Poduzetništvo nam daje priliku da ostvarimo svoje snove

Poduzetništvo nam daje priliku da ostvarimo svoje snove

Možda zvuči iscrpljujuće raditi sedam dana u tjednu, ali poduzetništvo nam daje priliku da ostvarimo svoje snove, a ponekad su ti dugi sati ono što nam je potrebno.

Pripremila: Josipa Celinić
Foto: Unsplash

Možda zvuči iscrpljujuće raditi sedam dana u tjednu, ali poduzetništvo nam daje priliku da ostvarimo svoje snove, a ponekad su ti dugi sati ono što nam je potrebno, piše Mike Seper za portal Entrepreneur. Možemo izgraditi posao i život koji volimo, a ako volimo ono što radimo, onda radost samog posla nadilazi svaku novčanu nagradu.

Poduzetnici koji teže svrsi u svojoj profesiji mogu biti ponosni na poboljšanje života svojih kupaca. Oni služe drugima po najvišim standardima i kao rezultat obogaćuju svoje zaposlenike, investitore i sebe.

Radni tjedni i radni vikendi

Kada su vaši osobni i profesionalni interesi usklađeni iskustvo poduzetništva pruža dodatnu energiju. Raditi ono što volite osnažuje i oslobađa. Moja karijera postala je produžetak mojih interesa za inovacije i poduzetništvo, kao rezultat moje predanosti obrazovanju i predanosti ostvarenju snova.

Kad sam počeo, proveo sam sedam mjeseci u suradnji s izvanrednim mentorima i inovatorima. Moji radni dani od ponedjeljka do petka bili su uloženi u izgradnju veza sa studentima, profesorima i uspješnim poduzetnicima, jer sam također podučavao, mentorirao i podržavao akademsku zajednicu koja je cijenila strast, upornost i ustrajnost da postane poduzetnička zajednica.

Inovacije i poduzetništvo poučavali su se u nastavi diljem kampusa i bilo je energije i uzbuđenja prema pokretanju novih pothvata. Sveučilište na kojem sam bio fenomenalno je rangirano s jednim od najboljih poduzetničkih programa u svijetu. Mnoge zajedničke priče o nedavnim bivšim studentima koji su otvorili svoje tvrtke još su lakše veličale nevjerojatne mogućnosti koje poduzetništvo otvara u našim životima.

Dok su članci o povišicama od milijun dolara i IPO-ima zauzimali naslovnice novina, ja sam naučio podržavati vlasnike malih poduzeća koji pokreću gospodarski razvoj u svojim zajednicama. Razlog za ovu predanost priči o autsajderu je taj što je moja mala tvrtka godinama samo uzdržavala moju obitelj prije nego što su se pojavile nove prilike u akademskoj zajednici i mojoj trenutačnoj karijeri u inovacijama nacionalne sigurnosti.

Uz podučavanje o poduzetništvu tijekom tjedna, svaki vikend provodio sam prakticirajući ono što sam propovijedao. Dok sam vodio svoj posao u pustolovnom duhu, fokusirao sam se na Ziplining i donosio radost mnogim posjetiteljima svake sezone godinama. Ziplining je bila aktivnost koja mi je privukla pozornost dok sam prije više od desetljeća živio na Havajima i postala je posao koji mi je donio jednaku radost koliko i mojim klijentima. Bilo je zadovoljstvo biti plaćen da se igram te podijeliti uzbuđenje klizanja iznad krošnja drveća sa stotinama gostiju koji su dolazili svake sezone. No ta predanost mom poslu značila je da nikad nisam imao slobodan dan— što mi je bilo u redu, jer sam gradio život do kojeg mi je stalo.

Ipak, još uvijek sam trebao prihvatiti prednosti centra grada. U učenju da to i napravim, neke su se stvari istaknule više od drugih kao putokazi prema ne samo smislenom radu u mom životu, već i smislenim interakcijama i djelotvornom postojanju.

Energetske interakcije

Pronalaženje vremena za “opuštanje” rijetko je za poduzetnika, ali možemo pronaći svrhu u svakom angažmanu i stvoriti smislenije interakcije. Čitanje svojoj djeci prije spavanja, na primjer, postaje posebno vrijeme kada ga i rezerviram kao takvo. Uživam u tome jer shvaćam da se ti prolazni trenuci moraju cijeniti. Ista se filozofija prevodi u timske sastanke, mentorske sesije sa studentima i razgovore s kupcima. Učiniti svaku interakciju prepunu pozitivne energije i inspiracije za druge je ono što hrani moju strast. Nismo ovdje zauvijek i korisno je to prepoznati, čak i na radnom mjestu. Kada to učinimo, donosimo mnogo više bogatstva u svoje živote.

Biti prisutan i proaktivan

Davanje punog fokusa najvažnijim ljudima u svom životu jedan je od najboljih načina da se osjećate ispunjeno. Zaborav na posao koji čeka i uvažavanje čarobnih trenutaka s obitelji i prijateljima omogućuje da maksimalno iskoristimo dobrobiti uspjeha i pomaže da postignemo bolje zdravlje i sreću, a zauzvrat i još više uspjeha.

Živjeti u trenutku

Lako je izgubiti pažnju nad onim što je najvažnije kada smo uvijek povezani sa svojim uređajima, što u konačnici znači da uvijek obavljamo više zadataka. Moja je punica mudro izjavila da gleda na svaku obiteljsku funkciju kao na stranicu u albumu sa spomenarima i sugerirala je da nitko ne želi vidjeti svoje fotografije kako gledaju u telefon, umjesto da se smiješe i druže s obitelji. Ovo je sjajna perspektiva iz koje sam naučio uživati ​​u malim trenucima s obitelji, ne želeći se osvrtati sa žaljenjem što nisam bio prisutan s ljudima do kojih mi je stalo. E-pošta, tekst i vijesti uvijek bi trebali biti sekundarni u odnosu na vrijeme s obitelji i voljenima.

Vrijeme za sebe

Raditi svaki dan može biti potrebno, ali nikada nije potrebno provesti cijeli dan reagirajući na zahtjeve drugih. Umjesto toga, važno je svakodnevno provoditi vrijeme razmišljajući o svojim prioritetima i izvršavanju zadataka koji su osobno produktivni, što neminovno daje snagu da postignete još više i omogućuje bolji odmor kada se dan završi. Naravno, sjajno je odgovoriti na neposredne potrebe vašeg poslovanja, ali davanje prioriteta vlastitim dnevnim ciljevima u odnosu na ciljeve koje vam nameće vaš mobitel zvuči uznemirujuće i vodi ka puno boljoj kvaliteti života.

Tags:

  • Show Comments (3)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.