Kako pokazati da ste motivirani za posao?

Kako pokazati da ste motivirani za posao?

Prave vještine i iskustvo definitivno su važni kako biste bili odabrani za neki posao, ali da biste se istinski istaknuli na današnjem konkurentnom tržištu rada i dobili posao koji želite, poslodavcima morate pokazati da ste motivirani i spremni za posao

Pripremila: Vedrana Prevendar
Foto: Envato elements

Vaša motivacija za posao vašem šefu može biti jednako važna kao i znanja i vještine koje posjedujete. To vrijedi i za menadžere ljudskih resursa. Oni će na razgovoru za posao htjeti znati što vas motivira na poslu i jeste li sposobni preuzeti inicijativu.

Naravno, vi ste uvjereni da imate sve što je potrebno za posao koji želite. Prave vještine i iskustvo definitivno su važni kako biste bili odabrani, ali da biste se istinski istaknuli na današnjem konkurentnom tržištu rada i dobili posao koji želite, poslodavcima morate pokazati da ste motivirani i spremni za posao.

Što je motivacija?

Motivacija je razlog zašto radimo stvari koje radimo ili volja s kojom nešto radimo. To je sila koja nas potiče da slijedimo svoje ciljeve. Naravno, poslodavci žele zaposliti ljude koji pokazuju da su motivirani za posao i koji imaju urođenu želju za posao koji rade.

Ako se izbor svodi na dva kandidata koji su pokazali potpuno isti skup vještina i iskustva, posao će vrlo vjerojatno pripasti kandidatu koji pokaže više strasti, interesa i predanosti toj ulozi.

Pri tome je važno naglasiti  dio rečenice koji kaže “kandidat koji pokaže”: nije dovoljno samo reći poslodavcu da ste motivirani – to im morate pokazati.
U nastavku slijedi nekoliko savjeta kako ćete im poslati pravu poruku.

Budite aktivni u strukovnim udrugama

Angažiranje drugih kako bi vam pomogli da se motivirate sjajna je ideja. Dobro bi bilo da se učlanite u strukovnu udrugu. Sudjelovanje na sastancima u aktivnostima udruge omogućuje vam umrežavanje s kolegama iz industrije, ali ono što daje uvjerljivost je preuzimanje aktivne uloge u tome.
To ne samo da može pokazati vašu predanost branši kojom se bavite, već i vlastitom profesionalnom razvoju.

Odradite domaću zadaću prije razgovora za posao

Već znate koliko je važna priprema za razgovor. Morate biti spremni odgovoriti na uobičajena pitanja. Ali da biste doista pokazali koliko ste motivirani, istražite svog potencijalnog poslodavca i u razgovoru pokažite što ste naučili.

Informiranje nije samo jedan od najboljih načina da se motivirate, već i pridonosi tome da ostavite dobar dojam na intervjuu. Dokažite sugovorniku da ste uradili domaću zadaću. Objasnite da ste istraživali konkurentske tvrtke i razložite po čemu se tvrtka s kojom  razgovarate izdvaja od ostalih.

Razgovarajte sa zaposlenicima potencijalnih poslodavaca

Iskreno zanimanje za neki posao ili tvrtku izvrstan je način da pokažete koliko ste motivirani. Bez obzira na to tražite li svoj prvi ili peti posao, odlazak na neobavezne razgovore sa zaposlenicima tvrtki u kojima biste željeli raditi efikasan je istraživački alat da provjerite potencijalne poslodavce. Također, takvi razgovori mogu vam pomoći da se motivirate i da upoznate druge profesionalce u svojoj branši i dobijete izravan uvid iznutra u posao, tvrtku i industriju u cjelini.

Koristan izvor informacija su i online recenzije tvrtki, ali izravan uvid koji vam mogu pružiti trenutni zaposlenici vrijedna je perspektiva. Osim toga, takvi razgovori mogu biti izvrstan način za povezivanje unutar tvrtke, što može biti iznimno korisno ako vas planiraju zaposliti u bliskoj budućnosti.
Izgradite svoje društvene mreže

Nije tajna da poslodavci gledaju račune kandidata za posao na društvenim mrežama. Ali nije dovoljno samo biti na društvenim mrežama, odnosno povremeno lajkati ili tvitati nešto. Morate ponuditi oštre, originalne poglede. Menadžere ljudskih resursa zanimat će kakvi su vaši odnosim s drugim ljudima i koje vas teme zanimaju.

Da biste koristili društvene mreže kao alate za traženje posla, trebali biste dijeliti svoje viđenje novosti iz industrije i komunicirati s liderima mrežnih rasprava i regruterima – izbjegavajući pritom teme koje mogu izazvati podjele, poput onih političkih. I odaberite za svoju profilnu sliku profesionalnu fotografiju lica.

Volontiranje

Ono što vas motivira na poslu, može vas motivirati i izvan posla. Tu dolazimo do volontiranja.

Bonus: Donirati dio svog vremena neprofitnoj organizaciji nije samo dobar osjećaj – to je također dobro za vašu karijeru. Poslodavci vole vidjeti da ste spremni na nova iskustva i da ste voljni posvetiti se nečemu što vam je značajno.

Volontersko iskustvo u životopisu može osnažiti vašu prijavu za posao. Ključ je, međutim, volontiranje za organizaciju čije su aktivnosti u skladu s vašim vrijednostima. Nemojte volontirati samo zato što mislite da ćete tako biti privlačniji poslodavcima.

Životopis i motivacijsko pismo

Kada se prijavljujete za posao, vaš životopis i motivacijsko pismo često su ono što vam otvara vrata za intervju. Dakle, kako ih koristiti da pokažete da ste visoko motivirani? U životopisu koristite aktivne glagole i stanja prilikom opisa svojih postignuća.

U popratnom pismu usredotočite se ne samo na svoju strast prema struci, već i na specifičan posao za koji aplicirate. Pokušajte objasniti zašto se upravo ta organizacija poklapa s vašim sustavom vrijednosti, a onda se ukratko osvrnite na to što vam znače temeljne vrijednosti tvrtke.

Izvor: Moj posao

Tags:

  • Show Comments (1)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.