Mindful joga: Manje stresa, više uspjeha

Mindful joga

Mindfulness ili joga, riječi koje ste pročitali ili čuli toliko puta da vam više nisu strane, na našim prostorima prisutne su u pisanom tragu, divimo se velikim globalnim korporacijama koje ih primjenjuju u praksi, a opet toliko bježimo od pomisli da bismo tako nešto mogli početi primjenjivati.

Piše: Marina Vardić
Foto: Shutterstock

Zašto se bojati nečega što primjenjuju najuspješniji, najveći i najpoželjniji, dobro je pitanje. Pripisat ćemo to strahu od promjena jer njemu se uistinu teško oduprijeti kada se radi o promjeni kolektivne svijesti. Već znamo koji su benefiti mindfulnessa, a koji joge, no što se dogodi kada te dvije drevne tehnike počnemo primjenjivati zajedno, na moderan korporativan način?

Što je mindful joga?

Joga i mindfulness ne mogu ići jedno bez drugoga, oni su kao dva dijela jedne cjeline. Cilj obje tehnike je naučiti nas prihvatiti stvarnost kakva je u određenom trenutku. Mindfulnessom treniramo biti prisutni, razmišljati o sada i ovom trenutku dok nas joga potiče na razvijanje svijesti i povezivanje. Biti prisutan oduvijek je bio jedan od najvažnijih fizičkih aspekata joge, a posebnost njezine inačice mindful krije se u fokusu na svjesnost um-tijelo za razliku od uobičajenog fokusa na preciznost izvođenja određenih poza ili pokreta. Dakle, jogom njegujemo mindfulness. Dovodeći svjesnost u bilo kakvu tjelesnu aktivnost stvara se fokus na ono što radite u tom točno određenom trenutku, pretvarajući pokret u oblik meditacije. Upravo zato se mindful joga smatra meditacijom. Također, treba istaknuti kako ova vrsta joge naglasak stavlja na promatranje, uma i osjećaja, a ne na reakciju.

5 dokazanih benefita

Benefite mindful joge prepoznali su vrhunski istraživači Medicinskog fakulteta Harvarda, a osim toga dokazane blagodati pokazane su u kliničko-istraživačkom programu depresije opće bolnice Massachusetts.

  1. Duboki osjećaj svijesti/otvaranje samom sebi

Kroz mindful jogu učimo postati svjesni uobičajenih obrazaca naših reakcija. Na primjer: postajete li uznemireni ili ljuti tijekom zahtjevnih poza i želite da što prije završe? Kroz svjesnost raste naša sposobnost vidjeti stvari kakve jesu, odnosno prihvaćamo ih onakvima kakve jesu.

  1. Pomaže nam suočiti se sa svakodnevnim izazovima /manja reaktivnost

Potiče strpljenje čime smanjuje impulzivne reakcije, što nam je itekako potrebno u poslovnom okruženju. Dakle, učimo se promisliti prije nego li reagiramo, prema našim obrascima ponašanja.

  1. Prihvaćanje

Uči nas prihvatiti situaciju onakvom kakva je u određenom trenutku. Takvo razmišljanje pomaže nam krenuti dalje, odnosno prijeći životne prepreke.

  1. Pojačan osjećaj suosjećanja

Pomaže nam prebroditi emocionalne probleme i pustiti negativne emocije.

  1. Produbljujete osobnu praksu joge

Mindful joga gubi smisao, ako ju prakticiramo kao rutinu, a ne kroz svjesne misli.

Kako pomaže korporacijama?

Brojna su istraživanja, ali i sama praksa, dokazala kako mindful joga u poslovnom okruženju pomaže u rješavanju sukoba te potiče zadovoljstvo i sreću. Zaposlenici kroz tehniku razvijaju interpersonalne vještine što dovodi do lakšeg suočavanja i rješavanja problema. Joga sama po sebi ima dokazan pozitivan učinak na stres kao i bol u leđima, jača moral tvrtke, poboljšava komunikacijske vještine i dobrobit među zaposlenicima.

Tko ju primjenjuje?

Brojni vjeruju kako je Steve Jobs bio inovativan, kreativan i poticajan zato što je i sam vjerovao i prakticirao tehnike kao što su mindfulness, meditacija i joga. Jedna od brojnih korporacija koja koristi ovu tehniku kako bi potaknula produktivnost svojih zaposlenika je upravo Apple, koji im dopušta da odvoje 30 minuta radnog vremena za jogu i meditaciju. Google kao jedna od najpoželjnijih korporacija za rad svojim zaposlenicima osigurala je program „Search Inside Yourself“ kojim je pomogla više od 500 zaposlenika naučiti slušati jedne druge, poboljšati emocionalnu inteligenciju i ono najvažnije biti svjestan trenutnoga. Nike je jedna od najvećih korporacija koja se ponosi pogodnostima koje je osigurala svojim zaposlenicima koji su slobodni meditirati, moliti se, prakticirati jogu ili ono što ih opušta i stavlja u stanje svjesnosti. Po svemu drugačija IKEA ponosi se programom joge, a Deutsche Bank dokaz je kako i u stresnom svijetu financija ima mjesta opuštanju, miru i donošenju promišljenih odluka.

Hrvatska ukorak s globalnim korporacijama?

Ne možemo se pohvaliti otvorenošću za novo, ako gledamo korporacijsku kulturu i klimu, ali novonastala situacija proizašla iz COVID krize usmjerila nas je na nove ideje. Važnost zdravlja zaposlenika, kako mentalnog tako i fizičkog, uočili su Njuškalo i Trikoder. Shvativši važnost mindfulness tehnike uveli su online radionice za zaposlenike kako bi zajedno radili na poboljšanju koncentracije, dobrobiti svakog zaposlenika, ali i kolektiva. Smanjiti stres i anksioznost u radnom okruženju pokušava i A1. Pokrenuli su “Mind Wellness” program mentalnog zdravlja i dobrobiti zaposlenika. Cilj je poticati zdravu i produktivnu radnu okolinu uz brigu o općoj dobrobiti zaposlenika.

Zaposlenici koji su svjesni, savjesni, znaju se nositi s problemima i donose ispravne odluke u pravo vrijeme su ono što traže ne samo velike korporacije, već bilo koja tvrtka bez obzira na svoju veličinu, a upravo im istočnjačke drevne duhovne tehnike prilagođene današnjem načinu života pomažu dostići zavidnu razinu na kojoj žele biti i ostati. Možemo stremiti uspjehu i ostati uspješni tek onda kada osobe koje nam pomažu u tome znaju svoju svrhu i ulogu u dostizanju zadanog cilja.

Možemo samo zaključiti: Brinite o zaposlenicima jer oni će vam to višestruko uzvratiti!

Tags:

  • Show Comments (2)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.