CROATA – lokalna baština kao globalni trend

Piše: Petra Sedlanić
Foto: Croata

U gotovo bilo kojem dijelu svijeta, poslovni ili svečani styling za muškarce gotovo je nezamisliv bez kravate. Ako joj dozvolite, ona je razlika između crnog odijela i crnog odijela, detalj koji ističe individualnu osobnost.

A CROATA? Nije to bilo koja kravata. Ona priča posebnu priču, onu o uvažavanju individualnosti i o vrijednosti lokalne baštine – i to u svakom pojedinom predmetu koji nastane u CROATA radionici. Kao sve dobre priče, i ova je počela žaruljicom iznad glave. Nezadovoljstvo zbog unifikacije pojedinaca pretvorilo se u želju za vraćanjem osjećaja i duha kravati uz isticanje njenog porijekla. Želja je prerasla u dobru ideju, a ideja u realizaciju i 1990. godine partneri Marijan Bušić i Zlatko Penavić osnovali su tvrtku Potomac. Kako bi kravata od dosadne i neinventivne postala ona s pričom i duhom, odlučili su svijetu prikazati svoju viziju mode i predstaviti kravate i rupce kao obilježje identiteta – i individualnog i hrvatskog.

Tradicija i dizajn
Priča je zainteresirala hrvatsku i stranu publiku 1992. godine nakon otvorenja prvog salona CROATA na zagrebačkom Kaptolu, kad su relevantni svjetski mediji prenijeli priču o kravati i njenom porijeklu, a cijela se proizvodnja nastavila razvijati u i dalje originalnom stilu.

Danas je na čelu tvrtke Franjo Bušić, sin Marijana Bušića, a u ponudi više nisu samo kravate, već se asortiman proširio i na žensku publiku. Rupci i šalovi, košulje, prsluci, modni dodaci od kože, svile i metala te nakit – sve se proizvodi u Hrvatskoj, a svaki je proizvod spoj tradicije i dizajna, odnosno očuvanja baštine i inovativnosti. Taj je spoj CROATU učinio najpoznatijom hrvatskom modnom markom koja proizvodi predmete u malim serijama, a svaki proizvod uključuje ručnu doradu.

CROATA MUSEUM CONCEPT STORE

Muzej u izlogu – kreativnost i inovacija
Jeste li kad otišli u muzej u shopping? CROATA je u suradnji s neprofitnom ustanovom Academia Cravatica osmislila CROATA Museum Concept Store, odnosno jedinstveni koncept Muzej u izlogu. To nije samo muzej, to nije samo dućan, a kamoli suvenirnica, iako su CROATA proizvodi čest odabir turista koji se kući žele vratiti s posebnom uspomenom. O čemu se onda radi? Ponovno, najbitnija je priča, a sada se radi o povijesnim osobama reprezentativnim za gradove u kojima se nalazi ovaj originalan koncept – Split, Rijeku i Dubrovnik. Zamislite da turistički posjetite Dubrovnik i zajedno s novim informacijama o povijesti mjesta, iz salona CROATA izađete s replikom kravate kakvu je nosio dubrovački barokni pjesnik Ivan Gundulić. Vi kao kupac istovremeno uživate u odabiru proizvoda, kao i u zanimljivim pričama o kravati koje su prezentirane kao muzejska izložba. Istovremeno ste dio prošlosti i sadašnjosti. Informirajući se o razvoju kravate, vraćate se u doba kada su djevojke darivale mladićima rubac, prije nego što su otišli u rat, kao znak vjernosti i ljubavi. Upoznajete se s interesantnim povijesnim ličnostima, ali i s modernim stilom.

Životi iza izložaka

Ovim se jedinstvenim konceptom otkriva priča o životu osobe iza izloženih predmeta, točnije kravata i okovratnih rubaca. Odabrane povijesne ličnosti vezane za trend Split, Rijeku ili Dubrovnik i njihovo šire područje, povezane su i s drugim osobama i događajima, a kravata je zajednički motiv.

Prvi Museum Concept Shop otvoren je u Splitu gdje se posjetitelji mogu upoznati s pričom o kravati cara Dioklecijana, vojvode Prvana ili pak arhitekta Kamila Tončića. U drugom takvom salonu, u Rijeci, predstavljeni su poduzetnik, graditelj i kulturni mecena Ljudevit Adamić i skladatelj Ivan pl. Zajc. Osim kombinacije teksta i slike kojima se predstavljaju povijesne osobe, važna su i odlivena poprsja, kiparski rad Petra Ujevića na kojem su izložene replike kravata. U dubrovačkom salonu CROATA,
osim priče o kravati Ivana Gundulića, možete saznati i onu Vlahe Bukovca i Frane Supila. Važno je spomenuti ulogu koju ima zrcalo u ovom specifičnom obliku trgovine. Funkcionalno odjeljuje hrvatski od engleskog teksta te povezuje povijesnu ličnost i repliku njegove kravate. No, ključna uloga nije ona oblikovanja izložbenog prostora, nego se odnosi na uključivanje posjetitelja i isticanje njegove osobnosti i ljepote.

Zagrebimo do dobrih priča

A sad iskreno; da strancu predstavljate Hrvatsku, što biste istaknuli? More, brojne otoke, gorje, bregove i ravnice, a onda i finu hranu i piće tih krajeva. To jesu bitne odrednice prikaza Hrvatske, no hrvatska kultura i lokalna baština puno je više. Čeka na nas da zagrebemo ispod površine.

CROATA je zagrebla još 1992. godine i pokazala predanost baštini, kao i inovativnosti. Taj je brend prisutan na svim razinama; zrcalom u Museum Concept Shopu i limitiranim edicijama kravata u mnoštvu uzoraka posvećuje se kupcu kao diferenciranom pojedincu kojem omogućuje jedinstveno šoping iskustvo, a promičući vrijednosti hrvatske baštine kreiranjem novih atraktivnih projekata zapravo stvara globalne trendove. Očito je da Hrvatska ima puno više priča od onih o prekrasnoj prirodi. Pričajmo ih!

Tags:

  • Show Comments (0)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ads