Za poduzetnički uspjeh često je potreban dobar tajming

Za poduzetnički uspjeh često je potreban dobar tajming

Često je za uspjeh važan dobar tajmnig.

Pripremila: Josipa Celinić
Foto: Unsplash

2012. godine pokrenuo sam posao i ubrzo shvatio da si ne mogu priuštiti nijedan od mobilnih sustava prodajnih mjesta (POS) na tržištu pa sam zamolio svog prijatelja Paula Waltona da mi napravi jedan u obliku aplikacije za iPad. Sustav su ubrzo primijetili drugi trgovci koji su ga htjeli za sebe i odjednom smo u rukama imali novi posao, Intelligent Point of Sale (IPOS). Posao smo razvijali 4 godine prije nego što ga je 2016. kupio iZettle, koji je PayPal kupio 2018. za 2,2 milijarde dolara, za Entrepreneur piše Robin Knox, osnivač i izvršni direktor tvrtke Boundary.

Nakon uspješnog izlaska IPOS-a, Paul i ja pokrenuli smo novi posao, Boundary, usmjeren na poremećaje na tržištu kućne sigurnosti. Sada, kada se osvrnem na svoje dosadašnje poduzetničko putovanje i pomislim na put koji je pred nama s našim najnovijim poslom, shvaćam da je ono što obično smatramo poduzetničkim “uspjehom”, često pitanje dobrog tempiranja. Evo zašto…

 

Znati kada se odlučiti za pothvat ključno je za poduzetnički uspjeh

 

Ponekad poduzetnik bira poslovnu ideju, a ponekad poslovna ideja odabire poduzetnika. Moja je ideja bila voditi paintball posao, a ne platformu Softver usluga, ali prilika s IPOS-om ubrzo je preuzela stvar. Istražili smo tržište i shvatili da nema velike konkurencije za naš proizvod.

Počeli smo raditi na tome krajem 2012. godine, a do srpnja 2013. lansirali smo naš proizvod i primili prve kupce. Napravili smo web-stranicu i osnovni SEO da bismo je rangirali. Objavili smo proizvod na nekim forumima upućujući na našu web-stranicu i izradili popis od oko 100 kontakata. Neki od njih postali su naši beta testeri, a neki su bili uključeni kao kupci na datum našeg lansiranja. Vidjeli smo svoju priliku i krenuli s njom što smo brže mogli.

Isto tako, s našim novim poslom, plan je bio uzeti više slobodnog vremena, ali mi je sinula ideja dok sam bio na odmoru koje se nisam mogao riješiti. Imao sam razočaravajuće korisničko iskustvo nakon što sam u svom domu instalirao novi sigurnosni sustav, a zatim sam vidio neke nove načine plasiranja sigurnosnih sustava na tržište dok sam bio u SAD-u i to me natjeralo na razmišljanje.

Rekao sam Paulu za tu ideju i on je želio nešto učiniti s njom. U početku nisam bio siguran hoćemo li tako brzo ponovno pokrenuti novi posao, ali znao sam da imamo priliku poremetiti tržište. Tada sam se uzbudio zbog mogućnosti izgradnje vlastitog elektroničkog proizvoda za potrošačko tržište i rješavanja problema koje sam i sam iskusio, pa smo krenuli u to.

 

Znati kada delegirati

 

Smatram da sam prirodni delegat. Lako mi je prepoznati gdje je najbolje potrošiti svoje vrijeme i talent za dobrobit poslovanja, ali znam da je mom poslovnom partneru Paulu to u to vrijeme bilo teško. Dugo je vremena Paul bio jedini softverski inženjer u poslu i izgradio je platformu iz temelja – to je bila njegova beba.

Učenje kako povjeriti stvari drugim programerima softvera s određenim specijalizacijama potrajalo je neko vrijeme, ali je ubrzo naučio voljeti graditi tim talenata oko sebe i imati druge koji će mu pomoći da postigne više nego što je mislio da je moguće.

Uz to, otkrio sam da su ljudi najveći izazov u svakom poslu i da je vrlo teško biti u pravu cijelo vrijeme. Ponekad sam zaposlio neke briljantne ljude koji, na prvi pogled, nisu bili u potpunosti kvalificirani za poziciju, ali su bili istinski željni uspjeha. Napravio sam i neke druge poslove koji su na papiru izgledali sjajno, ali jednostavno nisu uspjeli. Zato zapošljavanje isključivo prema kvalifikacijama može biti pogreška. Ipak, nakon nekog vremena naučite vjerovati svojim instinktima.

 

Znati kada tražiti ulaganje

 

S IPOS-om smo u početku pokrenuli posao. Moja djevojka (sada moja supruga) preuzela je vođenje paintballa, što nam je osiguravalo prihod. Uzeli smo zajam za male tvrtke, ali smo zadržali svoje troškove niskim, znajući da su marže na poslovanje visoke. Ja sam pokrivao prodaju i tehničku podršku, a Paul je radio na razvoju – dobro je funkcioniralo.

Ubrzo smo uzeli mali ured u poslovnom centru i, čim bismo zaradili dovoljno novca, zaposlili bismo novog člana osoblja gdje god nam je podrška bila najpotrebnija. Imali smo oko 16 članova osoblja i 500 kupaca prije nego što smo pomislili da je pravo vrijeme za razmatranje bilo kakvog vanjskog ulaganja – ulaganje je bilo oko 500.000 funti u 2015.

Prvi veliki izazov bio je smisliti što ćemo s novcem. To nam je u konačnici omogućilo da izgradimo upravljački tim koji nam je dao platformu za povećanje i omogućio veći proračun za internetski marketing, privlačeći više kupaca u naš kanal. Profesionalizacija svih naših funkcija i sustava prirodno je uslijedila kako smo rasli. Godinu dana kasnije, stigla je ponuda za kupnju od iZettlea, koju smo vrlo rado prihvatili.

Ovaj put s Boundaryjem stvari su bile drugačije. Tražili smo ulaganje mnogo ranije u životnom ciklusu poslovanja jer pokušavamo izgraditi posao 5 do 10 puta veći od prethodnog i vrlo brzo se proširiti. Paul i ja smo već uložili milijun funti i to nam je omogućilo 75% puta za pokretanje, plus dobili smo prve narudžbe hardvera, ali trebamo još 2 milijuna funti samo da pokrenemo ovaj posao.

Općenito, moj savjet je da uvijek želite pokretati stvari što duže možete. Što više možete dokazati investitorima, to će vaša vrijednost kao tvrtke biti veća. Izgradite svoj minimalno održivi proizvod, iznesite ga na tržište, osigurajte prodaju i tek tada razmislite o traženju ulaganja.

Tags:

  • Show Comments (2)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.