5 najgorih utjecaja na organizacijsku kulturu

5 najgorih utjecaja na organizacijsku kulturu

Zaposlenici izloženi toksičnom radniku imaju 46% veću vjerojatnost da će dobiti otkaz zbog nesavjesnog ponašanja, što rezultira širenjem toksičnog ponašanja na ostatak tima. Ovaj efekt se povećava kada je toksični pojedinac na položaju moći, što uzrokuje kaskadni efekt prelaska takvih ponašanja s menadžera na zaposlenike. Donosimo 5 najgorih utjecaja na organizacijsku kulturu

Pripremila: Vedrana Prevendar

Foto: Freepik

Organizacijska kultura trebala bi biti vizija svake uspješne tvrtke, no to naravno nije uvijek slučaj. Samo 12 posto zaposlenika vjeruje da je njihova tvrtka učinkovita u pokretanju željene organizacijske kulture. Čak 64 posto njih smatra da tvrtka u kojoj rade nema jaku organizacijsku kulturu. Bez obzira na ovaj poražavajući omjer i bili vlasnici i direktori svjesni toga ili ne, SVAKA tvrtka ima nekakvu svoju kulturu. Bez njezinog usmjeravanja i pozitivnih utjecaja, negativni čimbenici oblikovat će organizacijsku kulturu na način koji može postati štetan za poslovanje.

Takvi negativni čimbenici mogu ometati razvoj učinkovite tvrtke:

1. Loša komunikacija

Tvrtke moraju osigurati da čelnici na svim razinama učinkovito i redovno komuniciraju o vrijednostima, viziji, normama, ciljevima i velikim promjenama, tako da zaposlenici u potpunosti razumiju procese koji se odvijaju. Kada je malo komunikacije odozgo prema dolje, zaposlenici osjećaju da ih se ne čuje ili se boje progovoriti – što potiče strah, a ne poštovanje.

Istraživanje Američkog psihološkog udruženja pokazalo je da svaki četvrti zaposlenik ne vjeruje svojim poslodavcima, a istraživanje sveučilišta Fordham pokazalo je da otprilike polovina menadžera ne vjeruje čelnicima poduzeća. Primjerice, ljudi nikada neće biti sretni kada se radna mjesta ukidaju i posao smanjuje, ali uzimanje vremena za priopćavanje razloga tih postupaka te smjer u kojem će se tvrtka razvijati prebacuje raspoloženje od „bijega s broda koji tone“ na međusobno razumijevanje.

2. Toksični zaposlenici

Prevelika konkurencija i toksično radno okruženje dovode do smanjenja dijeljenja znanja, povećanja politike poduzeća i prijenosa destruktivnih normi ponašanja. Studija Harvard Business School pokazala je da svaki toksični radnik kompaniju košta 12.000 dolara dodatnih troškova.

Zaposlenici izloženi toksičnom radniku imaju 46% veću vjerojatnost da će dobiti otkaz zbog nesavjesnog ponašanja, što rezultira širenjem toksičnog ponašanja na ostatak tima. Ovaj efekt se povećava kada je toksični pojedinac na položaju moći, što uzrokuje kaskadni efekt prelaska takvih ponašanja s menadžera na zaposlenike. Iako se čini zdravorazumski zaposliti kandidata s najboljim tehničkim vještinama, zapošljavanje kandidata u skladu s organizacijskom kulturom pomoći će vam održati viziju vaše tvrtke.

3. Profit u fokusu

Deloitte je utvrdio da se tvrtke koje nemaju snažan osjećaj svrhe više usredotočuju na neto dobit (69%) i kratkoročne povrate (52%). Udruženo istraživanje Columbia i Sveučilišta Duke otkrilo je da fokus na brojke umjesto na ljude može potaknuti neetično ponašanje. Shiva Rajgopal sa Sveučilišta Columbia objasnio je: „Naše istraživanje možda po prvi put pruža sistematske dokaze da su učinkovite kulture manje povezane s kratkoročnim, neetičkim ponašanjem ili upravljanjem primanjima kako bi zaštitile kvartalne prihode.“

4. Otpor prema promjenama

Fraze poput “mi uvijek radimo stvari na ovaj način”, “to ovdje neće funkcionirati” i “to nije moj problem”ometaju napredak. Googleova studija o suradnji otkrila je da u 258 tvrtki obuhvaćenih istraživanjem, 73% zaposlenika smatra da će njihova tvrtka biti uspješnija ako ih se potakne na fleksibilan i suradljiv način rada. Ipak, najveće prepreke kod stvaranja kulture suradnje bile su promjena radnih stilova i navika (22%), nedostatak poticaja za zajednički rad (17%) i nedostatak vodstva (14%).

5. Upravljanje učinkom

Sustav upravljanja učinkom tvrtke (eng. performance management) također može negativno utjecati na njezinu kulturu. Sustav rangiranja zaposlenika prema učinku do nedavno je bio izuzetno popularan. No, stručnjaci za ljudske resurse, lideri, pa čak i tvrtka General Electric odgovorna za osmišljavanje tog sustava, sada su ga diskreditirali.

Rangirajući zaposlenike jedni protiv drugih, sustav stvara strah od neuspjeha, što dovodi do niskog preuzimanja rizika i inovacija. Još jedan popularan sustav, jednogodišnja evaluacija učinka, onemogućava modernizaciju i agilnost učenja ne pružajući trening i povratnu informaciju brzinom koja se podudara s promjenama u industriji.

Da biste ove negativne utjecaje minimizirali, morate stvoriti snažnu organizacijsku kulturu koja odražava vrijednosti i svrhu vaše tvrtke.

Izvor: Enterpreneur

Tags:

  • Show Comments (2)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ads