri ruci, poput broja poduzetnika koje poznajete i koji su iskoristili vaše konzultantnske usluge i savjete.

 

3.Naučite kako se prodati

Provođenje vremena na LinkedInu dijeleći sadržaj na svom feedu, komentirajući i stupajući u interakciju s drugim utjecajnim osobama, pomoći će vam da razvijete jaku mrežu koja stvara potencijalne kupce. Haseeb piše kako ga on koristi za izgradnju partnerstva kontaktirajući tvrtke s kojima njegova tvrtka dijeli ciljno tržište ili preklapajuću bazu kupaca.

Jedna učinkovita tehnika je podijeliti svoju stručnost s rukovoditeljima marketinga. Zapratiti ih ili pričekati da oni vas prate na odabranom kanalu, a zatim poslati poruku s podacima za kontakt. Haseeb piše: ”Evo jedne od najuvjerljivijih šablona koja mi je pomogla da naletim na svog prvog klijenta.

Zdravo [ime], proveo sam godine radeći u [tvrtkama u kojima si radio], blisko surađujući s nevjerojatnim ljudima poput [međusobne veze koje dobro poznaješ]. Vidim takav nevjerojatan potencijal u Vašoj tvrtki i volio bih biti dio toga na bilo koji način.

Moj primarni fokus je marketing, s puno iskustva u pisanju [publikacija za koje ste napisali] za istu publiku i korisnike poput Vaše. Volio bih Vam reći više o tome kako bi vam moj skup vještina mogao pomoći da dostignete i nadiđete svoje ciljeve rasta.

Hvala vam na Linkedin povezivanju.

 

4.Pronađite klijente i nikad ne odustajte!

Ako vam mogu pružiti jedan savjet o pronalaženju posla za konzultanta”, piše Haseeb, ”onda je to da nikad ne odustajete.

Dok sam studirao u Švedskoj pokušavao sam naći posao. Na kraju sam se prijavio za neplaćeni projekt na jednom sveučilištu. Profesor mi je rekao da to ne vrijedi mog vremena ako ne uspijem dovesti barem jednog sponzora istraživanja tijekom šest mjeseci. To je bio velik izazov s obzirom na to koliko sponzora je već bilo na popisu.

Nakon dugog promišljanja, ipak sam odlučio preuzeti projekt, smišljajući što je najgore što bi se moglo dogoditi? Srećom, koristeći gore navedenu šprancu za Linkedin, tri tvrtke koje sam kontaktirao izrazile su interes da me angažiraju kao konzultanta.

Živi sam dokaz da svatko može zaraditi svojih prvih 200 000 USD baveći se savjetovanjem. Nije lako, ali moguće je i vrijedno truda za fleksibilan život s više slobodnog vremena za obitelj. Trebale su mi godine, stoga se nemojte obeshrabriti ako stvari budu išle polako. Ponekad je čekanje ono zbog čega se na kraju sve isplati.“

Tags:

  • Show Comments (0)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ads