Lykke – priča o nakitu s dozom sreće

Darija Lykke

„Naš mali tim kreativaca dijeli istu viziju i entuzijazam u stvaranju ne samo Lykke kreacija nego i cijele priče o sreći. Oni su naša najveća vrijednost, oni daju dušu ovom brendu“, ističe vlasnica Darija Petrić

Razgovarala: Lina Malek

Foto: Lykke 

Lykke na danskom znači sreća. A imati svoju tvrtku kojom prenosite vlastitu strast i energiju na svoje klijente, zaista jest sreća. Još kad vam poslovna ideja dođe iz čiste ljubavi prema stvaranju i iz ljubavi između dvoje ljudi, čvrsti su temelji neupitni.

Darija Petrić i Krešimir Petrić osnivači su tvrtke Lykke, koja je poznata po nakitu s dozom sreće. Jer to su Darija i Krešimir željeli – svojim kupcima dati priliku pokloniti nakit koji se nosi, ali i osjeća. Naime, Lykke u svojem asortimanu ima medaljone, setove, mirise, srebrni nakit. No, Lykke je svojom pričom poimanje nakita podignuo na višu razinu – nakit nije samo modni dodatak već donosi nešto više, s mirisom budi osjetila, a iza dizajna se skriva priča svakog medaljona. Na taj način kupac poklanja uspomenu koja prvenstveno nosi emocionalnu vrijednost. Mirisni medaljoni, koji evociraju uspomene i bude u nama najdublje osjećaje, mogu biti i personalizirani, što ih čini idealnom poklonom za vaše najbliže.

Zamislite samo – vi u hladnoj Norveškoj, a oko vrata imate miris koji vas u trenutku vodi do ljeta na Jadranu, a pogledom na medaljon odmah ste na Pagu jer je medaljon u motivu paške čipke. Može li bolje?

Lykke je i fizički proširio svoje poslovanje i otvorio predivan bajkoviti gift shop na adresi Petrinjska 28 u Zagrebu. Prostor je to čija će vas toplina i miris očarati već na prvi dojam. Stalnim ulaganjem i stjecanjem iskustva rasli su iz godine u godinu pa zato ne čudi što se Darija samostalno upustila i u savjetodavne vode – tako danas u okviru druge tvrtke, Blossom Idea, nudi usluge savjetovanja o brendiranju za male brendove. Upravo nam je to bio povod da porazgovaramo s Darijom i da saznamo kako jedna ljubav može dovesti do druge i kakvu ulogu u tom putovanju ima organizacijska kultura njihove tvrtke.

Svoju ste priču započeli 2018. godine. Koliko vam je trebalo da se otisnete u ove vode? Objasnite nam malo u tom kontekstu svoju uzrečicu „Sreća je ono što se dogodi kad priprema susretne priliku“. Otkud uopće ideja za nakit koji je spojen s mirisom?

Ideja za Lykke nakit se razvila 2018. godine kroz jedan projekt u kojem smo se suprug i ja upoznali sa svim blagodatima eteričnih ulja i mirisa i, potaknuti time, posvetili se istraživanju osjetila mirisa. Upravo je to bio prvi korak koji nas je naposljetku doveo do spoznaje o mirisnom nakitu. Vrlo je zanimljiva činjenica da su se mirisni privjesci nosili čak prije nekoliko stoljeća i da ih možete vidjeti na portretima dama iz 16. st. Uzrečica „Sreća je ono što se dogodi kad priprema susretne priliku“ zapravo se odnosi na naš put kojim je tekao razvoj cijele Lykke priče.

Uvijek volim reći da nas je ipak poslužila sreća kada je riječ o suradnicima i divnim ljudima koji su se našli na našem putu kada smo kretali u izgradnju brenda. Pomogli su nam izgraditi čvrste temelje i sudjelovali s nama u cijeloj čaroliji stvaranja brenda od samog početka.

Što ističe Lykke spram sličnih i drugih tvrtki? Što, uz inovativnost i kreativnost, čini Lykke Lykkeom? =) 

Lykke najviše od svega čine ljudi odnosno naš mali krug kreativaca, oni su naša najveća vrijednost i oni daju dušu ovom brendu. Iako smo svi jako različiti, od pogleda na modu do stila i estetike, imamo nešto zajedničko, a to su temeljne vrijednosti koje njegujemo, svima nam je jako bitno zajedništvo, dobra radna atmosfera i kvalitetni odnosi. Vjerujem da se to osjeti i da prenosimo tu energiju na naše kupce i poslovne partnere.

Koji vam je dio vašeg posla najzanimljiviji, koji najviše volite, a što vam oduzima najviše vremena?

