Odgovorna organizacijska kultura dovodi do povećane produktivnosti

organizacijska kultura

Bez obzira vodite li start up u ranoj fazi ili brzorastuću tvrtku, organizacijska kultura je neophodna. I može odrediti hoće li vaš posao uspjeti ili propasti.

Piše: John Rampton za Entrepreneur

Foto: Unsplash 

John Rampton smatra da se organizacijska kultura sastoji od stvarnog radnog okruženja za vaš tim i standarda kojih se svi pridržavaju. Također, ona diktira kako kolege komuniciraju, kako komuniciraju vrijednosti i uvjerenja.

Razgovora o organizacijskoj kulturi nikada dosta. Premda možda mislite da ste je u potpunosti upili, “uhvatili” ključne stavke, možda vam naleti inspiracija kad čitate iznova o njoj, možda vam neka rečenica zapne za oko i potakne na promišljanje i nove korake. Zato, nastavite s čitanjem =)

Jedno istraživanje pokazalo je da 86 % zaposlenika vjeruje da kultura njihove tvrtke utječe na njihovu produktivnost. Nije ni čudo da je Arianna Huffington organizacijsku kulturu opisala kao “imunološki sustav tvrtke”. “U konačnici”, kaže ona, “vaše zdravlje ovisi o vašem imunološkom sustavu”. Evo četiri načina na koja zdrava organizacijska kultura podiže moral i produktivnost.

Čini zaposlenike sretnima

Studija koju su proveli ekonomisti na Sveučilištu Warwick pokazala je da je sreća dovela do 12 % povećanja produktivnosti, dok su nesretni radnici bili 10 % manje produktivni. Istraživački tim ističe: “Ustanovili smo da ljudska sreća ima velike i pozitivne uzročne učinke na produktivnost. Čini se da pozitivne emocije osnažuju ljudska bića.”

Ako imate zaposlenike koji se boje doći na posao i provode više vremena gledajući na sat nego radeći, što mislite, koliko su produktivni? Štoviše, sretniji zaposlenici imaju tendenciju bolje surađivati s drugima, rješavati probleme umjesto da se žale na njih i čine manje pogrešaka. Također imaju više energije i motivacije, što im pomaže da brže uče i donose bolje odluke.

organizacijska kulturaPromiče suradnju i čvršće odnose

Zdrava i pozitivna organizacijska kultura potiče vaše suigrače da se upoznaju. To prijateljsko brbljanje na kraju dovodi ljude da se osjećaju dovoljno ugodno da podijele savjete, mišljenja i ideje.

Kada se nazire veliki projekt, članovi vašeg tima moći će surađivati brže i učinkovitije jer znaju kako komunicirati. Što je još važnije, to dovodi do vašeg team building prijateljstava – za koje je utvrđeno da povećavaju produktivnost i angažman.

Potiče kreativnost

Recimo da vam zaposlenik ili kolega dođe s prijedlogom. Ako odmah odbacite ideju, mislite li da će doći k vama sljedeći put? Zdrava organizacijska kultura potiče ljude na kreativnost kroz sesije razmišljanja i nove odgovornosti. To im ne samo da daje priliku da budu saslušani već im pomaže i u potrazi za jedinstvenim načinima rješavanja problema.

Utječe na individualna razmišljanja

Organizacijska kultura također utječe na to kako svaki član tima gleda na vlastiti učinak. Stoga ne bi trebalo biti iznenađenje da zdrave kulture potiču više članova tima s visokim učinkom. Aaron Schmookler, voditeljski trener i suosnivač TheYesWorks, organizacije za obuku i izgradnju tima, naziva to pozitivnim pritiskom vršnjaka.

“Zašto budući olimpijci treniraju s drugim budućim olimpijcima?”, on pita i nastavlja da oni “djelomično žele da im se pogon visokih performansi prelije ako ga nemaju onoliko koliko žele”. Prema Schmookleru, čak i kada netko već ima način razmišljanja visokih performansi, htjet će ga zadržati i produbiti kako bi mogao nastaviti gurati naprijed. Biti okružen drugima koji streme nečemu velikom čini težak posao lakim.

Tags:

  • Show Comments (2)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.