Zaposlenik – žena ili muškarac?

Zaposlenik - žena ili muškarac?

Osim očite razlike u fizičkoj građi između muškaraca i žena (zbog koje baš i nećete vidjeti žene kao građevinske radnice), postoje prirodno uvjetovane različitosti u načinu na koji komuniciraju, percipiraju svijet oko sebe i razmišljaju jedni i drugi.

Piše: Talija Zadro
Foto: Unsplash

Pitate li se koje kvalitete poslodavci priželjkuju tražeći kandidata za određeno radno mjesto, odgovor će svakako biti iskustvo, obrazovanje i specifične vještine, ali i cijeli niz ostalih faktora koji nekima mogu dati prednost.

Poželjan budući zaposlenik ili zaposlenica svakako će imati kvalitete poput samopouzdanja, samostalnosti, kreativnosti i otvorenost prema novim iskustvima. Profesionalnost, želja za učenjem, sposobnost rješavanja problema te želja da poslodavcu bude na raspolaganju također su na listi.

No, postoje li neke prirodne predispozicije koje će određeni spol staviti ispred drugoga? Istražujemo.

Zaposlenik - žena ili muškarac?

Osim očite razlike u fizičkoj građi između muškaraca i žena (zbog koje baš i nećete vidjeti žene kao građevinske radnice), postoje prirodno uvjetovane različitosti u načinu na koji komuniciraju, percipiraju svijet oko sebe i razmišljaju jedni i drugi.

Tako se u muškom mozgu informacije brže kreću unutar svake strane mozga pa su zato bolji u prostornoj orijentaciji, dok su žene, zbog razvijenijeg centra za govor, memorije i prosuđivanja bolje u multitaskingu – sposobnost upijanja više informacija te bolja koncentracija idu im u prilog.

Bar tako tvrde istraživanja. Možda je tu ulogu odradila evolucija treninzima kroz stoljeća u kojem su žene aktivnije – jednako angažirane u poslu i u obitelji. Činjenica je da je briga o djeci i kućanstvu uz posao dugoročan i zahtjevan zadatak koji žene odlično usklađuju i rješavaju.

Zaposlenik - žena ili muškarac?

No kada je pitanje zapošljavanja, planiranje obitelji i želja za djecom uglavnom im ne idu u prilog – na moguće izostanke zbog porodiljnog, bolovanja zbog bolesti djece i slično, na žalost dosta poslodavaca ne gleda blagonaklono.

S druge strane, kod muškaraca planiranje obitelji se doživljava kao dokaz zrelosti.

I dok se muškarci u vođenju “čvrstom rukom” oslanjaju više na racionalnost, asertivnost, agresivnost i natjecateljstvo, žene će s druge strane biti te koje će voditi kroz surađivanje, razumijevanje i senzibilitet.

One se isto tako ističu u mnogim menadžerskim vrlinama kao što su: integritet, preuzimanje inicijative, iskrenost, timski rad, inspiriranje u radnom okruženju, postavljanje ciljeva, motivacija itd., mada su diljem svijeta plaćene manje od muškaraca.

I kad zbrojimo i oduzmemo pozitivne strane jednih i drugih, dolazimo do zaključka da zajedno rade ravnotežu.

Da potkrijepimo činjenicom: tvrtke koje u jednakom omjeru zapošljavaju žene i muškarce, dokazano ostvaruju bolji profit. Ravnoteža? Na kraju, ono što je najbitnije za kompaniju jest da je osoba, bilo žena ili muškarac, na prvom mjestu čovjek i da svojim karakterom pridonosi pozitivnim vrijednostima koje će gurati tvrtku naprijed.

A taj karakter kao prvo treba biti – okolini ugodan. Nakon toga sve ostalo dolazi samo kao još veći plus.

Tags:

  • Show Comments (0)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.