6 koraka za pružanje oštrih povratnih informacija i zašto je to ključna vještina za svakog vođu

6 koraka za pružanje oštrih povratnih informacija i zašto je to ključna vještina za svakog vođu

Donosimo praktičan vodič o umijeću pružanja povratnih informacija, zašto je to važna vještina za svakog vođu i održivoj izgradnji ovog kritičnog liderskog mišića.

Pripremila: Josipa Celinić
Foto: Unsplash

Postavite primjer za komunikaciju i napredak koji želite vidjeti u svojoj organizaciji.

 

Predivno je, sunčano subotnje popodne i slušam svog klijenta trenera kako raspravlja o ponavljajućoj svađi koju je doživjela sa svojim vršnjakom. Nazovimo ovu osobu Dan, piše Tugba Yanaz za Entrepreneur.

Prošao je još jedan tjedan Danovog kritiziranja projekata i članova tima tijekom sastanka osoblja. Ona ne misli da se Dan ponaša na ovaj način namjerno, ne nužno, iako se nastavlja tako ponašati, dobacujući pasivno agresivne komentare i ismijavajući njezine prijedloge iz tjedna u tjedan. Svaki put kad ona razgovara s njim kako bi razgovarali o njegovom ponašanju, on šokirano odgovara na sugestiju da njegov način ponašanja nije takav.

Tijekom našeg susreta mogu joj pročitati ljutnju i frustraciju na licu. Ruke joj lete agresivnim, bjesomučnim pokretom. Osjeća se žrtvom svoje situacije, kao da nema druge mogućnosti osim dati otkaz. Ali ona to zapravo ne želi učiniti. Ispunjena je, cijenjena izvršna direktorica u robnoj marki potrošačke elektronike.

Odrasla je u industriji, započevši kao voditeljica programa i napredujući, kroz upravljanje proizvodima i maloprodaju do vođenja cijelog poslovanja svoje organizacije. Ona voli svoj posao. Ona je inteligentna, živahna i skromna. Ona zna svoje stvari iznutra i izvana. Pa ipak, na nju brzo utječu ispitivanja i kritike njezinih vršnjaka.

Kad pred nju stavim izazov kako može bolje podijeliti ključne povratne informacije s Danom, nastaje duga šutnja. Mogu joj pročitati unutarnji monolog na licu: On se nikada neće promijeniti … On će me ugasiti … Što ako u razgovoru postanem emotivna? Ili još gore, što ako se njegova ispitivanja pogoršaju?

Ona nije sama s ovakvim iskustvom. Ovu reakciju promatram kod gotovo svakog drugog klijenta.

Iako strah od teškog razgovora može biti zastrašujući, vaše povratne informacije mogu imati značajan pozitivan utjecaj na rezultate, performanse i odnose primatelja.

 

Evo praktičnog vodiča o umijeću pružanja povratnih informacija i održivoj izgradnji ovog kritičnog liderskog mišića. Ovih šest koraka može vam pomoći u pružanju povratnih informacija čak i najotpornijim članovima vašeg tima:

 

1.Prvo provjerite sami sebe i razjasnite zašto

Počnite s pitanjem, koje misli i emocije dolaze do vas da podijelite ove povratne informacije s ovom osobom. Koji bi se strahovi i ograničavajuća uvjerenja potencijalno mogli pojaviti, i zašto? Želite biti svjesni svojih osobnih predrasuda, pa je bilježenje ili zapisivanje vaših misli odličan način da otkrijete što vam se događa u glavi.

Upamtite, nitko vas ne može natjerati da osjetite bol riječima ako se ne identificirate s njim, a razlog za identifikaciju može proizlaziti od nezacijeljenih unutarnjih rana s kojima ćete se možda morati suočiti.

 

2.Budite izravni, specifični i brižni

Pokazivanje suosjećanja i iskrene brige bit će od velike važnosti da se vaše povratne informacije čuju. Možete pružiti brižne i suosjećajne povratne informacije, a i dalje voditi odgovorno bez ublažavanja situacije harmonijom.

Lideri koji cijene harmoniju posebno su oni koji se bore s njom. Tipična ponašanja za pokušaj olakšavanja mogla bi se pokazati kao:

  • Ispričavamo se što ste podijelili svoje povratne informacije kako biste utješili primatelja
  • Objasnite se opširno kako biste opravdali svoju tvrdnju

 

Vježbajte boravkom u nelagodi. Nagrada će zauzvrat biti povećanje samopouzdanja i poštovanja, kao i zdrave granice u osobnim odnosima.

 

3.Slušajte aktivno, budite prisutni

Postavite namjerna, otvorena pitanja kako biste raspakirali povratne informacije. Potencijalna pitanja mogu uključivati, kakva je bila vaša namjera tijekom današnjeg sastanka tima s [ispunite prazno] ili kako mislite da je vaša reakcija utjecala na svrhu sastanka?

 

4.Vodite s utjecajem

Podijelite konkretne primjere utjecaja i posljedica ponašanja i djelovanja primatelja na vas, vaš tim i/ili na projekt.

 

5.Ponudite svoju podršku

Razmislite kako možete biti na usluzi osobi kako bi se poboljšala. Također budite otvoreni prema činjenici da ste i vi spremni promijeniti se ili prilagoditi kako biste pomogli osobi da stigne tamo gdje treba. Ponuda vaše podrške pokazuje predanost budućem napretku i također izražava da preuzimate odgovornost za svoj doprinos situaciji.

 

6.Zatražite ugovor

Od presudne je važnosti napustiti razgovor zajedničkim dogovorom kako bi se stvorila razina odgovornosti. Potencijalni sporazum mogao bi biti:

  • Obveza da se vratite razgovoru nakon daljnjeg razmišljanja
  • Dogovor o konkretnim radnjama, ponašanju i koracima za rad na poboljšanju situacije

 

Vaše povratne informacije mogu promijeniti nečiji život.

Zamislite da ste možda prva osoba u karijeri svog vršnjaka koja se usuđuje progovoriti, razmisliti o njegovom ponašanju i pružiti ključne povratne informacije. Možete mu pomoći da proširi svoju svijest i razjasni osnovni uzrok frustrirajućih reakcija koje je možda podnosio cijeli život.

Vaše povratne informacije mogu pomoći u poboljšanju i rastu vodstva i međuljudskih vještina. Bježanje od dijeljenja ključnih povratnih informacija može biti sebičan čin koji koči potencijal primatelja za rast.

Sposobnost pružanja povratnih informacija bitna je vještina vodstva i ključni dio komunikacije. Lideri koji su vješti u davanju povratnih informacija na specifičan, brižan i samopouzdan način grade ranjivije odnose i s vremenom postaju vrlo poštovani.

Budite proaktivni. Budite izravni. Budite vođa i dajte primjer komunikaciji i napretku koji želite vidjeti u svojoj organizaciji.

Tags:

  • Show Comments (1)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.