Konzum: svaka kriza je prilika

Konzum: svaka kriza je prilika

Iza nas je jedno teško razdoblje, COVID-19 je testirao sve naše vještine, strpljenje i mogućnosti. I dok su neki spašavali sebe, svoje bližnje i planetu Zemlju ostajući u svoja četiri zida, nekima je dodijeljena glavna uloga upravo u opskrbljivanju građana najbitnijim – hranom.

Konzum je i u novonastalim okolnostima uspješno pokazao kolika je snaga njegovog brenda, koja se temelji na dugogodišnjoj tradiciji, različitim znanjima i iskustvima te sposobnosti prilagodbe na različite situacije.

Pripremila: Josipa Celinić

Foto: Konzum

Iza nas je jedno teško razdoblje, COVID-19 je testirao sve naše vještine, strpljenje i mogućnosti. I dok su neki spašavali sebe, svoje bližnje i planetu Zemlju ostajući u svoja četiri zida, nekima je dodijeljena glavna uloga upravo u opskrbljivanju građana najbitnijim – hranom.

”Budući da smo pomno pratili razvoj epidemije te smo tako na temelju iskustava u ostalim europskim zemljama, osobito Italiji, mogli predvidjeti razvoj situacije u našoj zemlji, ključne strateške poteze povukli smo i prije nego što je virus stigao u Hrvatsku. Osnovali smo operativni tim za krizna stanja te smo pripremili procedure i upute o postupanju u slučaju različitih mogućih scenarija vezanih za koronavirus za zaposlenike u upravnoj zgradi, skladištima i prodavaonicama. Na taj smo način osigurali preduvjete za kvalitetan i siguran nastavak svih naših poslovnih procesa, a potom smo pratili situaciju i uvodili dodatne potrebne mjere i procedure.”, ističu iz Konzuma.

Dodali su i kako su zaposlenici uložili nevjerojatne napore i puno truda kako bi kupci na policama Konzuma mogli pronaći sve što su smatrali potrebnim i cijeli je tim ponosan upravo na činjenicu da su i u najzahtjevnijim trenucima uspjeli osigurati stalan i siguran lanac opskrbe.

Konzum: svaka kriza je prilika

Komunikacija sa djelatnicima

U tim ne tako davnim teškim trenucima nikomu nije bilo lako, no svakako je jedan od najvećih pritisaka bio na zaposlenicima u prodavaonicama koji su podnijeli jedan veliki teret u cilju da osiguraju što normalniji rad trgovina.

”Svi smo vjerovali da zajedno možemo prebroditi krizu, stavljajući pritom sigurnost i dobrobit zaposlenika i kupaca na prvo mjesto. Sve promjene koje smo uveli u rad prodavaonica radi zaštite kupaca i zaposlenika, poput redovite dezinfekcije, postavljanja oznaka za održavanje razmaka, ugradnje prozirnih pregrada na blagajnama, drugačijeg pakiranja i postupanja s pojedinim namirnicama te drugih, danas su dio naše nove normalne svakodnevice.”, naglašavaju iz Konzuma.

Baš svakom poslodavcu ključno je bilo komunicirati sa svojim zaposlenicima, redovito obavještavati o promjenama u poslovanju i novim procedurama te objasniti zbog čega su promjene nužne. Iz Konzuma su posebno izdvojili kako je svaki zaposlenik Konzuma dao doprinos u ostvarivanju kontinuiteta poslovanja pa su tako u trenucima najvećeg opterećenja trgovina zaposlenicima u punjenju polica pomagali i članovi Uprave i menadžmenta kompanije nakon svog radnog vremena i u noćnim smjenama.

Najveći izazov?

”Velik je izazov bio postavljen pred nas u trenutku kad je došlo do velikog povećanja broja naših online kupaca. Takav nas razvoj događaja nije iznenadio, s obzirom na činjenicu da je Konzum jedini trgovački lanac u Hrvatskoj s vlastitom internetskom prodavaonicom te promjenu navika kupaca koji su se u novonastalim okolnostima umjesto odlaska u trgovinu odlučili na internetsku kupovinu.”, rekli su iz Konzuma.

Svi smo vjerovali da zajedno možemo prebroditi krizu, stavljajući pritom sigurnost i dobrobit zaposlenika i kupaca na prvo mjesto.

