Nova knjiga Zrinke Jezdić o arhetipovima esencijalnih ulja sinergija je znanosti, iskustva i duhovnosti

arhetipovi

Okružena suradnicima, kolegama i prijateljima, Zrinka Jezdić predstavila je svoju knjigu „Arhetipovi esencijalnih ulja 2“

Pripremila: Lina Malek

Foto: Dhar media 

U petak, 4. studenoga 2022., u prostoru Makronova održala se promocija knjige Zrinke Jezdić „Arhetipovi esencijalnih ulja 2“.

Okružena svojim suradnicima, kolegama, studentima i prijateljima, Zrinka Jezdić predstavila je okupljenima drugi dio svojega višegodišnjeg rada. U opuštenoj atmosferi o knjizi su govorili mr. sc. Tihana Malenica Bilandžija, prof. psihologije, sistemska konstelatorica, Božidar Kemić, mag.phys., nezavisni istraživač, član Hrvatskog astronomskog društva i Katarina Romčević, studentica 2. godine Studija integrativne aromaterapije pri AromaVita – institutu za aromaterapiju. Goste je pozdravila Lea Brezar, moderatorica promocije, i time započela večernje druženje.

arhetipovi
Promocija knjige “Arhetipovi esencijalnih ulja 2” Zrinke Jezdić, foto: Dhar media

Osvrćući se na sadržaj knjige, gosti su razgovarali o sinergiji znanosti, duhovnosti i iskustva te položaju integrativne aromaterapije i konstelacijskog rada s esencijalnim uljima. Riječi je bilo o područjima primjene integrativne aromaterapije, koja su zapravo slika konstelacijskog pristupa jednog sistema – u ovom slučaju AromaVita – instituta za aromaterapiju. Neka su od područja AromaManager, AromaFace, AromaBiblioterapija, AromaArt, AromaOdgoj, a dotakli su se osobito AromaFacea, nove tehnike integrativne aromaterapije.

Tihana Malenica Bilandžija govorila je o promjeni pristupa mentalnom i fizičkom zdravlju s obzirom na nužnost povezivanja svih procesa koji utječu na zdravlje pojedinca. Budući da u svojem radu odabire konstelacije kao metodu osobnog razvoja, istaknula je kako sve više znanstvenih dokaza o postojanju i funkcioniranju ovog megasustava unutar našeg tijela ujedno objašnjava i način na koji su naše tijelo, um i duša međusobno povezani i kako komuniciraju.

Upravo integrativna aromaterapija, koja je i Zrinkino područje rada, jedna je od tzv. alternativnih metoda koja svjedoči postupnom otvaranju klasične medicine za holistički pristup u dijagnosticiranju oboljenja i utvrđivanju učinkovite terapije koja, osim uvriježenih protokola liječenja, prepoznaje i dobrobiti psihoterapijskog rada s pacijentima.

Božidar Kemić smatra da je informacijski aspekt kvantno-fizikalnih procesa važan kao i fiziološko-kemijsko-energetski aspekt jer je kvantna fizika pokazala povezanost energije i informacija u sustavu, što je objasnio pojmom kvantne spregnutosti. Time je istaknuo da su energetski i informacijski aspekti jednako bitni jer su međusobno komplementarni.

Također je naglasio kako je svijest dirigent u simfoniji života koja utječe na stanje usklađenosti i samousklađenosti ljudskog bića jer svijest nadilazi tjelesnu percepciju i moždanu aktivnost. Kako bi povezao svoju struku i esencijalna ulja, Božidar Kemić opisao je da se informacije kodiraju u molekularnom sustavu, a esencijalna su ulja nositelji toga koda. Zaključio je da su esencijalna ulja (molekule) u aromaterapiji vrlo moćan medij, kao što je glazba moćan medij u muzikoterapiji.

Katarina Romčević govorila je o vlastitom iskustvu studiranja integrativne aromaterapije i o tome što aromaterapija donosi ljudima u životu. Istaknula je važnost trenutka u kojem svjesnost nadilazi materiju, trenutak u kojem svjesno nadilazi nesvjesno. Odnosno, ulja i arhetipovi koji su bazirani na njima idu direktno u nesvjesno. Aromaterapijom ih prepoznajemo i integriramo u sebe i kada su nam ti arhetipovi potrebni, možemo im pristupiti.

arhetipovi
Zrinka Jezdić, foto: Dhar media

Zrinka Jezdić u svojem je opuštenom i poučnom tonu naglasila kako konstelacijski rad s uljima obuhvaća spoznavanje sebe, osvještavanje problema, ravnotežu, nove mogućnosti razvoja, novi temelj i novu perspektivu, što je opisala kroz pojmove nulte konstelacije i progresivne, evolucijske platforme. Nulta konstelacija u integrativnoj terapiji služi da bi čovjek osvijestio svoje potencijale. Pri tome je važno da put samoostvarenja leži na četiri ugla – uglu namjere, uglu djelovanja, uglu očekivanja i uglu motivacije/vjere. A na tom putu svakako mogu pomoći mediji – esencijalna ulja. Njih čak 22 autorica je predstavila na samom kraju knjige i tako pokazala na koji način služe kao vodič do samospoznaje i samoostvarenja.

Nakon Zrinkine zahvale svim suradnicima, uslijedila su pitanja i komentari publike čime je inspirativno i veselo druženje privedeno kraju.

Zrinka danas radi kao klinička i integrativna aromaterapeutkinja, savjetnica, mentorica i predavačica. Voditeljica je istraživanja i razvoja u AromaVita Institutu za aromaterapiju, kojeg je i osnivačica. Osim što predaje i na Zdravstvenom veleučilištu Zagreb, osnivačica je i glavna urednica prvog stručnog časopisa iz integrativne aromaterapije „Essentia“.

Knjigu „Arhetipovi esencijalnih ulja 2“ po cijeni od 260 kn možete kupiti na stranici Zrinke Jezdić.

Tags:

  • Show Comments (0)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.