Od malih nogu sam voljela pisati dnevnike, osmišljavati igrokaze, pisati sastavke za zadaćnice i izmišljati nove bajke. Tako da najzanimljiviji dio mog posla uključuje upravo to. Najviše uživam u kreiranju novih kolekcija uz koje osmišljavam posebne priče, nijedan komad nakita nije nastao slučajno, svaki iza sebe ima svoju priču. Za svoju dušu pišem newslettere, a uskoro pokrećem i blog. S najviše lakoće zapravo radim sve ono što je vezano uz pisanje i kreiranje sadržaja, a najviše vremena mi odlazi na edukacije, financije, tablice i operativni dio posla.

Kakve su povratne informacije od vaših klijenata?

Ako bi se vratila na početak priče o sreći, onda bih rekla da nas i u ovome prati sreća. Točno određen profil kupaca kupuje naš nakit i često nam se vraćaju ponovno. Tako da se zna dogoditi da u istoj obitelji nekoliko generacija ima svoj Lykke medaljon, od bake, majke pa sve do kćerke i unuke. Često dobijemo poruke da je nakit još ljepši uživo nego na slikama i to nam je najveći kompliment.

Iz medijskih članaka o Lykkeu čitatelji i klijenti mogu zaista puno toga saznati o brendu, dosadašnjim uspjesima, projektima, asortimanu. No, ono što je nama u fokusu jest kako vaša tvrtka „diše“, tko je to, odnosno što je to bez čega Lykke ne može? Koje su temeljne vrijednosti vaše tvrtke?

Naša najveća vrijednost je naš mali tim kreativaca koji dijele istu viziju i entuzijazam u stvaranju ne samo Lykke kreacija nego i cijele priče o sreći. Od vrijednosti koje njegujemo u tvrtki, istaknula bih prije svega međusobno poštovanje, timski rad, odgovornost, profesionalnost i personalizirani pristup svakom pojedinom kupcu.

Što vama, kao pokretačici i osnivačici Lykkea, znači imati svoj tim, „mali krug“?

Iako volim individualni rad, društveni dio mene uživa u timskom radu. Imati svoj tim od povjerenja znači samo jedno, a to je dodatnu snagu.

To znači da smo jedni drugima potpora te ponekad, kada jedan od nas malo uspori ili ga nešto koči, tu je tim koji mu daje podršku i omogućava da se poslovni kotačić i dalje kreće, a to je ono najvažnije. Jako sam ponosna na tim koji smo okupili i izuzetno zahvalna što su i oni odabrali nas.

Je li i kako energija nakita prisutna i u radu vašeg malog kruga kreativaca?

Energija našeg tima utkana je u svaki komad nakita, isto kao što je i energija nakita prisutna u radu, to ne ide jedno bez drugoga. Naši kupci često kažu da Lykke medaljoni imaju neku posebnu energiju, neki od njih su čak naše medaljone nosili kao „srećonoše“ u bitnim životnim situacijama, na porodima, razgovorima za posao, vjenčanjima i sličnim važnim životnim događajima. Rekla bih da se oko Lykke medaljona stvorila pozitivna asocijacija jer se osjeti da je cijela priča bazirana na ljubavi.

Ljubav je utkana u svaku poru našeg posla i želimo da ta zaigranost ostane zauvijek, to je ono što nas izdvaja i mislimo da se ta emocija prenosi i na rad našeg kruga kreativaca.

Da bi postao član Lykke tima, kojim karakteristikama pojedinac treba raspolagati? I jednom kada postane Lykkeovac, što za članove tima to znači?

Od starta smo postavili dosta visoke standarde u biranju članova tima. Budući da je naš posao jako osjetljiv jer pružamo personaliziranu uslugu, takav pristup njegujemo prema svakom kupcu. Iz tog razloga svi naši zaposlenici, prije nego što postanu dio tima, prođu detaljne razgovore sa stručnjakom iz HR-a. Kroz nekoliko selekcijskih krugova donosimo procjenu ima li osoba, osim potrebnih poslovnih znanja, osjećaj za timski rad, procjenjujemo razinu strpljenja, ljubaznosti i srdačnosti u odnosu s drugima.

Jednom kada postaneš Lykkeovac to znači da imaš punu podršku cijelog tima, i to ne samo u poslu već i privatno. Vjerujem da sretan čovjek sreću stvara pa nam je zato bitno da naši članovi tima budu zadovoljni na svim razinama koliko je to moguće.

Kako je na vašu tvrtku i tim utjecala pandemija bolesti COVID-19?

Sva sreća tada još nismo imali dućan pa se sve baziralo na online prodaji koja je u tom razdoblju bila u porastu. Suprug i ja smo sav posao tada preuzeli na sebe i tek smo krajem 2020. godine, zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima, proširili svoj tim.

Kad biste trebali opisati vašu organizacijsku kulturu, koje biste riječi izabrali? U čemu se ona ogleda? Gdje je sve vidljiva i prisutna?

