Napustili ste toksičan posao, čestitamo. Sada dolazi iscjeljenje.

Napustili ste toksičan posao, čestitamo. Sada dolazi iscjeljenje.

Toksičan posao kao i rad u toksičnom okruženju – koji se može manifestirati kao neuljudnost, uznemiravanje, maltretiranje i druga ponašanja od strane lidera, menadžera i kolega – šteti produktivnosti i učinku.

Gledajući kako slabije kvalificirani suradnici dobivaju promaknuća dok je ona iznova i iznova bila „preskočena“, Raydience Dangerfield, koja je u to vrijeme radila u odjelu razvoja u Marylandu, odlučila je preispitati ​​svoje vještine i talente. Suočavanje s nizom stalnih mikroagresija svojih vršnjaka povrh toga, promijenilo je način na koji je izgradila – i osjećala – svoje profesionalne odnose. Na kraju je napustila svoj posao, i ušla je u novi osjećajući se paranoično i nepovjerljivo.

Rad u toksičnom okruženju – koji se može manifestirati kao neuljudnost, uznemiravanje, maltretiranje i druga ponašanja od strane lidera, menadžera i kolega – šteti produktivnosti i učinku, erodira veze među kolegama i povezuje se sa stresom i izgaranjem, piše portal themuse.com. Toksična okruženja također mogu ugroziti živote zaposlenika izvan njihovih radnih mjesta, čineći ih emocionalno iscrpljenima i uzrokujući slabiju dobrobit i povećane sukobe kod kuće.

Stoga je zdrav izbor napustiti toksično radno mjesto što je prije moguće. Ali poduzimanje tog koraka ne znači nužno da ste to i preboljeli.

“Iz osobnog iskustva znam da čak i ako dobiješ drugi posao, čak i ako se preseliš u drugu zemlju, ne možeš pobjeći svojoj prošlosti”, piše Minda Harts u svojoj knjizi Right Within: How to Heal from Racial Trauma in the Workplace, koja se usredotočuje na iskustva obojenih žena koje se bave toksičnim radnim mjestima. “Ako se ne suočite s traumom, to je samo još jedna torba koju morate nositi, a koja uopće nije trebala biti vaša”.

Nakon što ste izdržali na toksičnom radnom mjestu, mogli biste, poput dame iz našeg teksta, osigurati si novi posao. Onaj drugačiji – nove ljude, novo okruženje, možda čak i nove radne dužnosti – ali zapamtite, to neće obrisati vaše prethodno iskustvo.

Možda osjećate zabrinutost kada je vrijeme da se povežete s novim menadžerom jer je vaš zadnji šef bio nasilnik. Ili se možda ne osjećate dovoljno samopouzdano da govorite na sastancima jer ste bili ušutkani na prijašnjem poslu i zbog toga se osjećate nesigurno.

Jednostavno rečeno, možda još uvijek sa sobom nosite učinke starog toksičnog radnog okruženja. Ali, ako želite započeti ispočetka i svoju karijeru gurati naprijed, postoje koraci koje možete poduzeti kako biste eliminirali toksičnost.

 

Zapamtite svoje “zašto”.

“Kako biste stvari držali u perspektivi, sjetite se zašto ste napustili svog prethodnog poslodavca i zašto ste odabrali svog novog”, kaže Farah Harris, LCPC, psihoterapeutkinja i stručnjakinja za dobrobit.

Shvatiti zašto ste otišli pomaže da postanete svjesni svojih granica, kaže Harris. “Je li to bilo zbog mikromenadžera ili rasne agresije, ili je to zbog nedostatka učinkovite komunikacije?” Ako ste točno uočili toksična ponašanja koja su vas otjerala s vašeg posljednjeg posla, možete ispitati djeluju li ti isti obrasci u vašem novom poslu – ili vaše prošlo iskustvo utječe na to kako čitate i reagirate na sadašnjost.

“Kada ste svjesni i priznate svoje osjećaje, to vas osposobljava za donošenje boljih, svjesnih odluka u odnosu na podsvjesno informiranje o svojoj perspektivi i postupcima”, kaže Dangerfield, koja je sada trenerica za karijeru i vlasnica tvrtke My Curated Career.

Kada vam bude jasno ne samo zašto ste otišli, već i što ste vidjeli kod svog novog poslodavca i zbog čega ste prihvatili novi posao, vaš fokus se izoštrava na to je li on doista dobar. Tada možete početi shvaćati što vam je potrebno od šefa i suradnika kako biste postigli profesionalni uspjeh i dobrobit u budućnosti.

 

Idite dublje.

