Kako komunicirati na društvenim mrežama?

Kako komunicirati na društvenim mrežama?

Postoje li pravila komuniciranja na društvenim mrežama za koje je uvriježeno mišljenje da služe za slobodno izražavanje misli i stavova? Ako govorimo o poslovnom aspektu komunikacije na društvenim mrežama, odgovor je zasigurno da.

Piše: Marina Vardić
Foto: Unsplash

Kako komunicirati, kojim tonom, s poštovanjem ili pak na friendly bazi ovisit će prije svega o vašim pratiteljima, odnosno publici kojoj se želite približiti. Dakle, ako je vaš brend usmjeren na mlađu publiku, teense i mlade, onda svakako izbjegavajte komunikaciju na „vi“, budite opušteni, prijateljski nastrojeni i uslužni.

S druge strane, brendovi okrenuti starijoj i ozbiljnijoj publici zasigurno ne mogu proći bez komunikacije na „vi“.

Kako komunicirati na društvenim mrežama?

Jako je važno pripaziti i na vokabular, odnosno, ne zaboraviti da komunicirate sa širokom publikom koja se na društvenim mrežama ne želi zamarati „preučenim“ riječima. Korisnici se javljaju jer se žele informirati o vašim proizvodima, čitaju i gledaju jer im je to navika, a ne da bi naučili neke nove izraze koje trebaju proguglati.

Fraze i pravopis

Držite se općepoznatih fraza, riječi i niti slučajno ne prevodite riječi poput like, influencer, cozy, styling i tome slično, volimo i cijenimo naš jezik, ali mislimo da će nam u ovom slučaju kroatisti oprostiti.

Obavezno pazite na pravopis jer je nedopustivo da u svijetu gdje nam je sve dostupno jednim klikom, imate tipfeler ili se pitate piše li se određena riječ s ije ili je. Postoje brojne aplikacija s pravopisima i jezičnim savjetnicima, koristite se njima i provjerite tekst objava.

Kako komunicirati na društvenim mrežama?

Budite brzi i pružite korisnicima točne informacije. Ne odgovoriti u roku nekoliko minuta ili jednog sata smatra se neprofesionalnim. Ako informaciju ne možete pružiti odmah jer se morate konzultirati s brend managerima ili osobama stručnim za određena pitanja, svakako je poželjno odgovoriti kako ćete informaciju saznati i uskoro poslati.

Digitalna emocija – emoji

U svijetu društvenih mreža vrlo važnu ulogu imaju emojiji –  najlakši način za izraziti naše emocije digitalnim putem. Naravno, ovdje vrijedi zlatno pravilo kako s njima ne treba pretjerivati, ali nemojte ih izbjegavati jer postovima daju dozu zanimljivosti, privlačnosti i čitljivosti.

Tags:

  • Show Comments (1)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.