Što uspješni rade drugačije?

Što uspješni rade drugačije

Forbes prenosi da tvrtke usmjerene na potrošača, njegovo cjelokupno iskustvo s brendom i njegove potrebe, uživaju 5.7 puta više profita. Ne samo da posluju drugačije, one razmišljaju drugačije. Što se krije u pozadini strategija brendova usmjerenih na konzumente i zašto mnogi promaše upravo u tome?

Piše: Stella Ćaleta
Foto: Unsplash

Ono čemu svi biznisi teže, imali to eksplicitno definirano ili ne, jest zadovoljiti potrebe Njegovog Veličanstva, alfe i omege – potrošača. Problem, osim što nemamo čitač uma, jest što potrošač nerijetko ne zna zašto želi to što plaća. Forbes prenosi da tvrtke usmjerene na potrošača, njegovo cjelokupno iskustvo s brendom i njegove potrebe, uživaju 5.7 puta više profita. Ne samo da posluju drugačije, one razmišljaju drugačije. Što se krije u pozadini strategija brendova usmjerenih na konzumente i zašto mnogi promaše upravo u tome?

Zašto želimo to što želimo?

Stvar je u tome što su procesi zadovoljavanja potreba toliko ukorijenjeni u nas da o njima ne moramo razmišljati svjesno. Kupujući laptop ne razmišljamo o tome kako ćemo njime zadovoljiti svoju potrebu za povezivanjem s drugima. Plaćajući kruh u pekari neće nam proći kroz glavu kako smo za danas pokrili svoju potrebu za preživljavanjem. Bez obzira na to, zadovoljavanje potreba sastavan je dio svih naših kupovnih odluka.

Što uspješni rade drugačije

Što vaša usluga ili proizvod čini za kupca, osim njegove primarne funkcije? S luksuznim, tradicionalnim brendovima kupac se identificira. Mlađi, digitalni brendovi mu pojednostavljuju život. Priča ipak nije crno-bijela pa i tu dolazi do preklapanja. Razmišljajte o misiji vašeg brenda i načinu na koji se ona uklapa u život vaših potrošača i bit ćete na pravom tragu.

Brend = iskustvo

Uspješni brendovi prebacili su fokus s prodaje na stvaranje cjelokupnog iskustva za kupca. Tradicionalno, brendovi ulažu u marketing kako bi diferencirali svoj brend na tržištu, s ciljem stvaranja prepoznatljivosti u umu potrošača koja će dovesti do kupnje. Nove strategije usmjerene na iskustvo donijele su ulaganje u komunikaciju s potrošačima i kreiranje sadržaja koji će mu biti koristan.

Uspješni brendovi fokusirani su u iskustvo potrošača tijekom i nakon kupnje – od pakiranja, dostave, do načina na koji kupci dijele informacije o brendu s drugima. Uspješan odgovor na potrebe potrošača u svim fazama korisničkog iskustva odredit će uspjeh povezivanja s njim.

U trenucima kada je potrošač emocionalno investiran u ishod interakcije s brendom javlja se prilika da izgradite značajnu vezu s njim. Brendovi koji razmišljaju u smjeru zadovoljavanja potreba kroz kreiranje iskustava mogu se pohvaliti vjernim potrošačima koji s vremenom postaju njihovi najbolji zagovornici.

Tags:

  • Show Comments (4)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ads