U kratkom vremenu bilo je potrebno napraviti brojne operativne i tehničke promjene kako bi se zadovoljile potrebe online kupaca, jer kako nam otkrivaju, osim povećanja njihovog broja, povećao se i broj proizvoda u narudžbama, a istovremeno se produžilo vrijeme potrebno za obradu narudžbi radi provedbe dodatnih zaštitnih mjera, što je očekivano dovelo do većeg opterećenja sustava te potrebe za pronalaženjem novih rješenja.

”Nakon što smo implementirali nadogradnje sustava, aktivirali sve dostupne kapacitete, preusmjerili zaposlenike na poslove slaganja i dostave narudžbi te zaposlili još kolega, krenuli smo s razvojem usluge Pokupi.” Na taj je način Konzum omogućio još većem broju kupaca da kupnju obave online.

Konzum: svaka kriza je prilikaOdraz na poslovanje

Neovisno o situaciji kojoj smo izloženi fizički odmak je mnogima bio nemoguć, a prilagodba na novonastale uvijete poslovanja obvezna. Kako se to sve odrazilo na poslovanje, otkrivaju iz Konzuma: ”Novonastali uvjeti poslovanja uvelike prate novonastale uvjete svakodnevnog ponašanja te svi zajedno moramo shvatiti kako ćemo sigurno neko vrijeme morati živjeti i raditi po nekim novim pravilima kako bismo jedni druge zaštitili. Koliko god nam nedostajao fizički kontakt i bliskost, moramo biti strpljivi i razumni kako bi nam život ponovno što više nalikovao onom prije epidemije”.

Promjene u poslovanju koje je zahtijevao COVID-19 pridonijele su nekim promjenama vođenja i rada koje trgovci namjeravaju provoditi i nakon što se situacija u potpunosti stabilizira.

”Kad je riječ o radu u prodavaonicama, nastavit ćemo i s nekim novim procedurama koje smo počeli primjenjivati i koje su se pokazale učinkovitima, poput povremenih online sastanaka i virtualnih prezentacija. Epidemija Covida-19 potaknula nas je na značajna unapređenja u našoj internetskoj trgovini i svakako ćemo nastaviti s daljnjim razvojem te usluge po kojoj smo prepoznatljivi na tržištu i za koju interes neprestano raste.”, potvrdili su iz Konzuma.

Briga za zajednicu

Društveno odgovorno poslovanje Konzum smatra jednim od temelja njihova poslovanja, dijelom identiteta, ključnom odrednicom korporativne kulture te načinom na koji pomažu zajednicama u kojima djeluju. ”U trenucima kad se cijeli svijet suočava s globalnom krizom kakvu većina od nas nikad prije nije imala prilike doživjeti, nastavili smo sa svojim aktivnostima i donacijama kojima kontinuirano pomažemo najosjetljivijim skupinama u društvu. Među prvim smo kompanijama koje su uručile donaciju Hrvatskom Crvenom križu za pomoć u borbi protiv širenja koronavirusa u iznosu od 100.000 kuna.”, rekli su iz Konzuma.

Konzum je nastojao olakšati rad i zdravstvenim djelatnicima u različitim zdravstvenim ustanovama te okupljenima u Hrvatskoj udruzi medicinskih sestara kroz brojne donacije različitih prehrambenih namirnica poput te higijenskih potrepština. Pomagali su i u nabavci i dostavi više od pola milijuna jednokratnih zaštitnih maski u vrijednosti od gotovo dva milijuna kuna koje je Fortenova grupa donirala Ravnateljstvu civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

Kriza kao prilika

Ne kaže se uzalud da je svaka kriza prilika, a u Konzumu su cjelokupnu situaciju iskoristili kako bi sagledali i analizirali konkurentske prednosti i mogućnosti daljnjih unapređenja.

”Kupac, njegove želje i potrebe i dalje su u fokusu našeg poslovanja te misija Konzuma i dalje ostaje ostvariti zadovoljstvo svakog kupca pružanjem najbolje vrijednosti za novac kroz pomno izabran asortiman kvalitetnih proizvoda s naglaskom na inovativno, svježe i domaće.”, istaknuli su.

Neke od prepoznatljivih odrednica poslovanja, poput davanja prednosti suradnji s domaćim dobavljačima, u ovim su se okolnostima pokazale i kao dodatni zamah za uspješno održavanje kontinuiteta opskrbnog lanca. Konzum danas surađuje s preko 4.000 domaćih poljoprivrednika i OPG-ovaca i neprestano je otvoren za suradnju s novim partnerima.

Tags:

  • Show Comments (1)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.