Što nam strah od neuspjeha donosi u životu?

neuspjeh

“Tko radi, taj i griješi”, poznata je uzrečica. Pogreške činimo svi, no važno je kako im pristupamo i kako prihvaćamo strah od neuspjeha koji nas može “poljuljati”.

Pripremila: Moshe Engelberg, Inc.

Foto: Unsplash

Strah od neuspjeha vrlo je čest među liderima. I ne samo njima, već svima (nama) koji imamo neke ciljeve, želje i njima stremimo. Doći do neke stanice znači prijeći neki put. Na tom putu dolazimo do različitih stanica, a jedna od njih krije ono pitanje koje nas može malo izbaciti s kolosijeka: Što ako ne uspijem? Ako vas obuzmu briga i strah, ako mislite da nečemu niste dorasli, imajte na umu da vas takav stav može usporiti na tom putovanju.

Što ako ne uspijem?

Kada se ne kontrolira, strah od neuspjeha sprječava nas da ciljamo visoko, da budemo predani svojem poslu i cilju, da stvarno idemo za tim. Posljedice mogu biti velike – usporavanje poslovnih inovacija, ometanje organizacijskog rasta i ugrožavanje osobnog razvoja. Moshe Engelberg smatra da je zato dobro promisliti o sljedećem:

  • U kojim velikim stvarima se bojite neuspjeha?
  • Je li strah od neuspjeha tema vašeg života?
  • Kako se ponašate prema sebi kad se bojite neuspjeha?
5 načina da se nosite sa svojim strahom od neuspjeha (a da se ne branite!)

1. Recite sebi istinu. Prenesite riječima najveću stvar u kojoj se bojite da nećete uspjeti. Izgovarajte riječi naglas kada nitko drugi nije u blizini. Ponovite nekoliko puta. Primijetite svoju reakciju kada čujete vlastitu potvrdu onoga što je istina. Možda ćete samo osjetiti malo olakšanja.

2. Promišljanje s najcrnjim scenarijem. Imajući na umu tu veliku stvar u kojoj se bojite neuspjeha, zamislite što bi se zapravo moglo dogoditi ako doživite neuspjeh. Promislite, skicirajte si različite završne scenarije. Potom se zapitajte koliko su ti ishodi vjerojatni i kakvi biste vi bili kao rezultat.

3. Vježbajte kako odgovarate. Primijetite što osjećate i činite kada:

  • a) podlegnete strahu
  • b) progurate se kroz strah
  • c) oslobodite se straha.

Upoznavanje i vježbanje različitih odgovora olakšat će vam svjestan odabir.

4. Pronađite trenutak prije nego što reagirate. Kad god primijetite strah od neuspjeha, duboko udahnite. Ovo je prostor u kojem možete odabrati svoj odgovor, uključujući i priču koju ćete sami ispričati.

5. Odmorite se. Prestanite si pričati priče koje poistovjećuju strah od neuspjeha sa smanjenom samopouzdanjem. Podsjetite se da je sve što možete učiniti najbolje što možete, bez obzira na to jeste li uspjeli ili ne uspijete.

Svi lideri, bez obzira na to koliko su iskusni, ponekad se boje neuspjeha. Ono što je važno je kako ćete odgovoriti na strah. Upotrijebite spomenute savjete da poboljšate svoje načine i da vas strahovi ne svladaju. Sve je to dio autentičnog pokazivanja, ranjivosti i korištenja vaših snaga.

Tags:

 • Show Comments (0)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.