Što je ključno za rast i razvoj u 2023. godini?

rast

Dođite tamo gdje stvarno želite biti dok prihvaćate putovanje i neizbježne uspone i padove na putu, a rast i napredak neka vam budu nit vodilja.

Piše: Kristel Bauer, Entrepreneur

Foto: Unsplash

Svako putovanje svojevrsni je rast, to i vrapci na granama već znaju. Putovanje je prilika da barem malo narastemo – nešto novo naučimo, iskusimo, doživimo. Nešto osvijestimo, a nešto zatomimo. No, često nas na tim putovanjima prati nas onaj unutarnji glas sumnje, kritike i straha. Taj nam glas ponekad zna reći da možda nismo dovoljno spremni, da nećemo uspjeti i da bi trebali možda i odustati.

I to je sasvim normalno. Taj nam pritajeni, a ponekad glasni (ne)prijatelj pokazuje da promišljamo, da osluškujemo i pitamo se. Dok ulazite u novu godinu, ne trebate dopustiti da vas taj glas zaustavi. Dapače! Postanite sami sebi najveći zagovornici i potpora. Možete preoblikovati svoj unutarnji glas u onaj koji vas podržava u većoj, snažnijoj viziji vaše karijere i života. Kristel Bauer zato opisuje četiri načina na koje možete promišljati o rastu i napretku tako da stignete tamo gdje stvarno želite biti dok prihvaćate putovanje i neizbježne uspone i padove na tom putu.

1. Razjasnite sami sebi što vam je važno

Život može biti užurban i ponekad se možete naći u situaciji da samo prolazite kroz pokrete, odvojeni od šire slike i svoje osobne misije. Kada ste posljednji put razmišljali o tome gdje ste u životu i jeste li na putu koji vas ispunjava? Dajte sebi dopuštenje da se sami provjerite i neka vam to redovito bude prioritet. Zapitajte se: Što su vam najvažnije stvari? Pogledajte kako provodite vrijeme. Činite li trenutke u svom životu trenucima visoke kvalitete? Jednom kad razjasnite ove stvari, znat ćete kamo usmjeriti svoje vrijeme i energiju za maksimalnu sreću i ispunjenje.

2. Stvorite navike koje potiču vašu sreću i uspjeh

Ponekad vaši svakodnevni obrasci i navike mogu potaknuti obeshrabrujući način razmišljanja i stres. Neke su od tih navika provjeravanje mobitela čim se probudite i provođenje radnog dana bez pauze. Ili pak nedostatak izlaganja sunčevoj svjetlosti i otvorenom prostoru i loše prehrambene navike i minimalno kretanje. Sve su to stvari koje bi mogle utjecati na vaš um i tijelo. Dobra vijest je da nakon što steknete svijest o svojim osobnim navikama i obrascima, tada možete odabrati novi pristup. Niste zaglavljeni s ponašanjem koje vam ne služi. Izgradnjom svijesti, a zatim uvođenjem malih promjena, možete se pripremiti da se osjećate najbolje kod kuće i na poslu. Koje je novo zdravo ponašanje koje vas veseli i koje možete započeti već danas?

3. Pokušajte preoblikovati misli i stav

Vaš um je vrlo moćan alat koji može podržati ili spriječiti vaš uspjeh i sreću. Uvijek postoji više načina da percipirate i tumačite događaje i iskustva u svom životu. Isto tako, postoji više načina da odgovorite na ono što vam život predstavlja. Kada prihvaćate način razmišljanja o rastu, odabirete na izazove gledati kao na prilike za rast. Gledate stvari s osjećajem znatiželje i novosti. Bauer naglašava da umjesto da potičete ograničavajuće uvjerenje poput onoga da niste dovoljno dobri, to isto uvjerenje možete preoblikovati u: “Ja još uvijek učim i ponosan sam na napredak koji sam do sada postigao.” Prihvaćanje načina razmišljanja o rastu također zahtijeva suosjećanje prema sebi pa ne zaboravite biti ljubazni prema sebi na tom putu i pokazati si ljubav koju zaslužujete i trebate.

4. Postavite pristupačne ciljeve i slavite svakodnevne pobjede

Postavljanje velikih ciljeva je sjajno, ali oni zahtijevaju vrijeme, upornost i strpljenje. Bez svakodnevne motivacije i ohrabrenja, može biti izazov držati se njih na duge staze. Ovo je jedan od razloga zašto vam postavljanje manjih i pristupačnijih ciljeva na dnevnoj bazi može pomoći u postavljanju uspjeha. S malim ciljevima korak po korak približavat ćete se većoj viziji svog života. I uživajte u putovanju i dajte si pozitivno ohrabrenje koje vam je potrebno da se osjećate najbolje i ostanete motivirani.

Zamislite da netko tko nikada ne trči kaže da želi trčati maraton. Da je sve na što se osoba usredotočila bio taj maraton, vjerojatno bi se osjećala preopterećeno i zapravo ne bi poduzela potrebne korake da dođe do tog krajnjeg cilja. Umjesto toga, taj je veći cilj podijelila na manje (dva dana u tjednu pretrčati 1,5 km).

Prihvaćanje načina razmišljanja o rastu nije tako jednostavno kao samo pritisnuti prekidač. No, uz svijest, namjeru i djelovanje možete podržati svoj um i svoje tijelo da se osjećaju najbolje dok se krećete prema svojoj verziji uspjeha u 2023. godini i kasnije.

Tags:

  • Show Comments (0)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like