5 strategija koje možete koristiti za izgradnju emocionalno inteligentnog tima

Znate da je emocionalna inteligencija važna za vaše poslovanje. Evo kako vam ona može postati prioritet.

Piše: John Rampton za Entrepreneur Europe
Foto: Unsplash

Zašto je emocionalna inteligencija (EI) trend od 1990-ih? Ona može dovesti do zdravijeg, sretnijeg i ispunjenijeg života. Profesionalno, može poboljšati vašu učinkovitost i produktivnost. Ali, kako možete izgraditi emocionalno inteligentan tim?

Prvo poradite na sebi

Zamislite da ste uvijek željeli postati vlasnik teretane. Međutim, nikada niste završili, primjerice, kineziološku edukaciju – što je još gore, zapravo niti niste u nekoj fizičkoj kondiciji. Ako se stavite u tuđe cipele, zašto bi oni došli u vašu teretanu? Povjeriti svoju fizičku spremu nekome tko nije osobni trener, a niti sam nije u kondiciji, zvuči kao gubitak vremena i novca.

Isto vrijedi i za emocionalnu inteligenciju. Ako niste poboljšali vlastitu emocionalnu inteligenciju, kako ćete je onda poboljšati u svom timu?

Za početak, potrebno je razbiti neke uobičajene mitove koji se vežu uz emocionalnu inteligenciju. Iako je istina da EI čine empatija i samosvijesti, i oboje je važno, EI je složeniji od toga. EI potiče promjene u ponašanju koje mogu utjecati na sve, od našeg donošenja odluka do fizičke dobrobiti.

Ako to razumijete, možete povećati svoju emocionalnu inteligenciju i postati bolji vođa, pomoću ovih koraka:

 • Okružite se ljudima koji imaju viši emocionalni IQ od vas.
 • Čitajte češće.
 • Vježbajte aktivno slušanje.
 • Priznajte i učite na svojim pogreškama.
 • U slobodno vrijeme meditirajte ili igrajte šah.
 • Učite nove vještine i informacije.
 • Razgovarajte s terapeutom o svojim osjećajima.

Odredite posebno vrijeme za razgovor sa svakim članom tima

Odredite posebno vrijeme kojeg ćete provesti upoznavajući snage i slabosti svog tima. To se može činiti nemogućim, no moguće je. Primjerice, koristite pauze za šetnju ili ručak i razgovor s članovima tima, sudjelujte u teambuilding aktivnostima ili koristite anonimne ankete kojima ćete ispitati njihovo zadovoljstvo.

Potaknite upravljanje stresom

Stres može ozbiljno ugroziti vaše zdravlje i dobrobit, ali i oštetiti odnose u vašem timu. Samo se sjetite zadnjeg puta kada ste bili pod stresom pa se istresli na člana obitelji ili kolegu.

Stres ne možete potisnuti, a da biste ga smanjili, on mora izaći na zdrave načine – primjerice, kroz fizičku aktivnost, meditaciju ili vođenje dnevnika.

Koristite i taktike kojima ćete smanjiti šansu da budete pod stresom:

 • Stvarajte i pridržavajte se dosljednog rasporeda.
 • Potičite stanke i odmore među svojim timom.
 • Obeshrabrujte multitasking.
 • Naučite reći “Ne”.
 • Aktivno rješavajte sukobe na radnom mjestu.
 • Češće vježbajte empatiju.

Potičite društvenu odgovornost u poslovanju svoje tvrtke

Tvrtke koje imaju pozitivan utjecaj na društvo obično njeguju pozitivno radno okruženje i društvenu odgovornost. Radeći na tome poboljšavate dobrobit svih članova tima, ali i čitave zajednice.

Uspostavite timske norme

U članku “Izgradnja emocionalne inteligencije grupa”, Vanessa Urch Druskat i Steven B. Wolff navode da za izgradnju emocionalno inteligentnog tima moraju postojati tri uvjeta. To su povjerenje među članovima, osjećaj grupnog identiteta i osjećaj učinkovitosti grupe.

Da biste ispunili ove uvjete, postavite pravila koja odražavaju vrijednosti vašeg tima. “Grupna emocionalna inteligencija odnosi se na male postupke koji čine veliku razliku”, pišu Druskat i Wolff. “Primjerice, ako već neki član vašeg tima radi cijelu noć kako bi ispoštovao rok, postavite pravilo koje će osigurati da mu na tome uvijek zahvalite.”

Zapošljavajte za raznolikost

Istraživanje sa Sveučilišta Erasmus iz Rotterdama pokazalo je da su timovi koje čine članovi koji se međusobno razlikuju bili spremniji učiti nove vještine, za razliku timova koji su homogeniji. Raznolike tvrtke su inovativnije i kreativnije. To pomaže u zapošljavanju i privlačenju talenata, učvršćuje veze, pa čak i povećava dobit.

Kako možete stvoriti raznolikiji tim? Zapošljavanje pravih ljudi izvrsno je polazište. Poštujte razlike među ljudima i obratite pozornost da ih primjećujete.

Tags:

 • Show Comments (0)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ads