Ivana Matić: Karijera je maraton, a ne sprint!

Ivana Matić: Karijera je maraton, a ne sprint!

Ivana Matić vlasnica je portala Women in Adria, namijenjenog svim ambicioznim ženama: poduzetnicama, korporativnim ženama i ženama koje žele ostvariti uspješnu karijeru na bilo kojem polju. Portal je pokrenula na trećem porodiljnom dopustu iz kućnog ureda, a na pokretanje vlastitog biznisa odlučila se jer je shvatila da u korporativnom svijetu neću pronaći tako dinamičan posao kakav je htjela.

S Ivanom, poduzetnicom i majkom troje djece razgovarali smo o ženama u biznisu, o budućnosti ženskog poduzetništva i kako se snalazi istovremeno u majčinstvu i karijeri.

Razgovarala: Vedrana Prevendar
Foto: Women in Adria

Je li izazov biti i poduzetnica i majka? Oboje ste već dugi niz godina pa nam iz prve ruke možete otkriti tajnu Vaše uspješnosti. Kada ste započeli poduzetničku karijeru i kako ste se uopće odlučili na svijet poduzetništva?

Veliki je izazov biti poduzetnica i majka. Women in Adria sam pokrenula na trećem porodiljnom dopustu iz kućnog ureda. Na pokretanje vlastitog biznisa sam se odlučila jer sam shvatila da u korporativnom svijetu neću pronaći tako dinamičan posao kakav sam htjela, a da istovremeno imam vremena za obitelj.

Kad pokrećete biznis užasno je teško jer je on također vaša beba koju treba podići. A dok podižete biznis bebu i nekoliko „pravih“ beba, jako je kaotično. Žene to uspijevaju jer su sklone multitaskingu koji naravno ima i svoje negativne strane, a to je da zna dovesti do burnouta..

Meni je pomoglo dodatno to što sam u dotadašnjoj karijeri radila u revizorskim i konzultantskim kućama koje su me naučile efikasno raditi i razmišljati, te se cijeli život bavim sportom i on mi je ispušni ventil.

Mi smo tijekom godina normalizirali kućni ured kao inkubator ženskog poduzetništva, ali on budimo realni nije akcelerator. Meni je konkretno počeo ograničavati rast, tako da smo sad u novoj fazi poslovanja, u pravom uredu ?

Vlasnica ste portala Women in Adria namijenjenog svim ambicioznim ženama: poduzetnicama, korporativnim ženama i ženama koje žele ostvariti uspješnu karijeru na bilo kojem polju. Kroz suradnju sa mnogim takvim ženama i Vaše dosadašnje iskustvo, koliko njih započinju svoju karijeru kao majke, i kako se one snalaze u tim različitim ulogama?

Tradicionalni način izgradnje karijere koji sam i ja slijedila je – prvo dođi do neke stepenice u karijeri pa onda imaj djecu. Tako sam i ja prvo dijete rodila s 30 godina. Danas mi se čini da su žene koje su prvo dijete imale ranije, čak i na fakultetu, sad u 40-tima puno uspješnije poslovno i sretnije privatno. Jer su dovoljno mlade i pune energije i iskustva, a djeca su im velika.

Moja poruka bi bila da je karijera maraton, a ne sprint.

Žene koje grade karijeru u korporativnom svijetu i imaju djecu imaju možda i veću razinu stresa nego poduzetnice jer imaju manje fleksiblinosti, a ako je u kombinaciji i nezadovoljstvo poslom, posljedice mogu biti teške. Obično tek kad se desi neka velika promjena kao što je otkaz, porodiljni dopust, razvod i slično, počnu raditi i promjene, kao što su promjena posla ili pokretanje vlastitog biznisa.

Tek kad probiju stakleni strop žene u korporativnom svijetu imaju najbolju ravnotežu privatnog i poslovnog života, ali treba izdržati do tad.

Kada žena želi biti uspješna poslovna žena ili poduzetnica, a ujedno imati dovoljno vremena za obitelj i biti svojoj djeci uvijek na raspolaganju – je li to uopće moguće i kako bi možda poslodavci ili zakonski propisi mogli doskočiti ovakvom problemu?

Za korporativne žene puno je napravila Dijana Kobas Dešković sa svojim Mamforce standardom. Naravno da se tu mora uključiti i država jer ne mogu poslodavci sami voditi i financirati demografsku politiku, a to je kroz porezne olakšice za troškove čuvanje djece, održavanja kućanstva.

Poduzetnicama bi također trebalo omogućiti porezne olakšice ili vaučere za troškove čuvanja djece, održavanje kućanstva i slično.

Kakva je budućnost ženskog poduzetništva u Hrvatskoj, što možemo očekivati? 

Trend je da žene sve više prepoznaju poduzetništvo kao karijernu opciju, osobito 35-45 godine kad žele promijeniti životni stil. Također utječemo na naše kćeri koje će biti sljedeća generacija mladih poduzetnica. Moja petogodišnja Eva ponavlja riječ „poduzetnica“, ja sam tu riječ čula tek s 35.

Žensko poduzetništvo ne možete odvojiti od poduzetništva, tako da ćemo vidjeti koliko će nam država tu otežati.

I za kraj, što biste poručili mladim majkama koje žele uploviti u poduzetničke vode? Na što treba pripaziti, čime se treba voditi i kakav biste savjet uputili svima njima?

Ako razmišljaju o poduzetništvu, onda neka krenu što prije. Jer ne postoji savršeni poslovni plan, on pada u vodu s prvim danom na tržištu. Također neka se ne zanose trenutnim jakim pr-om ženskog poduzetništva koji dobrim dijelom mi kreiramo. Želim reći da je to jako težak život, ženama je zbog usklađivanja s majčinstvom potrebno dulje da postave biznis na noge, 3-5 godina.

Poduzetnici su spremni živjeti određeno vrijeme kako nitko ne živi, kako bi kasnije živjeli kako si malo tko može priuštiti.

Rekla bi da je za poduzetnice to još gore jer mi nemamo porodiljnih dopusta, radimo s trbuhom do zadnjeg dana i bježimo iz bolnice da bi izdale fakture. Svakako preporučam našu knjigu Od zaposlenice do poduzetnice.

Tags:

  • Show Comments (0)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ads