Organizacijska kultura u našoj tvrtki se ogleda u zadovoljstvu naših zaposlenika, jačanju timskog rada i sudjelovanju zaposlenika u odlučivanju. Svake godine provodimo internu procjenu zadovoljstva zaposlenika, imamo jasno utvrđen sustav nagrađivanja i motivacije. Timski rad jačamo kroz obilježavanje bitnih događaja i zajednička druženja i pružamo zaposlenicima mogućnost sudjelovanja u odlučivanju.

Osim što sa suprugom gradi Lykke, Darija je otvorila i vlastiti obrt za savjetovanje, potaknuta upravo upitima poslovnih partnera i poznanika koji su trebali poslovne i marketinške savjete.

Kako ste od priče o nakitu došli do toga da se bavite savjetovanjem o brendiranju za male brendove? Što vas je potaklo na taj put?

Poveznica između Lykke brenda i Blossom Ideje, mog obrta za savjetovanje, je snažna. Oba brenda krasi isti lotus cvijet koji simbolično povezuje sve ono čime se bavim. Otvaranje obrta za savjetovanje došlo mi je kao logičan slijed događaja. Iako imam više od 10 godina iskustva u proizvodnji, prodaji i marketingu, iskustvo izgradnje vlastitog brenda od nule me je posebno oblikovalo u poslovnom smislu. U zadnje 4 godine sam tako sve češće dobivala upite od poslovnih partnera i poznanika koji su trebali poslovne i marketinške savjete i to me je potaknulo da se upustim u savjetodavne vode.

Željela sam pružiti priliku svima da saznaju iz prve ruke kako pokrenuti i staviti na noge svoj brend bez ogromnih ulaganja u marketing i pomoći malim brendovima da implementiraju naš „know how“ u svoj biznis i pronađu svoje mjesto pod suncem. Nema ništa ljepše od spoznaje da pomažeš nekome da ostvari svoj san.

Što, u okviru savjetovanja, klijenti od vas mogu očekivati?

Blossom Idea je boutique agencija za promidžbu koja kroz vrlo personalizirani pristup klijentu obuhvaća kreiranje inovativnih ideja te vođenje klijenta kroz cijeli proces launcha proizvoda ili usluga koje nudi. Ideja je da metodologiju o kreiranju brendova učinim pristupačnom vlasnicima malih brendova, koji si možda trenutno ne mogu priuštiti velike marketinške agencije. Vlasnici malih brendova na konzultacijama mogu naučiti kako s lakoćom postići velike rezultate jer ono što ih učim bazira se na igri s pričom, bojama, fotografijama, komunikacijom. Tako zajedno s klijentom kreiram potpuno jedinstvenu priču brenda koju plasiramo kroz određene kanale i gradimo jedinstven identitet brenda na tržištu. U opis posla Blossom Ideje ulazi i povezivanje klijenta sa stručnjacima iz raznih branši i posredništvo u komunikaciji s njima kako bi klijent u što kraćem roku došao do rješenja i skratio si put ka cilju.

LykkeKakve planove imate za 2023.?

U Lykkeu ove godine planiramo podignuti cijelu priču na jednu novu razinu koja uključuje automatiziranje svih procesa unutar organizacije, širenje Lykke nakita na inozemno tržište, ali i plasiranje novih kolekcija kakve se do sada nisu mogle vidjeti u našoj ponudi. Što se tiče Blossom Ideje, s obzirom na to da klijente primam isključivo na preporuku, plan mi je nastaviti pomagati odabranim malim brendovima da dođu do svojih ciljeva i ostvare željene rezultate.

Da se vratite godinama unatrag, biste li odabrali isti put? Zašto?

Da vratim vrijeme unatrag, ne bi ništa mijenjala. Dapače, jako sam zahvalna na svakoj situaciji koja me dovela do ovoga gdje se nalazim danas. Prije nego što sam pokrenula Lykke, radila sam skoro 12 godina u jednoj velikoj korporaciji i tamo stekla vrijedna znanja koja su mi pomogla da točno definiram čime se želim baviti i u čemu leže moje najveće snage. Iako sam uvijek bila jako posvećena poslu i karijeri, u jednom sam se trenutku zapitala koja je moja viša svrha. Oduvijek sam bila literarno nadarena i sreću pronalazila u svemu što mi je davalo mogućnost da se kreativno izrazim. No, tada još nisam znala na koji način to sve spojiti u svoj posao iz snova.

Uz puno rada na sebi i na jednom dugačkom putu otkrivanja sebe i svojih snaga iskristalizirao se posao o kojem sam sanjala i kroz koji sam uspjela prožeti sve što znam i volim raditi.

Tags:

  • Show Comments (0)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.