“Ponekad ćete napustiti toksično radno okruženje i nećete znati točno kako to utječe na vas sve dok se ne aktivirate na novom mjestu”, kaže Harris. Identificiranje vaših okidača – namjerno prekidanje tijekom sastanaka tima, na primjer, ili bacanje „u vodu“ od strane člana tima – samo je prvi korak.

“Morate biti samosvjesni, tako da ne možete reći: ‘Ovo [ponašanje menadžera ili kolege] me čini tjeskobnim.’ Zašto vas to čini tjeskobnim?” kaže Harris. Ako vas, na primjer, šef koji upravlja vama čini tjeskobnim, mogli biste kopati dublje da shvatite kako je autonomija nešto što cijenite i kada se ta granica prijeđe, to izaziva negativnu reakciju — a posebno je uznemirujuće jer imate iskustva s menadžerom koji je kršio tu granicu u prošlosti.“

Istraživanje tih osjećaja vođenjem dnevnika ili slobodnim pisanjem može pomoći, kaže Harris. Za početak upotrijebite ove upute:

  • Koja vam je najteža, najneugodnija emocija na poslu? Objasnite.
  • Sjetite se ranijeg trenutka u svom poslovnom životu kada ste osjećali slične negativne osjećaje i pišite o tome.
  • Analizirajte situaciju koja vas je pokrenula i napišite činjenice bez personalizacije.
  • Postoji li neka emocija koju želite osjećati (ili više osjećati) na poslu?

 

Razgovarajte sa svojim menadžerom.

Ako se bojite da biste mogli prenijeti osjećaje o svom starom poslu na novi, razmislite o iskrenom razgovoru sa svojim šefom o tome što osjećate kako biste poništili očekivanja za pozitivno radno iskustvo.

Imajte na umu da to ne znači da biste trebali proširiti loš glas o svom bivšem šefu, kaže Harris. Verbalna deponija bez jasnih ciljeva mogla bi samo narušiti vaš ugled.

Umjesto toga, usredotočite se na ono što će vam pomoći da uspijete. “Ako vam je jasno kako oni mogu izvući najbolje i najviše od vas, onda oboje možete biti na istoj stranici u smislu očekivanja”, kaže Harris. Što ste svjesniji sebe – sjetite se kada ste identificirali svoje okidače i zašto tako reagirate na njih? – lakše vam postaje zagovarati se. A korištenje vrlo specifičnog jezika može vas držati na pravom putu i odrediti što vam najbolje odgovara na vašoj novoj poziciji.

Isprobajte izravne izjave poput: “Ja sam u svojoj zoni genija kada…” ili, “Nastojim raditi najbolje što mogu kada…”, kako biste svom menadžeru prenijeli kako vas može podržati.

“To je dio ranjivosti i može biti pomalo zastrašujući”, kaže Harris. Ali “dobar vođa aktivno će slušati kako bi mogao opustiti svog zaposlenika, paziti na ono što se govori i pratiti dosljedne provjere kako bi vidio kako zaposlenik radi i pružio konstruktivne povratne informacije.”

 

Izgradite svoju mrežu podrške.

Ako se osjećate kao da gledate preko ramena na svoj novi posao, Dangerfield kaže da je ovo dobro vrijeme da doprete do svoje mreže ili počnete njegovati novu. Profesionalna mreža ili osobni odbor direktora mogu ponuditi smjernice i ohrabrenje, kaže ona. “Mogu se koristiti kao mentalna provjera da se vidi reagira li vaša trauma ili zapravo doživljavate toksično ponašanje na svom novom radnom mjestu.”

A budući da ste prošli kroz ono što može biti prilično usamljeno i izolirano iskustvo, koje može imati negativan utjecaj na vaš život na poslu i izvan njega, sve je važnije brinuti se o svojim profesionalnim i osobnim odnosima dok se oporavljate.

Međutim, imajte na umu da čak ni mentor ili prijatelj s najboljim namjerama, ne može nužno pružiti svu podršku koja vam je trenutno potrebna. “Nađite trenera za karijeru. Oni vam mogu pomoći da stvarno razjasnite viziju (za svoju karijeru) i smislite plan”, kaže Dangerfield, koja je tražila pomoć i od karijernog trenera i od terapeuta kada je tražila zdravije radno okruženje.

Karijerni trener također vam može pomoći u procjeni novih prilika, na primjer, ili navigaciji, postavljajući granice na novom poslu. Stručnjak za mentalno zdravlje može učiniti isto – i podržati vas na druge načine dok se oporavljate od svojih prošlih iskustava i razvijate nove navike i odnose.

Otpuštanje posljedica toksičnog radnog okruženja može biti izazovno. Ali korištenje kombinacije strategija može vam pomoći da se oporavite – tako da možete u potpunosti iskoristiti ovu priliku i pokrenuti svoj novi profesionalni život.

Tags:

  • Show Comments (0)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.